Taip pat skaitykite: 10 priežasčių tapti pilotu

Nedaugelis kitų specialybių galėtų varžytis su stiuardesės profesija seksualumu, žavesiu ir savotiška mistika. Nepaisant to, kad jos tiek kartų mums padėjo pasidėti lagaminą, užsisegti saugos diržą ar atnešė užsisakytą patiekalą, dauguma keliautojų mažai ką tenutuokia apie stiuardesės darbą.

Kadangi šios profesijos atstovai (o dažniausiai – atstovės) privalo nuolatos garantuoti keleiviams malonų ir saugų skrydį, vargiai surastumėte laiko pasikalbėti su stiuardese skrisdami lėktuvu. Juo labiau, kai virš galvos esantis ženklas likti savo vietoje gali akimirksniu grąžinti atgal į sėdynę, o skrydžio palydovę – prie ko nors užsinorėjusio keleivio.

Ir visgi yra būdas sužinoti apie stiuardesės darbą iš pirmų lūpų. Štai kelios paslaptys, kurias smalsiems keliautojams „Klauskite bet ko” sesijos metu „Reddit” tinklapyje išdavė viena 21-erių metų stiuardesė, turinti ketverių metų darbo patirtį (mergina pageidavo išlikti anonime).

- Ar stiuardesės palankiai vertina trumpalaikius romanus, pačios ieškosi partnerio?

- Na, kadangi dauguma stiuardesių yra jaunos, o nuolatinis keliavimas lėktuvu užkerta kelią pastoviems santykiams, nemaža dalis darbuotojų užmezga romanus.

- Kaip dažnai užsiiminėjate seksu su keleiviais?

- Tai labai retas atsitikimas, tačiau turiu pripažinti, jog tokių atvejų pasitaiko. Kita vertus, čia tik dviejų žmonių asmeninis reikalas. Progų tikrai netrūksta, juo labiau, kad dėvime patrauklias uniformas.

- Kaip pakviesti stiuardesę į pasimatymą? Ar dažniausiai apsistojate viešbutyje netoli oro uosto?

- Taip, dažniausiai apsistojame oro uosto ar arti jo esančiuose viešbučiuose. Jei nori kur pakviesti stiuardesę, iš esmės reikia būti draugiškam ir atviram apie savo intencijas. Tik prieš kviesdami įsitikinkite, kad ji tuo metu nėra užsiėmusi. Pakasyk jiems nugarą, ir jie gali atsakyti tuo pačiu

- Koks lengviausias būdas įtikti stiuardesei?

- Būti draugiškam ir žavingam, tačiau nevulgariam. Vertinti mūsų darbą.

- Verslo klasėje, arba dar geriau, pirmojoje klasėje yra laisva vieta. Ar galėčiau kaip nors ją gauti?

- Taip, tai nelengva, tačiau yra būtų ją gauti. Būkite labai, labai draugiški, padėkite stiuardesei, kai reikia užkelti bagažą ar išsipila gėrimai. Būsime palankesnės, kai matysime, kad jums tikrai nepatogu (pavyzdžiui, jei šalia sėdi erzinantis kaimynas).

- Ar iš jūsų ar kitų oro uosto darbuotojų galima gauti ką nors nemokamai?

- Atvirai pasakius, nelabai, nebent kelis reklaminius lipdukus.

- O perkėlimas į pirmąją klasę? Nemokami gėrimai?

- Nebent esate tikrai paslaugūs ir malonūs ar tam, kad suteiktume kompensaciją už nemalonius kaimynus ar nelaimingus atsitikimus.

- Ar dažnai viduryje skrydžio tenka persodinti kokį keleivį? Ir ar leidžiate laisvalaikį kartu su kitomis stiuardesėmis?

- Nedažnai, tačiau taip atsitinka, kai įsikišti reikalauja situacija ar tai padeda pagerinti bendrą lėktuvo salono atmosferą. Taip, stiuardesės neretai leidžia laiką kartu, jei, žinoma, gerai sutaria, tačiau paprastai kartu būna linksma.

Darbo metu...

- Koks pats blogiausias dalykas, ką skrydžio metu gali padaryti keleivis (žinoma, išvengiant kalėjimo)?

- Seksualinis priekabiavimas, tai blogiausia.

- Ar galima užsisakyti kelias skardines gaiviųjų gėrimų, kelias vyno ar kito alkoholio porcijas vienu metu?

- Dvi gaiviųjų gėrimų skardinės yra nieko tokio, su alkoholiu kiek kitaip. Kadangi sunku susekti, kas kiek užsisakė, vienu metu parduodame tik vieną alkoholinių gėrimų porciją.

Patirtimi dalijasi profesionalė

- Kokios firmos lagaminus stiuardesės dažniausiai perka?

- Pasitaiko įvairių. Pirmiausia, jie turi būti lengvi ir ilgalaikiai - kieti lagaminai su ratukais geriausi. Tikrai neprašausite su gerai žinomais prekiniais ženklais kaip „Rimowa”, „Titan” ar „Halliburton”, tik prieš perkant įsitikinkite, kad jiems suteikta ilga garantija.

- Ar jus tenkina jūsų atlyginimas? Kiek užtrunka, kol gaunate reguliarius darbo tvarkaraščius ir pradedate kiek daugiau uždirbti?

- Priklauso nuo avialinijos, kai kurios siūlo reguliarų tvarkaraštį iš karto, kai kurios verčia pradėti nuo nulio. Iš tiesų šis darbas nėra taip gerai apmokamas. Kita vertus, mums suteikiama labai daug nuolaidų ir galime keliauti beveik už dyką (su 80 – 90% nuolaida).

Dažniausiai sąlygos pagerėja po dvejų – trijų metų, tačiau turite nuoširdžiai mėgti stiuardesės profesiją. Aš asmeniškai esu labai patenkinta savo darbu, kadangi galiu daug keliauti, man patinka nuolatos skristi lėktuvu. Tačiau jūs teisūs, tai nėra svajonių specialybė, kokia buvo anksčiau. Tenka patirti labai daug streso ir susitaikyti su nemažai erzinančių dalykų.

- Ar darbo metu dažnai susinervinate ar ko išsigąstate? Visad atrodote tokios šaltakraujiškos…

- Visa tai – patirties ir mokymų rezultatas. Mus išmoko, kaip visąlaik išlikti ramioms ir šypsotis. Naujokėms kartais dar būna baisu, tačiau tai greitai praeina.