Iki XVI a. stumbrai buvo plačiai paplitę visoje Europoje, gyveno retuose lapuočių ir mišriuose miškuose, stepėse, kalnuose. Ilgainiui žemdirbystės plėtra ir beatodairiškos medžioklės juos išstūmė į mažai tinkamus gyventi nuošalius, gūdžius miškus. Iki 1854 m. stumbrai Lietuvoje buvo išnaikinti.

Pašilių stumbrynas įkurtas 1969 metais, kai iš Rusijos Prioksko teraso rezervato Pašilių miško aptvarus buvo atvežti pirmieji du belovežiniai stumbrai. 1970–1972 m. atkeliavo dar aštuoni stumbrai.

1971 m. čia gimė pirmasis stumbriukas. Jis pavadintas Giriniu. Šiame stumbryne gimstantiems stumbriukams pagal tarptautinį susitarimą duodami vardai, prasidedantys raidėmis GI.

Nuo 1973 m. stumbrai kurį laiką iš aptvarų buvo išleidžiami į laisvę. Taip Lietuvoje pradėta formuoti laisvųjų stumbrų banda. Šiuo metu aptvaruose gyvena 21, laisvėje maždaug 30-40 km spinduliu aplink stumbryną klajoja 72 stumbrai.

Pašilių stumbryną rasite Panevėžio rajone, Pašilių miške, Girelės viensėdyje, 3 km į šiaurę nuo kelio Ramygala - Krekenava.

Pirmadieniais stumbrynas nedirba, darbo dienomis jį aplankyti galite 10-16 val. Savaitgaliais - 10-18 val.

Dalintis
Nuomonės