Ir net nežinau, ar kuris kitas miestas Lietuvoje per dešimtmetį nuo įstojimo į ES patyrė tokių radikalių ir teigiamų pokyčių. Gal dar kokie Kėdainiai ir Druskininkai, bet čia tik spėjimas.

Nedaug miestų Lietuvoje rasi ežerą pačiame miesto centre (Zarasai, Trakai, Druskininkai, Telšiai, kas dar?). Ir dar rečiau lietuviai (visgi ne jūros ir ne vandens tauta esam, kad ir koks sausakimšas tas 99 km ilgio pajūris vasaros metu būtų) moka įdarbinti miestiečių poreikiams ir malonumams vandens telkinį, kuris yra mieste - nei Vilnius, nei Kaunas neišnaudoja savo upių, panašiai būdavo ir su ežeru Telšiuose - Masčio pakrantės ilgą laiką buvo baisios, nesutvarkytos, nepritaikytos civilizacijai, o pats vanduo dar nuo tarybinių laikų užterštas pramonės.

Visai kas kita yra dabar - ežeras išvalytas, įrengtas paplūdimys, prieplaukos, fontanai, o palei visą pakrantę nutiestas takas pėstiesiems ir dviratininkams:

Su papildomais statiniais, pvz. tokiu apžvalgos tilteliu virš ežero:

Ir kaip kokiuose Trakuose čia miesto centre gali išsinuomoti vandens dviračius ar baidares:

Ir tik laiko klausimas, kada čia vietoje vandens dviračių ir baidarių kaip kokiame Lugano ežere Šveicarijoje plūduriuos mažos jachtos - 10 metų reikalas, galiu lažintis, gėda būti neišnaudoti tokios dėkingos miesto padėties. O tam reikalinga infrastruktūra jau atsirado. Būtų Telšiai netoli Vilniaus, kaip kokie Trakai, savaitgalinių turistų srautą turėtų garantuotą - kaip vilniečiai Trakuose šlifuoja Galvės pakrantę, taip šlifuotų ir Masčio. Tik 300 km šiek tiek daugoka pasivaikščiojimams.

Vaizdas nuo mažosios bažnyčios kalno - Telšiai, žemaičių pasididžiavimui, kaip ir Roma, įsikūrę ant septynių kalvų:

ES lėšų dėka miesto centre prie ežero, kur anksčiau buvo tik statūs laiptai ir kažkokie šabakštynai, atsirado atviras amfiteatras renginiams:

Dėl ko sugalvojau pagaliau parašyti apie Telšius - tai krūva skulptūrų mieste, kurių anksčiau daugumos irgi nebuvo. O dabar jų centre beveik ant kiekvieno kampo - ir visokių įvairių, ne tik gigantiškų, bet ir mažų, vos randamų, ir dėl to įdomių. Pagal skulptūrų kiekį mieste Telšiai ir Kupiškis (rašiau apie Kupiškį čia), subjektyvia mano nuomone, turėtų pirmauti Lietuvoje.

Keletą iš jų nufotografavau per poros valandų pasivaikščiojimą centre - bet čia tikrai ne visos, jų yra daug daugiau.

„Žemaitijos gaublys“:

Dar pora skulptūrų:

Palei Katedros akmeninę tvorą įkurta „Didžioji Žemaičių siena“, matyt kaip subtilus atsakas Kinų sienai. Joje sužymėti svarbesni Žemaitijos įvykiai:

Mūšiai, paminėjimai, krikštas:

„Didžiosios Žemaičių sienos“ fragmentas:

Centrinėje miesto aikštėje - skluptūra-žaidimas, kurią judinant metalinį kamuolį galima pravaryti per pagrindinius miesto objektus. Nepamenu, kad dar kur nors būčiau matęs tokią žaidimui skirtą skulptūrą:

Skulptūra-miesto planas, pritaikytas akliesiems:

Žemaitiškas „Džiugo“ sūris Telšiuose irgi turi savo skulptūrą su papildomais gyventojais ant jos:

Prie miesto Katedros:

Taip dabar atrodo anksčiau buvusi pagrindinė turgaus aikštė:

Įdomu tai, kad šios miesto dalies atgimimas prasidėjo nuo... „Maximos“. Po daug diskusijų ir prieštaravimų prieš kokį dešimtmetį buvo leista miesto centre vietoje apleisto skvero ir senojo kino teatro pastatyti Maximą (su specialiu senamiesčiui pritaikytu projektu ir t.t.). Ir nors Maxima pažado atidaryti naują kino teatrą netesėjo, bet miesto aikštė labai greitai atsigavo - nauji pastatai, parduotuvės ir t.t. iškart pakeitė aikštės vaizdą.

