Taip pat skaitykite: Amsterdamo gidas

Keliauk į Amsterdamą su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Singel kanalas buvo iškastas dar 1428 m. kaip griovys, žymintis vakarinę miesto sieną, o kiti trys kanalai buvo iškasti XVII a., kuris vadinamas Nyderlandų „aukso amžiumi“. Singel kanalo negalima painioti su Singelgracht kanalu, kuris tapo išorine miesto siena tik XVII a.

Vėliau virš kanalų buvo statomi gyvenamieji namai ir įvairūs sandėliai. Šie kanalai sudaro koncentruotus pusapvalius žiedus, juosiančius Amsterdamą.

Tyrinėdami šiuos kanalus, galite atrasti nemažai įdomybių, apie daugumą kurių tikriausiai net nebūsite girdėję besiruošdami keliauti į Amsterdamą... kad ir ne pirmą kartą. Pateikiame jums 10 iš jų - labiausiai vertas dėmesio.

1. Saugiausios saugyklos

Požeminės Olandijos nacionalinio banko saugyklos yra 15 m. gylyje. Įsijungus pavojaus signalui, jos užtvindomos Singelgracht kanalo vandeniu.

2. Kalėjimo tiltas

Torensluis - plačiausias Amsterdamo tiltas, iškilęs virš Singel kanalo, XVII a. šliuzo vietoje. Jo pamatų vietoje kadaise buvo kalėjimas.

3. Kačių laivas

Singel kanale prisišvartavęs De Poezenboot (kačių laivas) suteikia prieglobstį šimtams beglobių kačių.

4. Girtas caras

1716 m. Petras Didysis pasigėrė savo draugo Christoffelio Brantso namuose (Keizersgracht 317) ir miesto merui teko jo laukti priimamajame. Tąsyk Rusijos caras nakvojo Rusijos ambasadoriaus name Herengracht 527. Čia 1811 m. buvo apsistojęs ir Napoleonas.
Amsterdamas, Olandija

5. Siauriausias namas

Singel 7 esantis namas iš tiesų nėra mažiausias Amsterdame, nors taip ir gali tvirtinti jūsų ekskursijos vadovas. Tiesiog tai smailių formų galinės namo durys.

6. Seniausia kavinė

Kuri kavinė vis dėlto yra seniausia Amsterdame? Tai Chris, 1624 metais pastatyta Bloemstraat gatvėje. Įdomu: vandens nuleidimo mechanizmas tualete yra prie baro.

7. Kreiviausia kavinė

Plaukdami Oude Schans kanalu, pamatysite pasvirusią Café de Sluyswacht (1695). Vos pamatę ją nuotraukoje suprasite, kodėl daugeliui ji kelią nerimą.

8. Suvystytas namas

Įsižiūrėkite viešbutį „Victoria“ prie stoties ir pamatysite nuostabiame XIX a. fasade įspraustus du mažutėlius XVII a. namus. Pasakojama, kad savininkė senučiukė atsisakė parduoti kuklius savo būstus, tad viešbutį teko statyti aplink juos.

9. Plūduriuojanti pagoda

Garsusis plūduriuojantis kinų restoranas Sea Palace - neįprastas reginys Oosterdok. Čia daugybė langų, blyksi šviesos. Smagu vakarieniauti romantiškoje aplinkoje.

10. Ašarų bokštas

Gynybinis viduramžių bokštas pavadintas liūdnai - Schreierstoren arba Ašarų bokštu. Čia raudodavo į jūrą išplaukiančių vyrų draugės ir žmonos.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šis tekstas - Fionos Duncan ir Leonie Glass kelionių vadovo „TOP 10 Amsterdamas“ ištrauka. Pirmasis leidimas - Dorling Kindersley Limited, Londonas. Lietuvių kalba vadovą išleido leidykla „Alma Littera“.

Patogią, keliautojui subalansuoto formato spausdintą viso gido versiją galite užsisakyti čia.