Palermo turgeliai

Prieš beveik tris tūkstančių metų finikiečių įkurtas miestas dabar (kartu su rajonais) turi virš milijono gyventojų. Kažkada miestas (graikai jį vadino Panormus (liet. „visas uostas) išpopuliarėjo dėl strategiškai patogaus uosto, per kurį nuolat keliavo įvairios prekės. Galbūt todėl ir šiandien Palermo senamiestyje vykstantys turgeliai tokie populiarūs ir svarbūs.

Vienas tokių, populiariausias, yra Vucciria (liet. „balsai, šurmulys“). Vucciria turgelį, kuris dirba visomis savaitės dienomis (išskyrus sekmadienį) dirba iki popietės, galima rasti gatvelėse prie San Domenico aikštės. Jei norite suspėti nusipirkti jame šviežių ar gražesnių vaisių, daržovių, žuvies ir mėsos produktų, atvykite ryte, bent iki dešimtos valandos.

Kitas įdomus turgelis yra Ballaro. Tai tikras rojus mėgstantiems vietinius delikatesus: pagamintą vietinį maistą ir užkandžius. Ballaro rasite ir kokybiškų itališkų drabužių. Šio turgelio ieškokite gatvėse prie Carmine aikštės.
O pačiame miesto uoste iš žvejų galima nusipirkti šviežios žuvies.

Palermo kavinės ir restoranai

Palerme, kaip ir kituose Italijos miestuose, būtina paragauti itin skanių ledų. Mieste gausu kavinukių su lauko terasėlėmis, kuriose galima jų paskanauti. Palermiečiai, gyvendami visai netoli Afrikos, ir būdami itin ,,karšti“ ir temperamentingi, mėgsta aitresnę kavą. Ji pastebimai tamstesnė, labiau skrudinta, aitresnio bei kartesnio skonio. Šią kavą pamilsti išgėręs pirmuosius jos puodelius.

Restoranų Palerme yra tikrai labai daug. Juos pasirenki norėdamas kuo geriau pažinti vietinę kultūrą. Čia atradome tobulo skonio juodąjį rizoto, kuris Palerme yra labai populiarus. Vietiniai taip pat labai gerai ruošia jūros gėrybes bei žuvies patiekalus.

Antica Focacceria di San Francesco – yra viena populiariausių Palermo kavinių, kurią labai mėgsta turistai. Mes labiau žavimės jaukiomis, neturistinėmis kavinukėmis ir mažais restoranėliais, todėl šioje, labiau greito itališko maisto užeigą primenančioje, vietoje ilgai neužsibuvome, tik paragavome vietinių tradicinių sumuštinių.

Mieste yra ne vienas restoranas, gavęs Mišelino įvertinimą. Tokiuose restoranuose niekas neinvestuoja į modernų interjerą, bet visą dėmesį skiria autentiškos virtuvės kokybei. Todėl būtinai paragaukite juose itališkojo prosecco, pagaminto iš vynuogių, augančių Etnos šlaituose.

Manoma, jog vietinius patiekalus labiausiai tinka derinti su vietiniais gėrimais. Kai pastarąjį kartą ragavome tokio putojančio vyno, jo poskonyje tikrai atradome ugnikalnio lavos ar dūmo aromato.

Kontrastų miestas

Palermas nuo seno garsėja mafija. Sako, jog ir šiandien čia ji veikia gana aktyviai. Tam tikri „kastiniai“ ir finansiniai saitai bei priklausomybė neleidžia miestui išsitiesti ir judėti kita linkme.

Palermas buvo gana stipriai apgriautas per Antrąjį pasaulinį karą. Ir nors jį vadina gyvu muziejumi po atviru dangumi, aš drįsčiau patikslinti, jog visas Palermo istorinis ir kultūrinis palikimas bei grožis atsiskleidžia pastatų viduje: senų viešbučių, bažnyčių, muziejų ar gyvenamųjų namų.

Abstulbome, kai aplankėme vieną, iš išorės niekuo neišsiskiriančią, bažnyčią. Tik įžengę į vidų, paskendome choro giesmėse, o akys nespėjo „susirinkti“ visų bažnyčios sienų, lubų freskų, paveikslų ir kitų prabangių, didingų ir autentiškų puošybos elementų.

Pats miestas yra labai dinamiškas: jame daug žmonių, daug chaotiškai skriejančių automobilių, todėl kur kas saugiau čia būti pėsčiuoju, vietinių šefuojamu turistu. Juolab, kad dauguma lankytinų Palermo vietų nesunku pasiekti vaikštant pėsčiomis.
Kultūrinis Palermo gyvenimas taip pat labai aktyvus. Mieste nuolat organizuojami įvairūs renginiai. Koncertai dažnai vyksta pačiose bažnyčiose.

Palermo teatras (it. Teatro Massimo Vittorio Emanuele) – stiprus kultūrinio gyvenimo centras. Pats pastatas yra didžiausias Italijoje ir trečias (pagal dydį) Europos operos teatras. Vietiniai į koncertus renkasi itin pasipuošę ir nusiteikę šventiškai.

Lankytinos vietos

Be jau minėto teatro, žavių kavinukių ir bažnyčių, siūlau aplankyti dar kelias Palermo vietas ir objektus.
Normanų rūmai (it. Palazzo dei Normanni) – tai Palermo istoriniame centre esantys karališkieji rūmai. Pirmieji rūmai šioje vietoje buvo pastatyti IX a., tačiau iš jų likę tik pamatai. Dabar rūmuose įsikūręs Sicilijos parlamentas. Aplankykite ten esančią Capella Palatina koplyčią, bene puošniausią pastato dalį. 

Keturi kampai (it. Quattro Canti) – tai istorinė vieta, kurioje susikerta Corso Vittorio Emanuele ir via Maqueda gatvės. Kadaise tai buvo mėgstama palermiečių susitikimų vieta, nes čia jungėsi keturi istoriniai Palermo kvartalai. Sankirtos svarba dabar tik simbolinė. Šiandien joje kunkuliuoja žmonių ir automobilių judėjimas.

Palermo archeologijos muziejus (it. Museo Archeologico Regionale). Tai vienas įspūdingiausių archeologijos muziejų Italijoje. Jame eksponuojami radiniai nuo priešistorinių laikų iki arabų viešpatavimo laikų. 

Kapucinų vienuolynas – viena žymiausių lankytinų vietų Palerme. Vienuolyne pamatysite ir apie 8000 žmonių palaikus, kurie čia buvo mumifikuojami iki pat XX a.

Monrealės katedra yra Monrealės miestelyje (atokiau nuo Palermo), ant Kaputo kalno. Katedros ir vienuolyno ansamblis laikomas vienu gražiausių normanų architektūros pavyzdžių pasaulyje. XII a. pastatyta katedra ir benediktinų vienuolynas yra vieni labiausiai lankomų Sicilijos saloje.

Sicilijos regioninę galeriją (it. Galleria Regionale della Sicilia) rasite Palazzo Abatellio rūmuose. Galerijoje eksponuojami XIII-XVIII a. siciliečių meno kūriniai – skulptūros, tapybos bei keramikos darbai.

Marionečių muziejus. Unikaliame muziejuje sukaupta įspūdinga marionečių, arba, kaip siciliečiai jas vadina, pupi kolekcija. Visos jos yra rankų darbo.