Zanzibaras, pusiau autonominis Tanzanijos administracinis vienetas, į pasaulio technologijų istoriją įėjo kaip pirmoji Afrikos teritorija, pradėjusi naudoti spalvotus televizorius. Tai įvyko 1974 metais. Tuo tarpu pagrindinėje teritorijoje – Tanzanijoje – dėl prezidento priešinimosi, televizijos paslaugos nebuvo teikiamos dar dvidešimt metų – iki 1994 metų.

„Iki šių dienų zanzibariečiai vertina ir puoselėja televiziją ir vizualiuosius menus. Vienas iš labiausiai žinomų Zanzibare vykstančių renginių yra Tarptautinis Zanzibaro kino festivalis. Juokaujama, kad vietiniai šio festivalio laukia netgi labiau nei Pasaulio futbolo čempionato. Manoma, kad tai didžiausias kultūrinis renginys Rytų Afrikoje“, - teigia kelionių organizatoriaus „Itaka“ Lietuvos filialo vadovė Aistė Svinkūnaitė.

Kelionių ekspertai pastebi, kad toks Zanzibaro gyventojų inovatyvumas gana keistas turint omenyje, kad daugiau nei 95 proc. salos gyventojų yra konservatyvumu garsėjantys musulmonų sunitai.

Kita vertus, eilinio zanzibariečio namuose aptikti kasdienį buities atributą – šaldytuvą – labai sudėtinga. Taip yra dėl paprastos priežasties – gyventojai valgo tik šviežią maistą, kurį užgeria kava. Zanzibare patiekiama kava laikoma viena geriausių pasaulyje. Ypač rekomenduojama išbandyti kapučino kavą, pagamintą iš Kilimandžaro šlaite nuskintų pupelių.

„Kai girdime apie didžiojoje Afrikos dalyje siautėjantį politinį chaosą, karus, apiplėšimus ir panašias socialines tragedijas, Zanzibaro sala, atrodo, atsiradusi iš niekur – gyvenimas čia teka lėtai, gyventojai atsipalaidavę, niekur neskubantys, nuolat gurkšnojantys kavą, o kalbėdamas su vietiniais nuolat girdi sakant „akuna matata“, kas išvertus reiškia „jokių problemų“, - pasakoja kelionių specialistė.

Matyt, dėl ramaus ir kiek tingoko mentaliteto zanzibariečiams priklauso trumpiausio karo rekordas – 1896 metais Zanzibaras Didžiajai Britanijai pasidavė po 38 minučių kovos.

Lietuviai Zanzibaru dažniausiai vadina Ungudža salą, vieną iš kelių archipelago salų. Tai didžiausia ir labiausiai turizmui pritaikyta Zanzibaro archipelago sala, kurioje pagrindiniu turistų traukos objektu tapo Akmeninis miestas (angl. – Stone Town), 2000 metais įtrauktas į UNESCO kultūros paveldo sąrašą. Beje, šiame mieste gimė ir iki 17 metų gyveno garsusis roko grupės „Queen“ vokalistas Fredis Merkuris, kuris Zanzibare buvo žinomas kaip Farrokh Bulsara.

Visgi labiau nei kultūros objektai poilsiautojus vilioja gamtos grožis: švarūs, balto smėlio paplūdimiai, koralų rifai ir skaidrus, žydras vanduo.

„Zanzibaras yra išties išpuoselėta ir turizmui puikiai pritaikyta vieta. Joje yra ir aukštos klasės viešbučių, ir gausybė įvairiausių pramogų. Žinoma, norintys gali tiesiog susipažinti su savita kultūra ir mums, skubantiems vakariečiams, kultūrinį šoką sukeliančiu zanzibariečių mentalitetu“, - teigia A. Svinkūnaitė.

Tiesa, pasiekti Zanzibarą nebūdavo taip paprasta – daugelis keliautojų iš Lietuvos pirmiausia skrisdavo į Romą, Milaną ar Stambulą ir tik po to į Zanzibarą. Renkantis tokį maršrutą kelionė gali trukti net keletą dienų. Nuo lapkričio į Zanzibarą planuojama atidaryti tiesioginius skrydžius iš Varšuvos. Poilsinės kelionės kaina, į kurią įeina lėktuvo bilietai ir viešbutis 10 dienų, turėtų siekti nuo 5 tūkst. litų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)