Kažkas pastaruoju metu pasidarė su Latvija - per pastarąsias porą savaičių jau iš kokių 6-7 draugų ar pažįstamų gavau prašymų parekomenduoti, kur būtų galima pakeliauti Latvijoje. Visiems siūlau šį maršrutą - kadangi prieš porą metų pats jo sudarymui sugaišau porą gerų naktų, o po to išbandėm ir labai patiko, pagalvojau, kad reikėtų jį paviešinti labiau, ne tik savo Facebooke. Imkit, naudokit, važiuokit pas braliukus su jų žydrosiomis karvėmis ir jaučiais.

Kodėl man Kuršių žemė ir šitas maršrutas patiko - jame yra visko, nuo pilių, dvarų, švyturių, iki paplūdimių, miestų ar net tokių įdomių tarybinių eksponatų kaip radioteleskopas (Lietuvoje tokio tikrai neturime).

Skaičiais - grubiai skaičiuojant, vykstant iš Vilniaus ir grįžtant atgal į jį iš viso susidaro apie 1140 km. Mes, jei neklystu, jam paskyrėm 4 dienas, bet jei reikia, yra kur trumpinti, išmetant keletą šoninių objektų. Bet nerekomenduoju - kaip tik dar vienas ilgasis vasaros savaitgalis gresia, prisidėkit vieną dieną ir maukite ten.

O dabar iš eilės, apie kiekvieną punktą. Kadangi nauji Google maps į maršrutą leidžia įtraukti daugiausia 10 taškų, žemėlapius išskaidau į dvi dalis. Mes pradėjome nuo Rygos, į kurią mes atvažiavome iškart po darbų vakare, kad po nakvynės ryte galėtume būti Latvijoje, o ne kažkur prie Panevėžio. Kita nakvynė buvo Rojoje, prie jūros, trečia - Ventspilyje.

Pirma maršruto dalis ant žemėlapio, nuo Rygos iki Kolkos iškyšuolio:

Antra maršruto dalis, nuo Kolkos iškyšulio iki Kuldygos:

O toliau iš eilės apie kiekvieną iš 18 objektų, kur, mano nuomone, verta sustoti.

1. Ryga

Čia viskas aišku. Kuo mažiau laiko praleisite Rygoje, tuo daugiau liks Kuršių žemei (juk tikrai ne kartą jau buvę joje ir taip). Pirmai nakvynei Ryga pats tas.

Jei nenorite siekti Rygos, apsvarstykit alternatyvą - Jelgavą ir jos labai didelius rūmus.

2. Kino miestelis "Cinevilla"
(www.cinevillastudio.com)

Apie 70 km į rytus nuo Rygos yra toks įdomus butaforinis kaimelis, latviškas Holivudas, pastatytas prieš 10 metų brangiausiam latviškam filmui sukurti - „Rygos kariams“. Pastatai, tiltai, upė, geležinkelio stotis - viskas čia dirbtina.

„Cinevilloje“ pilna visokios karinės technikos, galima išsinuomoti karinius kostiumus ir fotografuotis visame kaimelyje vaikščiojant apsirengus vokiečių ar rusų kariu. Buvau jau du kartus jame - tikrai visai smagi vieta.

3. Šlokenbeko pilis

Nepadarė didelio įspūdžio pilis - verta prasukti nebent jei ji pakeliui. Tiesa, pilies kieme veikia Latvijos kelių muziejus, o į pilies vidų nepatekome.

4. Tukumas

Mažas, gražiai sutvarkytas miestelis, tinkantis pietų sustojimui ir pusvalandžio pasivaikščiojimui.

5. Jaunmoko pilis
(www.jaunmokupils.lv)

Viena gražesnių pilių-dvarų, matytų Latvijoje. Vos šimto metų senumo, puošni neo-gotikinė pilaitė atrodo labai gražiai. Jei būsite šeštadienį, čia garantuotai bus kokios nors vestuvės.

6. Talsi miestas

Į Talsi užsukome tik norėdami aplankyti latvius draugus, tačiau nustebome radę labai jaukų miestelį, kuris dar ir atrodo lyg būtų veidrodinis Telšių atspindys - ne tik pavadinimai panašūs, bet ir patys miestai: mažas senamiestis, ežeras greta miesto, ir net vaizdas nuo ežero pakrantės atrodo labai panašiai kaip Telšiuose:

7. Roja

Preilos ar Pervalkos dydžio kaimelis prie jūros, tik mažiau prisitaikęs turistams. Užtat savo paplūdimyje turi nerealiai didelę žydrą kiaulę...

Ta visa pakrantė tarp Rojos ir Kolkos iškyšulio labai graži, įliskite giliau į miškus, visokių upių ir smėlio skardžių rasite.

8. Kolkos iškyšulys

Arba Kolkos ragas, kaip latviai vadina. Čia susiduria Baltijos jūra su Rygos įlanka, greta - tarybiniai radio bokštai, dėl kurių į Kolkos iškyšulį civiliai patekti negalėdavo. Gyvai vaizdas geresnis nei nuotraukoje.

