Neretas darbuotojas per metus atostogų gali gauti apie mėnesį, todėl imigrantams tenka spręsti, kam skirti tą brangų ir ribotą atostogų laiką – galbūt lankyti artimuosius Lietuvoje, o gal vykti ilsėtis į kitas šalis?

Britiško pajūrio ypatybės

Mėgstantys paplūdimius ir pajūrį bei nenorintys išvykti iš Jungtinės Karalystės lietuviai priversti sukti galvą, kurį iš daugybės Jungtinės Karalystės paplūdimių pasirinkti. Vienas iš labiausiai lietuvaičių lankomų Anglijos paplūdimių – Camber Sands. Jis tautiečių itin mėgiamas, mat savo jūra, kopomis ir smėliu primena širdžiai artimą Palangą.

Paplūdimys, kuris tęsiasi net 11 km bei yra 800 metrų pločio, slepiasi už East Sussex kopų. Ši vieta lengvai pasiekiama iš Londono, tereikia Charing Cross stotyje sėsti į traukinį ir keliauti į miestelį, pavadinimu Rye, o iš ten viešuoju transportu lengvai galima pasiekti paplūdimį.

Camber Sands paplūdimys

Jungtinė Karalystė taip pat gali pasigirti visame pasaulyje garsėjančiais paplūdimiais, kuriuos, vos prasidėjus vasarai, su padidžiavimu puola reklamuoti turizmo agentūros. Tarp įžymiausiųjų – 5 kilometrus besidriekiantis Rosilio įlankos (angl. Rhossili Bay) paplūdimys, esantis Velso regione, įtrauktas į geriausių pasaulio paplūdimių sąrašus.

Taip pat itin populiarus, mėgstamas šeimų bei banglenčių sporto mėgėjų – tai Woolacombe paplūdimys, kurio krantus skalauja Atlanto vandenynas. O iš mažesnių paplūdimių turizmo gidai siūlo rinktis mėlyną vėliavą turintį, nedidelį Portminsterio (angl. Porthminster) paplūdimį.

Woolacombe paplūdimysˆ

Kristina ir Domantas, Anglijoje gyvenantys antrus metus, pasakojo vasaros savaitgalius mėgstantys leisti vis naujuose Jungtinės Karalystės kampeliuose, tačiau teigė turintys ir savo mėgstamas vietas. Šeima, kuri gyvena Lydso (angl. Leeds) priemiestyje šiaurės Anglijoje, dažnai važiuoja prie Aysgarth krioklių, įsikūrusių Yorkshire Dales nacionaliniame parke. Jie teigė, jog labiau mėgsta natūralią gamtą ir miškus nei vasaros sezonu žmonių pripildytus paplūdimius.

„Kriokliai labai gražūs, galima akmenimis nusileisti į apačią, o ten – puiki vieta maudynėms, vanduo šiltas, tik giloka. Galime ir saule pasidžiaugti išsitiesę ant pievos. O kai pabosta drybsoti, pasivaikščiojame specialiai įrengtais apžvalgos takais, kuriuos supa nuostabūs krioklių vaizdai“, – pasakojo Kristina.
Dar viena Kristinos ir Domanto atrasta vieta – Ežerų kraštas (angl. Lake District), esantis šiaurės Vakarų Anglijoje. Tai didžiausias iš trylikos nacionalinių parkų Anglijoje ir Velse, kuriame įsikūręs ir aukščiausias Anglijos kalnas, siekiantis 978 metrus, bei giliausias ir ilgiausias ežerai Anglijoje. Kristina ir Domantas teigė pamėgę laukinę gamtą ir ežerus, kadangi tokia gamta jiems labiausiai primena Lietuvą. „Lietuva turi daug įspūdingų žalių kampelių, tačiau tokių kalnų, kaip čia, Lietuvoje nepamatysi“, – teigė Domantas.

Kelionėms po Jungtinę Karalystę taupantieji lietuvaičiai gali rinktis pigių autobusų kompaniją „Megabus“. Kainos prasideda vos nuo 1 svaro. Neretai įvairias nuolaidas siūlo ir kitos autobusų bei traukinių bendrovės. Gyvenantiems ar vasarojantiems Londone aktualu žinoti, jog „Southeastern“ traukinių kompanija veža keliautojus į Anglijos pajūrį – Kent bei East Sussex. Kiekvieną mėnesį jie siūlo keleiviams įvairias akcijas: keliones už 5 ar 10 svarų arba 2 bilietus už vieno kainą.

Lietuva turi daug įspūdingų žalių kampelių, tačiau tokių kalnų, kaip čia, Lietuvoje nepamatysi.

Į Lietuvą – švęsti

Tačiau kai kuriems imigrantams atostogų laikas tiesiog per trumpas, jog suspėtų pakeliauti. Taip teigė Ignalinos rajone gimusi Martyna, šiuo metu gyvenanti Londone. Ji esą vos spėja aplankyti tėvynėje likusius gimines, draugus bei sudalyvauti proginėse šventėse, kurių, anot jos, šiuo sezono metu netrūksta.

Moteris ir pati praėjusiais metais, sugrįžusi į Lietuvą, prisiekė amžiną meilę savo ilgamečiam draugui, kuris šiuo metu kartu su ja gyvena Anglijos sostinėje. Šią vasarą Martyna su vyru taip pat žada grįžti į Lietuvą, ir dalyvauti draugų vestuvėse.

Tokios emigrantų šventės Lietuvoje itin palankios Lietuvos verslui, ypač kaimo turizmo sodyboms, skaičiuojančioms pelną dėl vasarai trumpam gausiai grįžtančių emigrantų organizuojamų pokylių: vestuvių, gimtadienių, giminių sueigų.

