Tokie perspėjimai į vietas, kurioms kilęs pavojus, traukia turistus, norinčius pažvelgti į gamtos stebuklus, kol dar gali. Išaugęs lankytojų skaičius gali padidinti neigiamą poveikį jautrioms teritorijoms, tačiau, kita vertus, iš turizmo gautos lėšos gali padėti geriau saugoti nykstančią gamtą.

„BudgetTravel“ pateikia sąrašą dešimties vietų, kurioms kilęs pavojus sunkyti.

Belizo barjerinis rifas

Rifai, kuriuose gyvybės įvairovė - viena didžiausių pasaulyje. Čia gyvena rykliai, rajos, lamantinai, eršketai ir omarai. Kaip ir Didžiajam barjeriniam rifui Australijoje, rifui Belize kilusi grėsmė sunykti. Daugiau nei tūkstančio kilometrų ilgio rifų juosta, besidriekianti nuo Meksikos iki Hondūro, smarkiai nukentėjo 1998 metais, kai daugelyje sričių suiro iki pusės koralų. Nuo to laiko rifas nyksta toliau - dėl klimato kaitos, taršos.

Kongo baseinas

Tropiniai miškai, tokie kaip Kongo upės baseine, pagamina apie 40 proc. pasaulio deguonies ir tarnauja kaip esminis maisto, vaistų bei kitų gėrybių šaltinis.

Kongo baseine želia antras didžiausias pasaulyje drėgnasis atogrąžų miškas, nusileidžiantis tik Amazonės miškams Pietų Amerikoje. Jungtinių Tautų duomenimis, iki 2040 metų gali būti prarasta iki dviejų trečdalių unikalių šio miško augalų bei gyvūnų - jei tik nebus imtasi efektyvių apsaugos priemonių.

Šešiose valstybėse kasmet iškertama milijonai hektarų miško - dėl kasybos, ūkininkavimo, taip pat nelegaliai ir dėl partizaninių karų. Kirtėjų nutiesti keliai taip pat palengvino brakonierių darbą - jie persekioja kalnų gorilas, dramblius, retas beždžiones.

Negyvoji jūra

Tai žemiausia paviršiaus vieta planetoje (400 metrų žemiau jūros lygio). Negyvosios jūros vanduo dešimt kartų druskingesnis nei kitų jūrų, todėl žmonės paviršiuje plūduriuoja it kamščiai. Taip pat manoma, jog Negyvosios jūros vanduo turi naudingų mineralų.

Per paskutiniuosius keturis dešimtmečius, ši jūra susitraukė maždaug trečdaliu, buvusius pajūrio viešbučius palikdama už pusantro kilometro nuo kranto. Tūkstančius metų Negyvosios jūros lygis buvo iš esmės stabilus, tačiau nuo 1950-ųjų, kai žmonių veiksmai ėmė daryti rimtą įtaką, jis ėmė kristi po maždaug 30 centimetrų kasmet ir iki šiol nuseko jau apie 30 metrų.

Vienintelis jūrą maitinantis šaltinis yra Jordano upė, kurios vandenis intensyviai naudoja aplinkinės šalys. Jūra taip pat pasirodė patraukli dviem didelėms verslo kompanijoms, kurios tiek Izraelio, tiek Jordanijos pusėse specialiai garina vandenį, kad gautų milijonus tonų druskų, vėliau naudojamų kaip trąšos bei pramonėje.

Šiaurės Amerikos šlapynės

Milijoną hektarų užimančiose pelkėse auga kiparisai ir mangrovės. Tai vienintelė vieta pasaulyje, kur teritorija dalijasi aligatoriai ir krokodilai.

Grėsmę evergleidsams kelia tarša iš žemės ūkio įmonių, invazinės rūšys ir gyvenamųjų teritorijų plėtra. Iš srities į aplinkinius miestus ir ūkius nukreipiama apie 60 proc. vandens.

Todėl dabar unikalios pelkės yra perpus mažesnės nei 1900 metais. Jose gyvena pumų porūšis, kurių laisvėje tėra likę apie šimtą.

Madagaskaras

Daugiau nei 80 proc. Madagaskaro augalų ir gyvūnų nėra randami niekur kitur pasaulyje. Taip nutiko dėl milijonus metų trukusios salos izoliacijos, ją nuo Afrikos žemyno atkirtus Indijos vandenynui.

Skaičiuojama, kad jei nieko nebus daroma ketvirtai didžiausiai pasaulio salai išgelbėti, jos miškai išnyks per artimiausius 35 metus (anksčiau buvę šešiskart didesni, dabar jie užima 52 tūkst. kvadratinių kilometrų). Kartu pradings ir unikalios ekosistemos.

