Šis kanjonas – daugybė arklio pasagos pavidalo amfiteatrų, gamtos išskobtų uolose, rytiniame Paunsaugunto plokščiakalnio pakraštyje, pietų Jutoje. Įvairiausias uolų formas išgraužė vanduo, ledas ir sniegas. Kanjono pakraštys kas 50 metų atsitraukia maždaug per 300 mm.

Uolienų mineralų erozija nuspalvino uolas įvairiomis spalvomis, jos itin ryškios ir keičiasi dieną: raudona ir geltona atsiranda dėl oksidavusios geležies, mėlyna ir violetinė – dėl mangano oksido.

Kanjonas pavadintas vietos genties indėnų kalbos žodžiu, reiškiančiu „raudonos uolos, stovinčios lyg žmogus dubens formos kanjone“. Visas regionas yra pavadintas škotų keliautojo Ebeneserio Bryce vardu.

Vis dėlto, jis nebuvo pirmasis iš Europos kilęs atklydėlis, pasiekęs šią sunkiai prieinamą ir iki šiol pakankamai nuošalią Amerikos vietelę. Kaip įprasta tokiems kampeliams, XIX a. viduryje, apie 1850-uosius, čia apsilankė mormonų ekspedicija, tačiau priešingai, negu galima būtų tikėtis, didelė jų bendruomenė čia apsistoti neskubėjo.

Ilgainiui prie Parijos upės įsikūrusi nedidelė mormonų gyvenvietė netrukus sulaukė papildymo, kurio gretose buvo ir Ebeneseris Braisas su šeima. Įsikūręs nuošaliau esančiame mediniame namelyje jis tapo tikru vietiniu šio kanjono gyventoju.

Tokia tipinė mormonų idilė truko ilgiau negu pusę amžiaus, kadangi „Union Pacific and Santa Fe Railroads“ turistinį potencialą šioje vietovėje įžvelgė tik apie 1916 m. Vis dėlto, prireikė dar daugiau nei dešimtmečio, kad būtų užtikrintas kiek patogesnis susisiekimas su šiuo Dievo pamirštu Šiaurės Amerikos žemyno kampeliu, tačiau jau 1920-ųjų pabaigoje, išvysčius pakankamą infrastruktūrą (prie to ženkliai prisidėjo vietinio geležinkelių tinklo išplėtimas), kanjono slėnyje pradėjo dygti pirmi didesni viešbučių kompleksai.

1961 m. buvo įkurta Bryce kanjono gamtos istorijos asociacija (ang. Bryce Canyon Natural History Association, BCNHA). Šiandien parke veikia jų koordinuojama ne pelno siekianti organizacija, kurį globoja čia vykdomą mokslinę, tyriamąją ir edukacinę veiklą.

Dalintis
Nuomonės