Prieš beveik 45 metus darytose fotografijose aiškiai matomas išdžiūvęs legendinis vandeningiausias Šiaurės Amerikos krioklys, informuoja „The Daily Mail“.

Niagaros krioklys yra JAV Niujorko valstijos ir Kanados Ontarijo provincijos pasienyje, ant Niagaros upės. Čia pat, ties krioklio šlaitais esanti Ožio sala krioklį dalina į dvi dalis: Kanados, per kurią prateka 95 procentų vandens kiekio, ir Amerikos krioklį.

1969 metų birželį JAV kariuomenės inžinieriai keliems mėnesiams nukreipė Niagaros upės srovę į Kanados pusę, nes norėjo iš dugno pašalinti daug palaidų uolų - netrukus darbus dėl didelių išlaidų teko nutraukti, tačiau per kelis mėnesius dugnas ištirtas ir sutvirtintas, kad lėčiau vyktų erozija.

Tų pačių metų lapkritį susprogdinus laikinąją užtvanką šeši milijonai kubinių pėdų vandens vėl žliaugė kriokliu žemyn.

Dabar JAV Konektikuto valstijos gyventojas Russas Glassonas rado savo giminaičių darytas sustabdyto krioklio nuotraukas talkos metu, padėtas garaže, senoje batų dėžėje.

1931 ir 1954 metais buvo įvykusios dvi didelės griūtys, todėl krioklio pagrinde susikaupė daugybė akmenų.

1965 metais laikraštis „Niagara Falls Gazette“ parašė, kad krioklys galiausiai išdžius, jei šie akmenys nebus išrinkti.

Po ketverių metų JAV kariuomenės inžinieriams buvo duota užduotis sustabdyti vandens srovę ir išrinkti nuolaužas iš upės vagos ir iš krioklio papėdės.

Upėje buvo pastatyta 600 pėdų aukščio užtvanka, vandenį nukreipusi į Pasagos krioklį, trykštantį Kanados pusėje.

1969 metų birželio 12 dieną, po 12 tūkst. metų nuo savo atsiradimo, Niagara nustojo tekėti. Užtvankoje tuo metu buvo beveik 28 tūkst. tonų akmenų.

Per pusmetį tūkstančiai žmonių apsilankė pažiūrėti nebetekančio krioklio.

Dalintis
Nuomonės