Seimas plenariniame posėdyje priėmė Turizmo įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-1404(2) ES), kuriomis siekiama išspręsti kelionių organizatorių, kelionių agentūrų ir kelionių agentų atsakomybės klausimus turistams. Už įstatymo pakeitimus balsavo 79 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 7 parlamentarai.

Siekiant užtikrinti turistų ir vartotojų teisių apsaugą, įstatyme nutarta įtvirtinti, kad kelionių organizatoriaus minimali prievolių įvykdymo užtikrinimo suma bus: ne mažiau kaip 50 tūkst. litų, kai verčiamasi tik vietiniu turizmu; ne mažesnė kaip 7 proc. nuo metinių įplaukų už organizuotų turistinių kelionių pardavimą pagal visas kelionių organizatoriaus sudarytas išvykstamojo turizmo paslaugų teikimo sutartis, bet ne mažiau kaip 150 tūkst. litų, kai verčiamasi išvykstamuoju turizmu, neorganizuojant kelionių užsakomaisiais skrydžiais; ne mažesnė kaip 7 proc. nuo metinių įplaukų už organizuotų turistinių kelionių pardavimą pagal visas kelionių organizatoriaus sudarytas išvykstamojo turizmo paslaugų teikimo sutartis, bet ne mažiau kaip 350 tūkst. litų, kai verčiamasi išvykstamuoju turizmu, organizuojant keliones užsakomaisiais skrydžiais. Iki šiol įstatyme minimalios prievolių įvykdymo užtikrinimo sumos nebuvo reglamentuotos.

Kelionių organizatoriaus, kuris pirmą kartą pradės teikti kelionių organizavimo paslaugas, prievolių įvykdymo užtikrinimo suma negalės būti mažesnė kaip 50 tūkst. litų, kai ketinama verstis tik vietiniu turizmu, 150 tūkst. litų, kai ketinama verstis išvykstamuoju turizmu, neorganizuojant kelionių užsakomaisiais skrydžiais, 350 tūkst. litų, kai ketinama verstis išvykstamuoju turizmu, organizuojant keliones užsakomaisiais skrydžiais.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, pareiga turėti prievolių įvykdymo užtikrinimą nebus taikoma kelionių organizatoriams, besiverčiantiems atvykstamuoju turizmu, nes atvykstamojo turizmo kelionių organizatoriai nesudaro sutarčių su galutiniu vartotoju – turistu.

Pagal galiojantį Turizmo įstatymą kelionių organizatoriai privalo turėti galiojantį draudimo įmonės prievolių įvykdymo laidavimo draudimą arba finansų įstaigos laidavimą ar garantiją. Kelionių organizatorius, siūlantis parduoti organizuotą turistinę kelionę, turi užtikrinti: turisto grąžinimą į pradinę jo išvykimo vietą ir už organizuotą turistinę kelionę turisto sumokėtų pinigų sumos, atitinkančios nesuteiktų paslaugų kainą, grąžinimą turistui, jei prasidėjus organizuotai turistinei kelionei paaiškėja, kad kelionių organizatorius negalės toliau vykdyti turizmo paslaugų teikimo sutarties; už organizuotą turistinę kelionę turisto sumokėtų pinigų grąžinimą turistui, jeigu dar neprasidėjus organizuotai turistinei kelionei paaiškėja, kad kelionių organizatorius negalės pradėti vykdyti turizmo paslaugų teikimo sutarties.