Šį kartą „Novaturas“ jums siūlo puikią kelionę po vienas įdomiausių Škotijos ir Anglijos vietų, tuo pačiu užsukant pasižvalgyti į Amsterdamą.

Pirmasis kelionės taškas – Hamelnas – kruopščiai restauruotas istorinis miestas su fachverko stiliaus ir smiltainio namais, kurių daugelis buvo pastatyti renesanso laikotarpiu. Šis miestas, apsuptas Vėzerio kalnyno ir atspindintis Saksonijos tradicijas, – puiki vieta iškyloms ir pasivaikščiojimams.

Dėmesio vertas senamiesčio centras – Osterstraße gatvė ir Pferdemarkt aikštė. Tarp jų vingiuoja tylaus jaukumo kupinos mažos gatvelės su kavinėmis, užeigomis, triukšmingais alaus barais ir mažomis parduotuvėlėmis.

Hamelno miestelį, pasak legendos, vadina „pelių/žiurkių miestu“. Tūkstančiai graužikų atvaizdų miesto grindinyje veda į įžymias, su legenda susijusias miesto vietas.

Anot legendos 1294 m. atlygio negavęs žiurkių gaudytojas užburiančia fleitos melodija išviliojo visus Hamelno vaikus iš miesto, ir niekas daugiau jų nebematė. Žiurkių gaudytojo namas, vienas gražiausių ir didžiausių renesanso statinių, stovi miesto centre ir primena apie šį nutikimą.

Kita šios „Novaturo“ kelionės apsilankymo vieta – Amsterdamas. Šios sostinės pavadinimas kilęs nuo Amstelio (Amstel) upės užtvankos (Amstelredamme), prie kurios 1275 m. susikūrė miestas. XV a. Amsterdamas tapo didžiausiu ir įtakingiausiu Nyderlandų miestu. Per Aštuoniasdeštmetį karą, kai 1585 m. Belgijos uostą Antverpeną užėmė ispanai, į Amsterdamą persikėlė daug pirklių, amatininkų. Šis įvykis lėmė miesto ekonominį vystymąsi.

Iš vienos pusės, šiandien Amsterdamas žinomas kaip tulpių gimtinė. Čia yra įsikūręs labai populiarus Singel tulpių turgus. Daugelis į jį ateina ne nusipirkti, o tiesiog pasigrožėti įvairiausių rūšių, spalvų ir formų gėlėmis. Taip pat čia labai daug dviračių. Jais važinėja dauguma. Ši transporto priemonė yra viena iš pagrindinių Amsterdame.

Atvykus į Amsterdamą „Novaturas“ jums pasiūlys ekskursiją turistiniu laiveliu Amsterdamo kanalais. Kitoje dienos pusėje – kelionę keltu į Nju Kastlį, iš kurio patrauksite link Edinburgo.

Edinburgas – viena gražiausių Europos sostinių. Didžiausios miesto įžymybės yra Edinburgo pilis ir Holyrood rūmai, kuriuose šešerius metus gyveno Škotijos karalienė Marija Stiuart. Šiek tiek į šiaurę nuo miesto centro yra Edinburgo Karališkasis botanikos sodas.

Leito (Leith) uoste yra karališkoji jachta Britannia, kurioje taip pat galima apsilankyti. Mieste įsikūręs Škotijos nacionalinis karo muziejus ir Karališkasis Škotijos muziejus.

„Novaturas“ suteks galimybę pasidžiaugti ir paslaptingas vietas mėgstantiems tyrinėti keliautojams, nes toliau kelionės kryptis – Lochneso ežero link. Lochnesas – didžiulis gėlo vandens ežeras, apipintas mitais ir įvairiausiomis istorijomis apie ežero pabaisą – Nesę.

Šio ežero apylinkės – viena populiariausių atostogų vietų Jungtinėje Karalystėje. Pats ežeras net 39 kilometrų ilgio, o giliausia vieta siekia 230 metrų.
Ben Nevio kalnas

Plaukdami laivu į Skye salą, dar vadinamą ūkanotąja sala, gėrėsitės vaizdingu kalnuotu Škotijos Hailando rajonu, viena gražiausių Europos vietų. Pasigrožėję uolomis ir lydimi įspūdingo kraštovaizdžio vyksite į nuostabioje įlankoje įsikūrusią salos sostinę Portree su uostą supančiais mažais spalvotais namukais.