9. Šliterės (Slyterės) švyturys

Keista, kad ne prie jūros, gerokai nutolęs nuo jos, tačiau ant skardžio, todėl įsilipus į jo viršų galima matyti ir jūrą.

10. Dundagos pilis

Sena, didelė ir neblogai atrodanti. Viduje veikia muziejus, bet į jį nepatekome dėl pilyje vykstančių vestuvių (atrodo, latviai bus atradę verslo modelį, kaip išlaikyti tokio masto eksponatus - finansuoti juos vestuvėmis).

11. Irbenės radioteleskopas

Šitas turbūt tapo kelionės vinimi, kartu su Kuldyga. Miestai, pilys, dvarai, švyturiai - žinai, ko tikėtis, o čia visiškai nesitikėjome pajūryje tarp smėlingų pušynų rasti tokį tarybinį griozdą.

Šaltojo karo laikais čia buvo labai svarbus objektas, skirtas Baltijos jūros laivų šnipinėjimui. Dabar čia veikia radioastronomijos centras, mokslininkai tyrinėja žvaigždes ir klausosi kosmoso garsų. 32 m pločio antena - didžiausias radioteleskopas Šiaurės Europoje.

Iš viso tokių radioteleskopų buvo berods trys - antras matosi visai netoliese, užlipus į pirmojo viršų. Beje, į vidų bent jau mes patekome sumokėję 10 latų - kažkokia prižiūrėtoja sako, kad įleidžia tik surinkus 10 žmonių grupę, tuomet bilieto kaina 1 latas.

Bet kai atvažiuoji prie tokio objekto, į vidų nepatekti būtų nuodėmė - sutarėme, kad mes, pustrečio žmogaus, sumokėsime kaip už 10, ir ji praves ekskursiją. Pravedė, palaipiojom ir palandžiojom. Va tokie vaizdai iš radioteleskopo viršaus:

12. Ovišų švyturys

Pirmas ir seniausias Latvijos švyturys. Į vidų, deja, nepatekome.

Tiesa, visai netoli Ovišų, pakrante važiuojant atgal į šiaurę, yra aukščiausias švyturys Baltijos šalyse - Mikelio švyturys arba Mikelbaka. 62 m aukščio, ir galima įsilipti į viršų. Galbūt ir be reikalo neužsukome.

13. Ventspilis

Ventspilis savo tvarka mums labai patiko. Pramoninė upės pakrantė sutvarkyta pėstiesiems, paplūdimyje vaikams rojus, senamiestis mažas, bet tvarkingas. Būtų arčiau nuo Vilniaus, taptų labai gera alternatyva lietuviškiems kurortams.

Nežinau, kaip sugebėjo, bet Ventspilis tapo vienu iš Europos miestų, kuriame menininkai pristatė karvių - geras žaidimas vaikščioti po miestą ir ieškoti visų karvių skulptūrų.

Kai kurie buivolai net tokio dydžio:

14. Užavos švyturys

Dar vienas iš švyturių - kadangi jie pakeliui, tai ir stojome daugumoje. Užavos švyturys visiškai ant jūros pakrantės, įsilipus į viršų atsiveria gera panorama:

Latviška Olando kepurės versija su panašaus aukščio skardžiu:

16. Alsungos pilis

Ne stebuklai, bet pakeliui...

17. Ėduolės pilis

O čia jau įdomiau. Nustebome Latvijoje radę kažką panašaus į tai, kas buvo įprasta kokiai nors Šiaurės Italijai, sprendžiant iš vaizdo kieme. Ir joje iki šiol gyvenama, bet galima patekti ir į kiemelį, ir į ekspoziciją viduje.

18. Kuldyga

Kuldyga buvo desertas kelionės pabaigai, taip skaniai susivalgė ir nurovė stogus, kad mielai dar ten grįžtume. Mažas miestelis, bet išlaikęs savo autentiką taip, kad vaikščiodamas jame jautiesi tarsi 100 metų senumo filme. Ir net dauguma reklaminių iškabų priderintos prie tokio senovinio vaizdo!

Parkas Kuldygos centre išblizgintas:

Tiltas per Ventą, kuriuo Joninių naktį bėga nuogi latviai:

Kad ir kaip keistai skambėtų, čia yra plačiausias Europoje krioklys - Venta:

Beje, prie Kuldygos, vos kokie 6 km į šiaurę nuo jos, yra dar vienas įdomus objektas, kuriame nebuvome, bet G+ komentatoriai rekomenduoja - požeminiai 2 km ilgio smėlio urvai (vaikščioti galima pusės kilometro ilgio urvuose). Iškasti žmonių, dabar priklauso privatiems asmenims, bet dirba kaip muziejus.

Finito. Pavargsite, jei norėsite pamatyti viską per 3-4 dienas, nes tempas gana aktyvus turės būti, bet juk ne degintis prie jūros ir važiuojate, o įspūdžių prisirinkti. Jų ten bus daug.