Oktoberfest pradžia – romantiškos vestuvės

Prieš ketverius metus vokiečiai minėjo oktoberfest šventės 200 metų sukaktį. Anuomet (1810 m.) ši šventė neturėjo pavadinimo, o labiau priminė didelę puotą miestelėnams, suorganizuotą Bavarijos princo Liudviko vestuvių proga. Princas vedė Saksonijos princesę Teresą.

Kadangi Bavarijos sostinė Miunchenas tuomet nebuvo dar didelis miestas, princas puotą miestelėnams iškėlė miesto prieigose, didelėje pievoje. Ir šią vietą pavadino princesės garbei – Teresos vardu. Taip Oktoberfesto vieta vadinama ir iki šiol (vok., Theresienwiese).

Visi miestelėnai, pasidavę šventinei nuotaikai, išpuošė savo namus, o miesto valdžia pasirūpino, kad išėję į gatves žmonės nepritrūktų vaišių. Žmones vaišino duona, sūriu, aviena, dešrelėmis ir, žinoma, alumi. Net kaliniai tądien gavo kur kas skanesnius pietus.

Visiems taip patiko miesto šventė, jog buvo sumanyta kitąmet tokiu pačiu metu (spalio 13-ąją) surengti arklių lenktynes ir derliaus šventę. Tradicija tęsėsi maždaug iki 1960 m., kol buvo nutrauktos arklių lenktynės, o derliaus šventė švenčiama kas trejus metus. Tačiau kasmetinis šventės akcentas – alus, maistas, muzika ir šokiai, išliko.

Oktoberfest šiandien

Iki šių dienų šventė kasmet rengiama Miunchene, Teresos lauke. Šventė nuo XIX a. pr. dėl karo ir choleros protrūkio nevyko tik 24 kartus. Kiekvienais metais rengiamas oktoberfest tampa vis daugiau žmonių sutraukiančiu renginiu.

Į jį žmonės atvažiuoja iš viso pasaulio ir net 16 dienų džiaugiasi puikia nuotaika, sočiu maistu, linksmybėmis ir vokiškomis tradicijomis. Tiesa, šventė, dėl geresnių orų, rengiama anksčiau – prasideda ji trečiąją rugsėjo savaitę, o baigiasi pirmąjį spalio sekmadienį.

Oktoberfest atidaromas pirmos dienos vidudienį (atvyksta miesto meras ir alaus gamintojai). Šventė pradedama šūkiu „Ozapft is!“, tai reiškia, kad pirmoji oktoberfest alaus statinė atkimšta.

Oktoberfest kviečia ne tik alaus mėgėjus – dėmesį traukia ir atrakcionai, važinėjantis traukinukas, vandens slidės, labirintai, sendaikčių turgeliai, žaidimų stotelės ir įvairūs vaidinimai.

Kad ir kokį gerą alų gamintų visoje šalyje, tačiau oktoberfest pardavinėjamas tik Miunchene pagamintas alus: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Lövenbräu, Paulaner ir Spaten. Alus pilstomas į litrinius bokalus, vokiškai vadinamus Maß ir kainuoja jis apie ~30 litų (apie 10 eur). Sunku net įsivaizduoti, kaip barų padavėjos sugeba vienu metu atnešti dešimt tokių bokalų.

Dalyviams taip pat siūloma pasivaišinti griliuje keptais viščiukais, kiaulienos patiekalais su bulvėmis ir tradiciniu raudonųjų kopūstų ir obuolių pagardu. Lauko virtuvėse taip pat tradiciškai gaminamos jaučių uodegos, kiaulės kojos ir veršienos dešrelės. Vegetarai čia ras bulvinių patiekalų (sriubų, bulvių salotų) ir vietinių sūrių. Labai skanūs ir vietiniai desertai.

Oktoberfest – šventė tik atkakliausiems

Yra dalykų, kuriuos būtina žinoti, jei planuojate ten apsilankyti.
Šventę aplanko milijonai svečių, o didelės alaus gamintojų palapinės būna sausakimšos. Turite nusiteikti, jog asmeninei erdvei čia neliks daug vietos! Dėl tos pačios priežasties (didelio žmonių skaičiaus) gali tekti ilgokai palaukti savo pirmojo alaus bokalo. Tiesa, kad patektumėte į kurio nors brovaro paviljoną, kelionę iš viešbučio į oktoberfest gali tekti pradėti dar prieš auštant.

Daugiau vokiškos dvasios pajusite, jei šventėje lankysitės darbo dienomis. Oktoberfest šiandien yra labiau tarptautinė šventė, tad savaitgaliais svečių iš užsienio gali būti net daugiau nei pačių vokiečių, kurie oktoberfest lankosi ramesnėmis, darbo dienomis, ir pirmenybę teikia renginiams po atviru dangumi nei paviljonuose.

Brangius ir vertingus asmeninius daiktus (juolab dokumentus) palikite saugioje vietoje ir nesineškite su savimi į didelę minią. Kiekvienais metais šventės organizatoriai tvarkydami teritoriją randa šimtus pasų, telefonų, vestuvinių žiedų ir kitų vertingų daiktų.

Paskutinis patarimas: svarbiausias šios fiestos atributas – gera nuotaika, atlaidumas ir betarpiškumas!