Namibija

Namibija yra viena rečiausiai gyvenamų pasaulio šalių. Valstybės pietinėje Afrikos dalyje vardas kilo iš Namibio dykumos pavadinimo. Joje taip pat gyvena pustrečio tūkstančio gepardų - ketvirtadalis visos planetos populiacijos.

Su savo milžiniškomis kopomis, senovės piešiniais ant uolų, krateriais bei kriokliais Namibija gali pasigirti vienu iš mažiausiai paliestų peizažų pasaulyje. Tai taip pat viena iš nedaugelio valstybių, kurioje ekosistemų sveikatą saugo Konstitucija.

Galapagai

Nors Charleso Darvino kelionė į šį kraštą buvo pakartota nesuskaičiuojamo kitų keliautojų skaičiaus, Galapagai išsaugojo savo pirmykštį unikalumą. Salų archipelagas yra milžiniškų vėžlių, iguanų, jūrų liūtų, pingvinų, banginių namai.

Jau pusę amžiaus jame paskelbtas jūrų gyvybės draustinis. Žmonių Galapaguose gyvena tik 23 tūkst., tačiau turi nesuskaičiuojamą skaičių vietinių augalų bei gyvūnų.

Papua Naujoji Gvinėja

Papua Naujoji Gvinėja yra viena labiausiai kaimiškų ir mažiausiai tyrinėtų vietų pasaulyje. Mokslininkai mano, kad šalies džiunglėse gyvuoja daugelis pasaulyje dar neatrastų gyvūnų ir augalų rūšių.

Eksploatuoti šios valstybės gamtinius resursus trukdo gūbriuotas paviršius, teisinės sistemos kliūtys bei didelės sąnaudos, kurių prireiktų infrastruktūrai sukurti. Todėl Papua Naujoji Gvinėja didžiąja dalimi tebėra nepaliesta.

Seišeliai

Vertinat procentais, Seišeliuose saugoma didesnė teritorijos dalis nei bet kur kitur pasaulyje - beveik pusė. Todėl šalyje yra neįtikėtinų, laukinę dvasią išlaikiusių paplūdimių bei neįprastų gyvūnų rūšių. Salas supa beveik pusės tūkstančio kilometrų ilgio paplūdimių juostos, kuriose lankosi palyginti mažai turistų.

Butanas

Nors kai kas mažai užterštu rojumi laiko Tibetą, jo mažasis Himalajų kaimynas Butanas iš tiesų yra daug švaresnis. Daugiau nei 60 proc. šalies teritorijos dengia miškai, o ketvirtadalis buvo paskirta nacionaliniams parkams bei kitoms saugomoms sritims. Gūbriuotas ir slėniais nusėtas Butano paviršius - namai daugybei įvairių gyvūnų ir augalų rūšių.

Deintrio nacionalinis parkas Australijoje

Kartais kuo vieta senesnė, tuo labiau neliesta ji tampa. Deintrio nacionaliniame parke šiaurinėje Australijoje yra 110 mln. metų senumo drėgnasis miškas - viena seniausių ekosistemų pasaulyje. Šioje vietoje klesti tūkstančiai augalų rūšių ir auga iki pustrečio tūkstančio metų amžiaus medžiai.

Fiordlandas Naujojoje Zelandijoje

Pietinėje Naujosios Zelandijos vakarinio kranto dalyje esantis Fiordlando regionas - laukinis, raižytas ir laisvas nuo žmonių veiklos. Vietoje su aukštais į uolėtus vandenis besileidžiančiais dantytais kalnais niekada nebuvo žymesnio nuolatinių gyventojų skaičiaus.

Net ir maoriai ją aplankydavo tik laikinai - medžiodami, žvejodami ar rinkdami vertingąjį nefritą. Be to, oro srovės į Fiordlandą atkeliauja tiesiai iš Antarktidos, todėl oras čia - vienas švariausių planetoje.

Kamčiatka, Rusija

Kamčiatkos pusiasalis Rusijos tolimuosiuose Rytuose yra laukinė ir tuščia vieta, kurią supa Ramusis vandenynas bei Ochotsko jūra. Teritoriją taškuoja ugnikalniai ir ledynai, per pastaruosius dešimtmečius joje buvo galingų žemės drebėjimų.

Atakamos dykuma Čilėje

Atakama - vienas keisčiausių paviršių pasaulyje. Tai dykuma, kurioje iš tiesų visiškai nelyja.

Druskos telkiniai, smėlis ir lava dengia beveik 104 tūkst. kvadratinių kilometrų teritoriją, o žemė tokia negyvybinga, jog NASA ant jos rengia bandymus misijoms į Marsą. Dėl to, jog pakilusi aukštai virš jūros lygio, Atakama yra beveik nedengiama debesų, oras joje sausas, nėra taršos šviesa ar kitokių civilizacijos trukdžių, todėl ši vieta - viena tinkamiausių astronominiams stebėjimams pasaulyje.

Antarktida

Visas žemynas - iš tiesų žmogaus nepaliesta vieta. 96 proc. Antarktidos dengia ledas, kurio storio vidurkis - 1,6 kilometro. Mokslininkų skaičius čia svyruoja nuo maždaug 1 tūkst. žiemą iki 5 tūkst. vasarą. Pingvinai, banginiai, ruoniai ir jūrų paukščiai - visi šie gyvūnai maitinasi vandenyse aplink žemyną.