Skubame nudžiuginti visus mokslo mylėtojus - šis medis, gyvas ir sveikas ir dabar veši Britų salyne. Tiesa, šiandien po obelimi, išauginusia išgarsėjusį vaisių, įkvėpimo ieškoti nebegalės šių dienų atradėjai - dėl didžiulio lankytojų skaičiaus ji aptverta.

Dešimtys tūkstančių I. Niutono vaikystės namus Didžiojoje Britanijoje kasmet aplankančių smalsuolių, kurių skaičius pastaruoju metu padvigubėjo, trypia žemę aplink medį ir gali pakenkti jo šaknims, nurodė viena iš vieta besirūpinančių pareigūnių Anna Moynihan.

Todėl medis aptvertas gluosnio tvorele, kuri papildomai užpildyta žemėmis - dabar obelis atrodo it pasodinta klomboje ir po ja prisėsti būtų sunku, rašo „The Daily Mail“.

I. Niutonas kaimo sodyboje gimė 1642 metais. Anot legendų, 1665-aisiais jis prisėdo po obelimi ir nuo jos šakų nukritęs obuolys padėjo jam atrasti gravitacijos dėsnį. 1820 metais medį nulaužė audra, tačiau jis, nors ir kreivas bei menkesnis, atžėlė iš šaknų.

Anot A. Moynihan, žmonės, kaip ir anksčiau, aplinkui galės vaikščioti laisvai, be priežiūros ir net pasisiekti obuolių, tačiau norima, kad medis „būtų išsaugotas dar 400 metų, jei tai įmanoma“.

Pats I. Niutonas nėra palikęs jokių įrašų, kad buvo įkvėptas obuolio. Ši istorija pasirodė prancūzų filosofo Voltero istorijoje 1727 metais, kai pats I. Niutonas mirė, būdamas 84-erių.
I. Niutono vaikystės namai ir žymioji obelis