Tokie duomenys gali padėti geriau suprasti daugelį dalykų - nuo klimato pokyčių visoje planetoje iki panašių dykumų Marse.

Antarktida yra ne tik šalčiausias pasaulio žemynas, bet ir sausiausias bei labiausiai vėjuotas. Retos teritorijos, kurios nepadengtos sniegu ir ledu, sudaro mažiau nei 0,4 proc.

Tokiose vietose vėjas supustė smėlio kopas. Didžiausias kopų laukas yra Viktorijos slėnyje, jame yra ir visame žemyne didžiausia kopa, kurios aukštis siekia 70 metrų, o plotis - 200 metrų.

Visa Antarktida mokslininkų laikoma viena klimato pokyčiams jautriausių ekosistemų Žemėje, o tai reiškia, jog joje prasidėję pokyčiai padeda suvokti artėjančias pasaulines tendencijas, paaiškina geologas Charlie'is Bristow'as iš Birkbecko universiteto Londone.

Todėl įrodymai apie pokyčius „klimatui jautrių fizinių procesų, tokių kaip smėlio kopų judėjimas, yra svarbūs“, teigia jis.

Žurnale „Geology“ savo surinktus duomenis aprašę mokslininkai nustatė, kad šiuo metu kopos migruoja triskart greičiau nei ankstesniais šimtmečiais. Per paskutiniuosius keturis dešimtmečius šis tempas buvo po pusantro metro kasmet. Per ankstesniuosius 1,3 tūkst. metų jis siekė 0,45 metro.

Tyrėjai nurodė, jog kopų judėjimo pagreitėjimas sutapo su šių laikų anglies dioksido kiekio atmosferoje padidėjimu - anglies dioksidas įkalina saulės siunčiamą šilumą ir prisideda prie planetos kaitinimo. Šiluma pajėgi ištirpdyti kopas vietoje sutvirtinantį ledą ir todėl jos gali judėti greičiau.

Šaltinis
Temos
Kelionės
Dalintis
Nuomonės