Derbentą (išvertus iš persų kalbos, miesto pavadinimas reiškia „Užrakinti vartai“) 438 m. įkūrė Irano karalius Jezdigerdas II kaip miestą-tvirtovę persų žemių šiauriniame pakraštyje. Apie 630 m. jį užėmė chazarai, po 652 m. priklausė Arabų kalifatui, mieste įsigalėjo islamas.

X amžiuje, Kalifatui iširus, Derbentas tapo nepriklausomo Derbento emyrato centru. 1071 m. jį užėmė seldžiukai, XIII amžiuje - ir mongolai. XVI–XVIII amžiais miestas priklausė Iranui, o 1796 metais jį užėmė rusai. 1840 m. Derbentas oficialiai įgavo miesto statusą, ėmė sparčiai vystytis, 1898 m. čia nutiestas geležinkelis.

Nuo seniausių laikų čia veikia Jūrų uostas, tarybmečiu išvystyta staklių, radijo, statybų, siuvimo, kilimų, vyno, maisto pramonė, veikia išskirtinė kilimų audimo mokykla. Derbentas oficialiai laikomas vienu pagrindinių rusiško brendžio (čia vadinamo konjaku) gamybos centrų, o vietinė alkoholinių gėrimų produkcija vertinama visoje Rusijoje bei už jos ribų. Išlikusi didelė citadelė (įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą), daug senų pastatų ir gynybinių sienų, Džuma (VIII a.) ir kitos mečetės, chano mauzoliejus (1788 m.) bei pirtys (XVII–XVIII a.).

Sąlyginai ramu čia palyginti neilgai - apie keturis metus. Tačiau netgi ir tokiomis sąlygomis, kokiomis miestas gyveno apie dvidešimt metų, kai Derbentą krėtė nuolatiniai susidūrimai tarp įvairių islamistų grupuočių ir valstybinių pajėgų, o kovotojų išpuoliai, šienavę civilių gyventojų gyvybes tapo kone kasdienybe, čia nebijojo užklysti ir vienas-kitas turistas, tiesa, dažniausiai atvykęs iš kurios nors buvusios sąjunginės respublikos.

Įtrauktas į kai kuriuos vakariečiams skirtus kelionių gidus (čia jis dažnai įvardijamas kaip seniausias miestas visoje Rusijoje), Derbentas tikrai turi pasiūlyti begalę turistinių atrakcijų (čia taip pat veikia ir didžiulis muziejus, padedantis artimiau susipažinti su turtinga krašto istorija - pirmieji civilizacijos pėdsakai Derbente skaičiuoja jau šeštą tūkstantmetį), nors ilgesniam pasibuvimui Derbente vietinė infrastruktūra kol kas nėra pritaikyta.