Štai septynios vietos, kurias namais vadina sveikiausi pasaulio žmonės.

1. Islandija

Dėl to, kad turi nedaug gyventojų, Islandija yra viena mažiausiai užterštų valstybių pasaulyje. Tačiau švarus oras nėra vienintelė priežastis, kodėl islandai tokie sveiki. Jie taip pat mėgsta sportuoti. Nors lauke didžiąją metų dalį šalta, žmonės lanko sporto klubus, kurie padeda kovoti su šalčių ir tamsos kuriama niūria nuotaika. Islandų gyvenimo trukmė yra viena ilgiausių pasaulyje (72 metai vyrams ir 74 metai moterims). Čia taip pat fiksuojamas vienas žemiausių kūdikių mirtingumo rodiklių. Pačia sveikiausia šalimi pasaulyje Islandiją buvo paskelbęs žurnalas „Forbes“.

2. Japonija

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) suskaičiavo, kur žmonės ilgiausiai gyvena būdami sveiki, nesirgdami senatvės ir kitomis ligomis. Japonija buvo pirmoji, joje šis amžius siekia 74,5 metų. Didele dalimi tai priklauso nuo japonų valgiaraščio.

„Kiekvienas patiekalas Japonijoje atrodo tarsi meno kūrinys. Maistas toks gražus, toks skanus ir toks paprastas“, - „Empower News Magazine“ sakė fitneso specialistas Harley'is Pasternakas.

„Jie yra didžiausi žuvies vartotojai pasaulyje, o kur dar soja, jūros kopūstai ir žalia arbata. Kai jie būna pasisotinę maždaug 80 proc., nustoja valgyti, palaukia apie dešimt minučių ir nutaria, ar tęsti. Dažniausiai pasijunta sotūs ir daugiau nebevalgo“, - kalbėjo jis.

3. Švedija

Valstybės politika čia skatina sveiką gyvenseną, įskaitant tinkamą darbo ir poilsio balansą. Švedai mėgsta aktyviai leisti laiką lauke - kadangi šalies reljefas pilnas kalvų, ežerų, malonių vietų rasti nesunku, rašo „National Geographic“. Šiauriečiai taip pat vartoja daug žuvies, jų valgiaraštyje gausu omega riebiųjų rūgščių. Valgio gamyba taip pat sveika - tai ne kepimas su gausybe aliejaus, o fermentavimas, rūkymas, džiovinimas.

4. Okinava

Okinavos prefektūra priklauso Japonijai, tačiau ją verta išskirti, nes plačiai manoma, jog būtent čia gyvena patys sveikiausi žmonės planetoje. Čia šimto ir daugiau metų sulaukia didžiausia dalis žmonių - 100 tūkst. gyventojų tenka 50 šimtamečių. Kai kurių amžius viršija 110 metų.

Okinavos gyventojai savo ne tik ilgus, bet ir sveikus, laimingus gyvenimus aiškina tuo, kad valgo daugybę vietinių vaisių ir daržovių, taip pat gausiai vartoja tofu ir jūros dumblius. Jie taip pat fiziškai aktyvūs, patiria palyginti nedaug streso.

5. Naujoji Zelandija

Panašiai kaip ir Islandijoje, mažiau gyventojų lemia mažesnę šalies taršą. Vietiniai gyventojai mėgsta pasivaikščiojimus kalvotomis vietomis, stovyklavimą, žvejybą. Bet kuris gyventojas nuo vandenyno nėra nutolęs daugiau nei 90 minučių kelio automobiliu.

„Be to, čia netrūksta sveiko, visaverčio maisto. Mes valgome šviežias jūrų gėrybes (dažnai jas sugauname patys) ir vietos vaisius, daržoves. Visi čia ką nors augina ir kaimynai vienas su kitu prekiauja. Gauname šviežių salotų iš vaikų mokyklos, avokadų tiesiai nuo medžio ir kivių, obuolių, slyvų iš kaimynų“, - pasakoja Jill Chalmers, kuri į Naująją Zelandiją persikėlė ištekėjusi už maorio.

6. Sardinija

Sardinija yra autonominis Italijos regionas, kuriame gausu šimtamečių. Čia įprastas tikras bendruomeniškumo jausmas. Žmonės artimai bendrauja, o vyresnieji dažnai gyvena su jaunesniaisiais šeimos nariais. Vyrai dažnai dirba kaip piemenys, kasdien nueina daugiau nei po 8 kilometrus, o jų valgiaraštis susideda iš pilno grūdo duonos, pupelių, pomidorų, žalumynų, česnako, įvairių vaisių, alyvuogių aliejaus ir sūrio, gaminamo iš žole mintančių avių pieno.

7. Suomija

Anot „Forbes“, dar prieš tris dešimtmečius Suomijoje buvo fiksuojamas vienas didžiausių su širdies ligomis susijusių ligų procentas. Tačiau valstybė ėmė smarkiai skatinti sveiką žmonių gyvenimo būdą. Smarkiai sumažėjo rūkymo, o vaisių ir daržovių suomiai dabar valgo beveik dukart daugiau.

Nors ilgą gyvenimą lemia daugybė veiksnių, visos šios šalys turi šį tą bendra. Dažnoje iš jų maža tarša, sveikas gyvenimo būdas skatinamas valstybės lygiu, o žmonių valgiaraštyje mažai arba visai nėra mėsos, tačiau daugybė žuvies, vaisių, daržovių.