Britų muziejus nuo 1975 metų džiugina lankytojus didele kultūros retenybių ir istorinių artefaktų kolekcija. Muziejuje reguliariai rengiamos įvairios teminės parodos, tad jame apsilankyti verta kas kartą atvykus į Anglijos sostinę.
Britų muziejus

Gėlių turgus Kolumbijos gatvėje (angl. Columbia Road) siūlo įsigyti įvairiausių gėlių, nors jų pirkti jūs visai neprivalote – galima paprasčiausiai pavaikštinėti ir pasimėgauti spalvų ir aromatų žaismu. Turgus dirba sekmadieniais nuo aštuntos ryto iki trečios popiet.

Vestminsterio rūmai – ideali lankytina vieta. Apsilankykite čia tuomet, kai vyksta parlamento posėdžiai, galėsite iš svečiams skirtos vietos pasigrožėti čia vykstančiomis diskusijomis. Jeigu užeisite tuo metu, kai posėdžiai nevyksta, galėsite pasimėgauti ekskursijomis po abu rūmus. Big Benas taip pat yra jų dalis.

Mokslo muziejus – tai masyvus septynių aukštų pastatas, pripildytas įdomių eksponatų, kuriuos apžiūrėti galima visiškai nemokamai. Taip, IMAX filmai ir skrydžio simuliatoriai kainuoja, tačiau ir be to galima apsieiti, nes jums kažin ar pakaks visos dienos pagrindinei ekspozicijai apžiūrėti. Ypač čia patikti turėtų vaikams.

Roma

Bažnyčios čia labai skirtingos ir jų labai daug, nors tai visiškai nekelia nuostabos, mat Roma ilgus šimtmečius buvo katalikų kultūros centras. Net jeigu jūs priklausote kitai konfesijai ar tikėjimui, o gal visiškai netikite, vis tiek verta pasigrožėti garsių praeities menininkų meistriškumu, mat jų darbais papuoštos kone visos Romos bažnyčios.

Trevi fontanas spėjo „nusifilmuoti“ daugelyje filmų, iš kurių bene garsiausias „Atostogos Romoje“ („Roman Holiday“), tad tikrai atpažinsite šį milžinišką beveik 30 metrų fontaną. Jį pamatyti galima nemokamai. Jums kainuotų tik keletas monetų, kurias turistai mėgsta čia mesti. Norintiems tai padaryti „teisingai“: trys monetos metamos per kairį petį dešine ranka.

Aikštės tarp Romos lankytinų vietų užima antrą vietą pagal lankomumą po bažnyčių. Ir tai galima pasakyti ne vien apie šalies sostinę. Dauguma Italijos miestų gali pasigirti bent viena ar dviem gražiomis istorinėmis aikštėmis.

Ispanijos laiptai nepatyrusį turistą gali suklaidinti, mat jie iš tikrųjų yra Italijos sostinėje Romoje. Jie taip vadinasi todėl, kad laipteliai veda link Ispanijos aikštės. Kol jais lipsite, prisiminkite, kad tai patys plačiausi laiptai Europoje.

Karalienės Sofijos menų centras iš tikrųjų nėra nemokamas, tačiau jeigu norite pasigrožėti Salvadoro Dali ar Pablo Picsso nemokamai, užsukite čia nuo septintos iki devintos vakaro. Jeigu tik tai ne antradienis. Ir ne sekmadienis – tokiu atveju ateiti reiktų nuo 15 iki 19 valandos.
Koridos muziejus, suprantama, turėtų būti būtent Ispanijoje ir jis, žinoma, turėtų būti nemokamas – o kaip gi kitaip? Jame rasite tokius eksponatus, kokių ir tikitės – kostiumus, fotografijas, paveikslus... Visa tai atskleidžia šios senosios sporto šakos istoriją.

Nemokama tapa (užkandis) Ispanijoje gaunama labai paprastai – užsakykite gėrimą. Tapos prie vyno ar alaus nemokamai patiekiamos ne visur, bet... beveik visur. Šios idėjos autorius buvo Kastilijos karalius Alfonsas X, kuris nurodė, kad šalyje prie bet kurio gėrimo būtų patiekiamas užkandis. Argi ispanai galėtų nepaklusti karaliui?

Flamenko baruose taip pat šokamas nemokamai, tad galite užeiti ir žiūrėti (bei klausytis). Pasakysime sąžiningai, kažin ar pavyks mėgaujantis reginiu nepakelti taurės ar dviejų, tad būkite budrūs – nesineškite daug pinigų...

Sena už pasivaikščiojimą jos krantais pinigų neima, tad galėsite pasinaudoti jos dosnumu ir iki valios pavaikštinėti palei upę, tekančią per pačią Paryžiaus širdį. Tiltai ir kanalai, bėgikai ir turistai – ne tokia jau bloga kompanija.
Paryžiaus Dievo Motinos katedra

Paryžiaus Dievo Motinos katedra žinoma visiems, bet ne visi žino, kad joje galima apsilankyti nemokamai. Didingas gotikinis statinys stovi toje pačioje vietoje nuo 1163 metų. Jis tapo įkvėpimo šaltiniu daugeliui dailininkų, poetų ir literatų. Apie daugelį jų, pavyzdžiui, Victorą Hugo, neabejotinai esate girdėję.

„Šviesų miestas“ – taip vadinamas tas Paryžius, kuris atsiranda palei Senos krantus nusileidus saulei. Naktinis gyvenimas Paryžiuje tiesiog apakina – tiesiogine to žodžio prasme. Pats ryškiausias „švyturys“ yra Eifelio bokštas, kuriame apsilankyti nemokamai nepavyks, bet pasigrožėti juo iš tolo tikrai nieko nekainuos.

Paryžiaus parkai taip pat lankytojų laukia nemokamai. Nors jie nelabai primena Versalio sodų, vistiek yra savaip gražūs. Liuksemburgo sode labai daug statulų ir fontanų, o Biut Šomono parke visus žavi puikus vandens krioklys. Ir tai vos keli pavyzdžiai.

Dublino Trejybės koledžas pasirengęs parodyti savo lobius tik už pinigus, tačiau paprasčiausias pasivaikščiojimas po jį – nemokamas. Koledžas įkurtas 1592 metais, tad jame pakankamai daug istorinių eksponatų.

Švento Stepono žaliasis parkas įsikūręs Dublino centre. Čia gausu puikiausių gėlių, parkas gali didžiuotis daugybe gražių ir nuošalių kampelių. Ypač žavus šis parkas per lietų, tik nepamirškite skėčio.
Glasnevino kapinės, suprantama, taip pat lankytojams yra nemokamos. Kodėl turėtumėte norėti ten apsilankyti? Ten amžiną ramybę surado daug garsių airių, tad istorijos galima pasimokyti tiesiog iš antkapių. Tam tikromis valandomis (11.30, 12.30 ir 14.30) ten netgi rengiamos nemokamos ekskursijos, skirtos tiems, kurie vis dėlto Airijos istorijos žiniomis pasigirti negalėtų.

Muzika Airijos aludėse skamba dažnai ir nemokamai. Užeikite, pavyzdžiui, į „Temple Bar“, ypač jeigu tai penktadienio ar šeštadienio vakaras. Beje, kaip ir Ispanijoje, kažin ar pavyks atsispirti pagundai išlenkti bokalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)