Keliauk į Nevadą su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Geizeris „iššovė“ Flai rančos teritorijoje 1964 metais - praėjus beveik pusei amžiaus po to, kai vietiniai gyventojai nusprendė išsigręžti šulinį, turėjusį patenkinti ūkinius vandens poreikius. Gręžimo metu netyčia buvo kliudyta po žeme esanti geoterminė kišenė, tad verdantis vanduo pradėjo po truputį veržtis į paviršių.

Kai antroje XX a. pusėje čia įvyko tikrasis geizerio išsiveržimas, vandenyje ištirpę mineralai pradėjo po truputį keisti vietos kraštovaizdį - nusėsdamos ant geizerio šlaitų medžiagos (kurių daugumą sudaro kalcio karbonatas) ir dumbliai formavo įvairiaspalvį reljefą, ilgainiui išgarsinusį Flai rančą visame pasaulyje.

Žemės, kurioje išdygo šis geizeris savininkams jau ne kartą buvo siūlyta ją parduoti tam, kad Flai geizerio lankymas taptų prieinamas visiems norintiems ir, tikėtina, sugeneruotų pakankamai apčiuopiamus turistų srautus šiame atokiame Nevados Blekroko dykumos kampelyje.

Vis dėlto, kol kas panašūs projektai nė neketina pajudėti iš mirties taško, kadangi rančos savininkai apie žemės, o kartu ir geizerio pardavimą arba jų nacionalizavimą net nesvarsto. Tad kiekvienas, norintis aplankyti šį gamtos stebuklą su teisėtais jo savininkais turi susitarti ir suderinti atvykimo laiką iš anksto - kitaip prie geizerio reikėtų brautis pro tvorą, kurį juosia visos Flai rančos teritoriją.