Eilinė žemaitiška viena meška įsikūrusi pagrindinėje aikštėje, laikrodžio bokštelio viršuje:

Telšių Katedra, kurios duris pamiršau nufotografuoti - apžiūrėsite vietoje:

Pusantro šimto metų atgal: Telšiuose matosi daug žydiškos architektūros - prieš šimtą ar porą šimtų metų daugumą miestiečių sudarė žydai. Čia buvo bent dvi sinagogos, ir dar vienas įdomus objektas - Telšių ješibotas, t.y. žydų rabinų aukštoji mokykla, 19-ame amžiuje buvusi viena didžiausių pasaulyje, į kurią mokytis atvykdavo rabinai iš viso pasaulio. Vienu metu joje mokydavosi net 500 rabinų. Dabar senasis ješiboto pastatas atrodo taip:

Ketvirtis amžiaus atgal: paskutiniaisiais tarybiniais ir pirmaisiais Nepriklausomybės metais šalia Telšių viešosios pirties (kairėje) mano tėvai su draugais buvo atidarę tuo keistu laikmečiu pirmąją Telšiuose kavinę „Židinys“ (pastatas dešinėje). Po kelerių metų verslas baigėsi paprastai, kaip ir įprasta tam laukiniam Lietuvos periodui - nemokėjus išpirkos vietiniams mafukams (o Telšių mafija tuo metu buvo tokia pat veikli, kaip ir Kauno, garsėjo visoje Lietuvoje, Panevėžys tik vėliau iškilo), „Židinį“ už bausmę jie pavertė tikru gaisro židiniu - pėdsakai išlikę iki šiol, nes pastatas per tuos metus taip ir nebuvo tvarkytas:

Dabar vienas gražiausių pastatų Telšiuose - naujai atkurtas buvusios „svarstyklinės“ pastatas, kuriame dabar įsikūrė turizmo informacijos centras. Svarstyklinėje, kol ji stovėjo iki 20 a. vidurio, turgaus prekeiviai privalėdavo paženklinti svarsčius, kuriuos naudodavo prekybai turguje. Pastatas, kaip suprantu, atkurtas toks, koks buvo:

Dar keletas vaizdų iš Telšių senamiesčio:

Man šita gatvelė gražiausia Telšiuose:

Iškaba, kuri verta būti įkelta į blogą:

Prisiminiau Latvijos Kuldygą - ten miestelis, kuriame ne tik visas centras atrodo lyg iš 20 a. pradžios, bet ir parduotuvių iškabos pritaikytos tam laikmečiui. Viskas sukuria nerealų vaizdą - todėl Kuldyga man gražiausia Latvijos vietovė.

Lietuvoje dar nė vienas meras nesugalvojo kažkaip panašiai sukurti savo miesto vaizdo - dovanoju šitą idėją Telšių merui, perduokit, kas pažįstat. Tiesioginiai mero rinkimai artėja, tegu išnaudoja savo rinkiminei kampanijai - vaizdas mieste būtų nerealus, o ne toks tragiškas, kaip dabar su kai kuriomis iškabomis (bus toliau įrodymų).

Raudoni stogai centre, kuriuos nusiaubė 1908 m. gaisras - po jo Telšiai gerokai pasikeitė:

Dar keli pakrantės ir senamiesčio pastatų vaizdai:

Mano mokykla - Žemaitės gimnazija - išugdžiusi tokias asmenybes kaip Mačernis ir Paksas... dar S. Stonkus, A. Bumblauskas ir t.t.

Ir dar grįžtant į pakrantę - kažkada šios pakrantės nebuvo vertinamos, čia buvo šabakštynai, dabar čia kyla nauji namai su tobulais vaizdais per langą:

Ir desertui keletas iškabų - bet kuriame Lietuvos mieste galima rasti vietinės kūrybos perlų, tik pasidairykit. Telšiuose akis užkliuvo už tokių šedevrų:

Kaip išplėsti prekybos apatiniais rūbais verslą? Kaip pritraukti daugiau auditorijos, ypač vyriškos? Pridėti fejerverkų! O klientų srautu dalintis tenka su „Tele2“. Laidojimo paslaugų įmonei pavadinimas „Geduliukas“ nenuteikia labai liūdnai.

Gal toks ir tikslas, kad gedulas nebūtų liūdnas? Tiesa, jei pavadinimas nevilioja, užrašas raudonai - „Salė nemokamai“. Spėju, kad „yra papildomų sąlygų“. O paskutinis outdoor reklamos šedevras iš serijos - „kam mums dizaineris, juk turime fotoaparatą ir paint'ą“.

Dar daug vaizdų praleidau, bet į vieną įrašą miesto sukišti ir neįmanoma. Tuo labiau, kad įdomių objektų sąrašas jame pastaruoju metu auga greičiau nei spėju fiksuoti.

300 km nuo Vilniaus ir va turite antrus Trakus bei Druskininkus. Tiesa, net ir ilgo savaitgalio Telšiams ir apylinkėms gali būti per mažai - nes aplink yra labai daug dėmesio vertų objektų, nuo piliakalnių iki Šaltojo karo muziejaus prie Platelių.