Apie pramogas, apgyvendinimą, kainas - fotoreportažas iš Batumio.

Adžarijos regiono sostinė - Batumis, įsikūręs už 140 km nuo Kutaisio, kur vykdomi tiesioginiai skrydžiai iš Lietuvos. jeigu iš anksto nėra suplanuota kelionė, iš oro uosto vykti į Batumį rekomenduojama autobusais - pirmiausia reikia nukeliauti į Kutaisį (kelionė atsieis apie 20 Lt), ir iš ten - į Batumį (apie 14 Lt).

Piniginis vienetas Gruzijoje - laris. 1 laris (1 GEL) - apie 1,4 Lt. Pinigus galima keisti gatvėje valiutos keityklose, taip pat patogu išsigryninti bankomatuose, kai keičiama daugiau - tuomet kainuoja operacija apie 10 Lt.

Dažniausiai Gruzijoje turistai nuomoja automobilį - nuomos kaina parai - apie 50 JAV dol. (apie 125 Lt), naudojasi visuomeninio transporto paslaugomis ir keliauja po visą šalį. Gruzija žavi savo gamta, kontrastais, ir, žinoma, išsiskiria vietinių svetingumu. Balandį Gruzijoje atostogavusi Rasa pasakoja, kad jai 10 dienų kelionė su draugu atsiėjo apie 3000 Lt (su skrydžiu, kuris kainavo apie 800 Lt, nes buvo pirkti bilietai specialiai datai), o įspūdis liko toks, lyg būtų aplankiusi penkias skirtingas šalis. Batumis, anot jos, gali būti puikus atostogų finišas - atsikvėpti po ilgos kelionės automobiliu ir pasimėgauti jūra, tiesa sezonas ten dar tik prasidės birželį.

Batumyje pigiau apsistoti galima moteliuose, ar vietos vietinių gyventojų nuomojamuose apartamentuose. Tiesa, pastarųjų paslaugų internete dar rasti sudėtinga. Tačiau keliaujant po Gruziją nakvynės problemų turistams nekyla - svetingieji gruzinai visuomet pasiūlys kur apsistoti ir dar pavaišins. Vidutiniškai nakvynė ne viešbutyje kainuoja apie 25 larius (35 Lt).

Kainos apskritai Gruzijoje nesikandžioja - palyginti su Lietuva, jų lygis yra žemesnis, pradedant kuru, baigiant maisto produktais.

Paplūdimys Batumyje - akmenuotas, tad pajūryje sezono metu nutįsta eilės gultų.
Batumis

Kaip ir visa Gruzija, taip ir Batumis ryškėja kontrastais. Šalia įrengtų ar dar tik statomų dangoraižių stūkso seni pastatai, kuriame gyvena vietiniai. Kaip pasakoja gruzinai, pasikeitus valdžiai, daugelis statybų, investicijų tiesiog pristabdytos, akį rėžia nebaigtas statyti „Kempinski“ viešbutis, kiti numatyti statyti viešbučiai tiesiog parduodami. Tačiau plėtra tikrai nestoja ir intensyviai dygsta net naktimis statomi daugiaaukščiai.

Batumyje galima išsinuomoti dviračius - 20 val./20 larių (14 Lt)

Adžarija – garsėja nepakartojama gamta, Juodąja jūra ir švelniu šiltu klimatu, jos gamtos peizažą puošia ir vaizdingi kalnai, ir jūra, ir parkai, ir rezervatai.

Adžarijos regionas garsėja ekoturizmu: svečiams siūloma aplankyti daugybę botanikos sodų ir draustinių, stebėti paukščius, laipioti kalnais.

Gruzijos virtuvė tradicinė, neįmantri, bet viliojanti: itin populiarūs chačapuriai, sūriai, namų vynas, gaminamas tik iš šiam kraštui būdingų vynuogių rūšių.

Taip patiekiami tradiciniai chačapuriai.
Batumio turguje turistai mielai perka prieskonius, tradicinius saldumynus, ar basturmos (vytintos mėsos), kurios kilogramas kainuoja 24 larius (33,6 Lt).
Batumio turgus

Gruzijos gatvėse dar nemažai sutiksim žiguliukų, jai galima ne tik taksi pasivėžinti, bet ir išsinuomoti.

Žiguliai Batumyje
Batumis simbolizuoja modernios Gruzijos viziją – šalia senosios architektūros statomi dangoraižiai, kuriasi garsiausių pasaulio tinklų viešbučiai, o paplūdimio bulvare šiltuoju sezonu verda audringas naktinis gyvenimas. Šį sezoną gruzinai tikisi turistų antplūdžio iš Ukrainos, kaip visada Turkijos.

Manoma, kad kruiziniai laivai Juodojoje jūroje vietoje sustojimo Kryme rinksis Batumį, ir tai atneš ekonominės naudos kurortui. Tiesa, Batumio uostas yra nedidelis, tad čia gali švartuotis tik tam tikro dydžio laivai. Gidės džiaugiasi, jau sulaukiančios daugiau turistų, gegužės pradžioje čia prisišvartavo „Riviera“ 1250 žmonių (VIP amerikiečių turistų) plukdantis kruizinis laivas. Be abejo, laukiama ir daugiau turistų iš Lietuvos.

Oro bendrovė „Wizz Air” tiesiogiai iš Vilniaus į Kutaisį skraidina du kartus per savaitę – pirmadienį ir penktadienį. Bendrovės duomenimis, šį sezoną bilietus užsisakė jau daugiau kaip 8 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Daugiau vaizdų iš Batumio - fotogalerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)