Nemaža dalis iš užsienio Lietuvon pailsėti grįžtančių lietuvaičių tėvynę aprodyti atsiveža ir užsieniečių draugų. Skaičiuojama, jog per­nai kai­mo tu­riz­mo so­dy­bo­se ap­si­lan­kė 275,8 tūkst. poil­siau­to­jų, iš jų – 25,4 tūkst., ar­ba 9,2 pro­cen­to, už­sie­nie­čių. Populiariausi tokių apsilankymų mėnesiai – liepa ir rugpjūtis.

Tiesa, kaip rodo statistika, lietuviai itin linkę keliauti. Išsiaiškinta, jog atostogoms lietuviai dažniausiai linkę rinktis keliones į užsienį: paskutines atostogas praleidę svetur nurodė 81,4 proc. respondentų, o Lietuvoje poilsiavę teigė tik 17,5 proc. apklausos dalyvių. Dauguma atostogavusiųjų užsienyje (56,5 proc.) rinkosi poilsinę kelionę lėktuvu. Autobusu keliavo vos 6,5 proc. respondentų.

Tarp atostogavusiųjų Lietuvoje, populiariausia atsipalaidavimo vieta, pasirodo, yra pajūris – čia laisvą laiką praleidžia 43,6 proc. apklausos dalyvių. Apžvelgus apklausą matyti, kad lietuvius labiausiai domina pažintinės-poilsinės tolimosios kelionės, o tarp populiariausiųjų – poilsinės kelionės lėktuvu į užsienio kurortus.

Emigrantai kelionei į Lietuvą dažniausiai renkasi pigiausių skrydžių bendrovių „Ryanair“ ar „Wizzair“ bilietus. Tiesa, verta atsiminti, kad liepos ir rugpjūčio mėnesiais bilietai būna gerokai brangesni. Todėl dalis atostogautojų, ypač gabenančių sunkiai sveriančius lauktuvių lagaminus į tėvynę arba nusprendę vykti paskutinę minutę, – renkasi kiek ilgiau trunkančią, tačiau pigesnę kelionę automobiliu ar autobusu. Mikroautobusiukas – tai triskart ilgesnė, bet dvigubai pigesnė alternatyva kelionei lėktuvu. Pigiausius bilietus lėktuvams dažniausiai patariama įsigyti bent jau prieš tris mėnesius.

Atostogoms lietuviai dažniausiai linkę rinktis keliones į užsienį: paskutines atostogas praleidę svetur nurodė 81,4 proc. respondentų, o Lietuvoje poilsiavę teigė tik 17,5 proc. apklausos dalyvių.

Kelionių fanatikai

Kita dalis imigrantų – nesutramdomi keliautojai. Lengviausiai tolimų kelionių iššūkius priima studentai ir jaunimas. Kalbinta studentė Milda, kuri mokosi Mančesteryje, pasakojo, jog prieš keletą metų, vasarą su draugais leidosi į kelionę traukiniais. Nusipirkusi InterRail tarptautinį traukinio bilietą, mergina išmaišė visą Europą, aplankė Romą, Barseloną, Paryžių, Berlyną ir kitus didžiuosius miestus.

„Keliauti kol esi jaunas – būtina. Net jei ne po visą pasaulį, tai bent jau po Europą. Įgyti įspūdžiai – tai kažkas tokio, ką prisiminsi visą likusį gyvenimą: visus nuotykius, sutiktus žmones ir pažintas kultūras. Tokios patirties nesukaupsi gulėdamas paplūdimyje“, – svarstymais dalijosi Milda.

Priklausomai nuo amžiaus grupės (iki 26 metų ir virš), traukinio klasės ir kelionės trukmės, traukinio bilieto kaina prasideda apytikriai nuo 30 svarų – jei keliaujama vienoje šalyje, bei nuo 153 svarų – kelionėms po 29 Europos šalis. Bene optimaliausias variantas jaunimui – 10 pasirinktų važiavimo traukiniu dienų per 22 dienas – toks pasirinkimas kainuotų apie 200 svarų.

Planus šiai vasarai Milda teigė vis dar kurpianti. Šiuo metu ji grįžusi į Lietuvą, tačiau tvirtino neketinanti visos vasaros praleisti gimtinėje. „Su draugais svarstome vykti į kokį nors muzikos festivalį. Kadangi nemažai mano geriausių draugų vis tik čia, Lietuvoje, tai keliausime kažkur netoli – arba į Lenkijoje vykstantį „Open‘er“ festivalį arba į Latvijos festivalį „Positivus“. Tai lietuvio kišenei palyginti nebrangu, o muzikos atlikėjai – garsūs visame pasaulyje, todėl tikrai verti dėmesio“, – porino Milda.

Barselona

Mėgstantiems taupyti bei keliauti į tolimus bei egzotinius kraštus lietuvaičiams patiks pigių kelionių tinklas „Holiday Pirates“. Šiame interneto puslapyje pateikiami įvairūs pigiausi kelionių pasiūlymai – įvairių bendrovių lėktuvų, viešbučių bilietai už itin žemą akcijinę kainą. Dažniausiai siūlomi maršrutai iš didžiųjų Europos miestų į kurortinius miestus.

Pavyzdžiui, į Graikijos salą Kerkyra (angl. Corfu) šiuo metu galima įsigyti lėktuvo bilietus už 100 svarų, o egzotiškoji Karibų jūros sala Aruba pasiekiama už 300 svarų kainą. Pasak puslapio įkūrėjų, populiariausios europiečių vasaros atostogų kryptys yra: Ispanija, Turkija, Graikija, Egiptas ir Italija. Būtent į šias šalis galima neretai rasti įvairių bilietų pasiūlymų. Tereikia būti budriems ir atidžiai sekti akcijų naujienas. Tiesa, budrumo Anglijos imigrantams dažniausiai netrūksta.