Galėsite apžiūrėti it XIII a. Eilean Donan pilį, galinčia didžiuotis savo kinematografine istorija, nes čia buvo filmuoti filmai apie Džeimsą Bondą ir serialas „Kalnietis“.

Toliau „Novaturas“ jums suplanavo apsilankymą Karlaile – mieste, esančiame tarp Škotijos ir Anglijos. Miesto sienos mena audringą istoriją, pradedant vikingų atakomis, baigiant nuolatinėmis škotų ir anglų kovomis.

Stratforde prie Eivono aplankysite vietas, susijusias su V. Šekspyro gyvenimu: gimtąjį namą-muziejų, amžinojo poilsio vietą – Šv. Trejybės bažnyčia, karališkąjį Šekspyro teatrą.

Londonas – ketvirtas pagal dydį miestas Europoje. „Novaturo“ organizuojama kelionės dalis po šią sostinę apima svarbiausius miesto taškus: Viktorijos krantinę, Trafalgaro aikštę, Parlamento rūmus, Vestminsterio abatiją, Pikadilio aikštę. Haid ir Kensingtono parkus. Taip pat aplankysite finansinį ir prekybinį miesto centrą – Sitį.

Beveik prieš du tūkstantmečius (apie 43-50 m.) miestą įkūrė romėnai, valdant imperatoriui Tiberijui Klaudijui Neronui (41-54 m.), ir pavadino jį Londinium. Miesto istorijoje buvo daug reiškinių, dariusių įtaką visai Europai: angliškasis renesansas, pramonės revoliucija, gotikos atgimimas. Londonas kartu su Paryžiumi yra ir pirmas milijoninis miestas pasaulyje, o viešojo transporto tinklas čia yra vienas iš labiausiai išplėtotų ne tik Europoje, tačiau ir visame pasaulyje.

Šios kelionės metu dar apsilankysite Liuvene. Šio flamandiško miesto šaknys siekia Romos laikus. Manoma, kad miestas išaugo iš stovyklavietės, kurią šioje vietoje įkurdino Julijus Cezaris.

Viduramžiais miestas klestėjo dėl prekybos audiniais, bet didžiausią pripažinimą pasaulyje pelnė dėl XV a. čia įkurto universiteto, kuris vėliau tapo viena prestižiškiausių mokslo įstaigų Europoje.

1425 m. popiežius Martynas V ir Brabanto grafas Jonas Liuvene įkūrė universitetą. Praėjus šimtmečiui, jis tapo vienu geriausių universitetų Europoje, čia profesoriavo neprilygstamasis Erazmas Roterdamietis, mokėsi geografas ir kartografas Gerardas Merkatorius.

Universitetas garsus ir 1968 m. kilusiomis flamandų ir valonų studentų riaušėmis, po kurių universitetas buvo padalintas į Katalikiškąjį Liuveno universitetą ir Karališkąjį Leuveno universitetą. Pastarasis įsikūręs Naujajame Liuvene – Leuven-le-Neuve.
Liuvenas

Pasirodo, Liuveno universitete 1864 m. mokėsi ir „Anykščių šilelio“ autorius kunigas Antanas Baranauskas, filosofas Pranas Kuraitis, draugiją „Lietuva“ įkūrę kunigai Antanas Maliauskas, Mečislovas Reinys, Simonas Šultė, Antanas Viskanta, Pijus Bielskis ir Jurgis Galdikas. Filosofiją čia studijavo Antanas Maceina, Juozas Girnius ir kiti lietuviai.

Liuvene „Novaturas“ pasiūlys apžiūrėti: Oude Markt aikštę, kurios baruose nuolatos šurmuliuoja studentai ir miesto svečiai; gausiai puoštą viduramžius menančią Rotušę ir 200 m. statytą Šv. Petro bažnyčią.

„Novaturo“ kelionė po legendomis apipintas Angliją ir Škotiją subalansuota tiek įdomių istorijų mėgėjams, tiek architektūros mylėtojams. Nepraleiskite progos ir pasinaudokite galimybe apžiūrėti vienas įdomiausių šių šalių vietų su „Novaturu“.