Miškus naikina kirtėjai, juos deginantys ūkininkai, taip pat paplitęs brakonieriavimas. Nors yra rezervatų, jie užima labai nedideles teritorijas. Dalis rūšių Madagaskare niekada nebuvo aprašytos ir gali būti prarastos prieš spėjus jas išstudijuoti.

Maldyvai

Maldyvuose gausu koralų ir retų žuvų, pavyzdžiui, retų ryklių ar didžiųjų mantų, užaugančių iki trijų metrų.

Dėl Maldyvų vilties nepraranda nedaug tyrinėtojų - ši valstybė yra mažiausiai virš jūros lygio pakilusi šalis pasaulyje. Daugiau nei tūkstantis mažyčių jos salelių ir atolų, išmėtytų Indijos vandenyne, virš vandens kyla mažiau nei du su puse metro.

2008 metais šalies prezidentas paskelbė, kad vyriausybė pradės pirkti žemę kitose valstybėse. Tarp jų - Indijoje, kad gyventojai, kurių namus užlies vanduo, turėtų kur persikelti.

Ašigaliai

Gamta čia neliesta ir unikali - sulig bokštais pakylantys ledkalniai, Šiaurės pašvaistė ir ispūdingi gyvūnai: pingvinai, poliariniai lokiai, banginiai.

Specialistai yra paskelbę prognozę, kad jei klimatas toliau šiltės, 80 proc. imperatoriškųjų pingvinų populiacijos Antarktidoje sunyks, o kitiems liks grėsmė išnykti. Arktyje dėl tirpstančių ledų kilusi grėsmė poliariniams lokiams.

Nykstant ledams, degraduoja ištisos ekosistemos: po jo sluoksniu besidauginantis fitoplanktonas maitina zooplanktoną, šiuo minta smulkūs vėžiagyviai, kurie toliau maisto grandinėje jungiasi su žuvimis, ruoniais, poliariniais lokiais, banginiais. Kai kurios studijos spėja, kad ledui ašigaliuose sunykti gali pakakti kelių dešimtmečių.

Ranthambore'o nacionalinis parkas Indijoje

Viena geriausių vietų pasaulyje pamatyti tigrus. Šiuo metu laukinių tigrų pasaulyje liko vos 3,2 tūkst. Jei nebus įdėta didžiulių pastangų, tigrų išnykimą stebės dar ši žmonių karta - galbūt net per artimiausią dešimtmetį, teigia gamtosaugininkai.

1900 metais Indijoje gyveno apie 100 tūkst. tigrų, tad šių gyvūnų mažėjimas akivaizdus. Jų gyvenamosios aplinkos plotai sumažėjo 93 proc. Nors Azijoje yra rezervatų, dauguma jų - nedideli ir tarpusavyje nesujungti koridoriais, kurie praverstų paprastai didelius plotus turinčioms laukinėms katėms. Manoma, kad per dieną vienas tigras nudobiamas vien tam, kad jo kūno dalimis būtų galima pasinaudoti pagal tradicinės kinų medicinos metodus.

Tahuamanu drėgnieji miškai Peru

Būriai papūgų didžiausioje pasaulio druskos laižykloje. Mažai paliestą kraštą jos dalijasi su tokiais nykstančiais gyvūnais kaip didieji šarvuočiai, ocelotai, jaguarai ir brazilinės ūdros.

Galingas miškas saugo vienus paskutiniųjų senųjų raudonmedžių Pietų Amerikoje, tačiau jie nelegaliai kertami - keturi penktadaliai medienos iškeliauja į JAV. Iš vieno medžio galima pagaminti iki milijono dolerių (pustrečio milijono litų) vertės baldų.

Kirtėjai nutiesia kelius, kuriais patraukia brakonieriai ir ūkininkai, išstumdami mažiau civilizacijos paliestus vietos gyventojus. Aplinkinėse teritorijose dėl aukso kasybos į gruntą ir vandenį pateko gyvsidabrio.

Jangdzės upės baseinas

Tokie egzotiniai gyvūnai kaip didžiosios pandos, nykštukiniai melsvieji avinai, sibirinės gervės, bepelekės jūrų kiaulės šį regioną vadina namais - kaip ir maždaug 400 mln. žmonių.

Kol kas sunku įvardyti tikslų milžiniškos Trijų tarpeklių užtvankos poveikį, tačiau daugelis, tarp jų - ir Kinijos vyriausybė, pripažino, kad Jangdzės baseinui gresia prarasti savo išskirtines gyvybės rūšis. Valant plotus perkeltiems ūkininkams, sumažėjo miškų, o užtvenkti plotai padidino vandens taršą. Taip pat būta nuošliaužų ir seismologai analizuoja, ar čia negali kilti žemės drebėjimas.