Keliauk į Niujorką su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Stateno saloje iki 2001 metų kovo veikusiame sąvartyne kasdien buvo paliekama iki 29 tūkst. tonų šiukšlių - iš viso jų susikaupė 150 mln. tonų ir šiukšlyną buvo galima įžvelgti iš kosmoso.

Po oficialaus uždarymo prasidėjo teritorijos pertvarkymo darbai. Iš viso parkas užims 880 hektarų ir jame bus galima pasivaikščioti, paplaukioti, slidinėti, rengti piknikus, sportuoti, lankyti meno parodas. Pagal numatytų darbų strategiją, srities pertvarkymas bus vykdomas netaršiais, aplinkai draugiškais būdais, skelbia „Inhabitat“.

Dar 1997 metais du iš keturių šiukšlių kalnų buvo hermetizuoti - padengti nepralaidžiu sluoksniu. o likusieji taip pat bus sutvarkyti iki šių metų pabaigos. Vienaparko atrakcijų - lankytojai ant tokio kalno, kuris apsodintas žydinčia pieva, užlipę turi galimybę pasigrožėti stulbinamu Žemutinio Manheteno vaizdu.

Buvęs šiukšlynas užims 45 proc. visos naujojo parko teritorijos, kitos erdvės - vandens keliai ir šiukšlėmis nebuvęs užterštas sąvartyno plotas.

Nors visiškai parką pabaigti planuojama tik per 30 metų, darbai vyks etapais ir niujorkiečiai galės naudotis iš pradžių mažesne, paskui - didesne teritorija. Sritį galima apžiūrėti jau dabar - po ją pradedamos rengti ekskursijos.

Studentams pasakojama apie galimybes mažinti šiukšlių, jas perdirbti bei apie tai, kaip bus želdinamas parkas. Švietėjišką misiją numatoma tęsti ir toliau.

Šiuo metu sąvartyne taip pat renkamas iš yrančių šiukšlių išsiskiriantis metanas, kuriuo Stateno saloje naudojamasi šildyti 22 tūkst. namų ir taip kasmet sutaupoma apie 11 mln. dolerių (beveik 28 mln. litų). Parke numatoma naudotis saulės elementais, vėjo turbinomis, geotermine šildymo ir šaldymo sistema bei taupiųjų lempučių apšvietimu.

Didžiausiu pasaulyje tapęs sąvartynas Niujorko Stateno saloje buvo įkurtas 1948 metais, prieš joje pradedant plėtoti didesnius gyvenamojo būsto projektus. Po uždarymo 2001 metais jis trumpam buvo vėl atvertas, kad po teroristų išpuolio priimtų bokštų dvynių konstrukcijų likučius.