Įsimyliu ją kiekvieną kartą lankydamasis joje. Man patinka vynuogynai Florencijoje, senovinės gatvės Romoje, nerūpestingas pietinės Italijos būdas, žavinga Cinque Terre ir romantiška Venecija.

Keliauk į Italiją su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Italija nei vieno nepalieka abejingo. Italijoje yra tiek daug ką nuveikti, kad reiktų viso gyvenimo viską padaryti. Nesugrūskite visko į vieną apsilankymą. Italiją yra geriausiai pamatyti iš lėto – tiesiog perimkite šalies pasaulėjautą. Atsipalaiduokite, žavėkitės kraštovaizdžiu ir mėgaukitės latte kava.

Įprastinės išlaidos

Apgyvendinimas

Apgyvendinimas Italijoje yra nepigus. Nakvynės namai yra gana brangūs, bendrabučio kambarių kainoms svyruojant nuo 15 iki 30 eurų (apie 50-100 litų) už naktį. Atskiri kambariai kainuoja apie iki maždaug 250 litų už naktį.

Ekonominės klasės viešbutyje už dvivietį kambarį mokėsite apie 200 litų ar daugiau. Gera žinia ta, kad kuo toliau į pietus keliauji, tuo mažesnės kainos. Tikėkitės mažesnių nakvynės namų ir viešbučių kambarių kainų, už maždaug 150 litų piečiau nuo Romos. Šalyje yra keletas pigių viešbučių, bet juos sunku rasti.
Viešbutis, Italija

Maistas

Čia yra nesunku gerai (ir brangiai) pavalgyti itališko maisto, bet taip pat lengva pavalgyti ir už mažiau kaip apie 37 litų per dieną. Dauguma restoranų patiekalų su vynų kainuos apie 60 litų vienam žmogui.

Turistų lankomose vietose prie šios sumos pridėkite dar apie 10 JAV dolerių (apie 25 litų). Greiti patiekalai, tokie kaip picos gabalėlis, panini ir lengvi užkandžiai, kainuos apie 7,5-10 litų.

Greitas maistas (t.y., „McDonalds“) kainuos maždaug 7-8 eurus (apie 25 litų) už meniu komplektą. Visuose restoranuose pridėkite 2 eurus (apie 7 litus) už „coperta“ (atsisėdimo mokestis). Maisto gaminimasis patiems paplonins jūsų piniginę maždaug 125-150 litų per savaitę.

Transportas

Geriausias būdas keliauti po Italiją yra naudojantis jų plačiu traukinių tinklu. Greiti traukiniai („Eurostar“) kainuoja maždaug 100-175 litų už kelionę. Lėtesni vietiniai traukiniai kainuoja apie 17-62 litų) už kelionę. (Važiuokite jais!). Viešojo transporto kainos yra prieinamos, dauguma autobusų ir metro bilietų kainuoja po 1,5 euro (apie 5 litų) už bilietą. Kai jums trūksta laiko, ilgiems atstumams įveikti „Ryanair“ ir „EasyJet“ siūlo pigius skrydžius po visą šalį.

Veikla

Italijoje įėjimas į daugumą lankytinų vietų ir muziejų kainuoja apie 12-15 eurų (apie 37-50 litų). Vyno ekskursijos gali kainuoti ir iki 200 litų.

Patarimai, kaip sutaupyti

Atsisakykite duonos – restoranai ims papildomą mokestį už duoną, bet nepraneš jums apie tai ją patiekdami. Jei nenorite už tai mokėti, grąžinkite ją atgal.

Gerkite vandenį iš čiaupo – prašykite vandens iš čiaupo, priešingu atveju gausite vandenį butelyje ir turėsite už tai taip pat mokėti. Be to, savo vandens butelius galite papildyti bet kuriame visoje Italijoje esančiuose geriamojo vandens fontanuose. Vanduo yra tinkamas gerti.

Pirkite daug vyno – už kiek daugiau nei eurą galite nusipirkti butelį puikaus vyno. Tai yra daug pigiau, nei gerti bare.

Valgykite panini – valgymas populiariuose Italijos miestuose yra brangus malonumas. Vos už keletą eurų nusipirkite panini ir picą ir sutaupykite daug pinigų.

Naudokitės svetingumo nakvynėmis („couchsurfing“) – apgyvendinimas Italijoje yra ganėtinai brangus, net ir nakvynės namuose. Naudokitės svetingumo nakvynėmis ir apsistokite pas vietinius gyventojus, kurie turi atliekamų lovų ir sofų nemokamai. Aš naudojuosi šia paslauga dažnai ir pastebiu, kad tai ne tik sutaupo man pinigų, bet ir susipažįstu su nuostabiais žmonėmis.

Ką nuveikti?

Pamatykite Venecijos karnavalą – vasario mėn. prieš Gavėnią vykstančią dešimties dienų ir naktų maskarado beprotybę. Tai yra itališka Karnavalo versija! Ši tradicija gyvuoja šimtmečius ir yra viena iš didžiausių švenčių ir festivalių Italijoje. Jei turite išteklių, galite susimokėti, kad sudalyvautumėte tradiciniame kaukių baliuje.
Venecijos karnavalas

Patyrinėkite Veneciją – nepaisant Karnavalo, Venecija yra tiesiog nuostabi vieta apsilankyti. Nors ir ne pigiausias kelionės tikslas Italijoje, Venecija yra puiki vieta pamatyti kanalus, paplaukioti gondola ir nuostabiai romantiškai pavakarieniauti žvakių šviesoje. Keliaukite į senąjį žydų getą dėl šiuolaikinių barų ir pigių gėrimų.

Paklaidžiokite po Pompėją – Pompėja yra antikinis miestas, kuris buvo sugriautas ugnikalnio, bet išsaugotas pelenų dangos. Pasivaikščiokite po miestą, tokį, koks jis buvo, kai išsiveržė ugnikalnis, vaikštinėdami po namus ir prekybos vietas, kuriose vis dar mėtosi puodai ir vazos. Dauguma gražiųjų freskų su savo nuostabiomis spalvomis vis dar ten. Tai dienos trukmės užsiėmimas.

Atraskite Romą – Romos miestas yra nuostabi vieta su mažomis gatvelėmis ir istorija. Čia galėsite apsilankyti Romos griuvėsiuose – daugiau nei galite pamatyti per vieną kelionę. Būtinai pasižvalgykite po į vakarus nuo upės esantį Trastevere rajoną. Tai mano mėgstamiausia vieta Romoje, ji siūlo pigų maistą, puikius mažus barus ir mažytes vingiuotas gatveles, į kurias užklysta nedaug turistų.

Apsilankykite Sienoje – visi nuolat sako: „aš dievinu Sieną“ ir ne be priežasties. Tai yra vienas geriausiai išsilaikiusių viduramžių miestų Italijoje, turintis aplink Piazza del Campo (kur vasarą vyksta žirgų lenktynės) aikštę išsidėsčiusių keliukų labirintą.
Piazza del Campo, Siena (Italija)

Pasivaikščiokite po Cinque Terre – penki vakarinėje Italijos pakrantėje įspūdingai išsidėstę kaimai su stačiais vynuogynais ir kalnais. Čia – rojus. Aš pasilikau savaitę, nes buvo labai gražu. Yra puikių skirtingo sudėtingumo pasivaikščiojimo takų. Miestai siūlo nuostabų maistą ir puikų vietinį vyną. Manarola turi nuostabių jūros gėrybių. Šis puikus rajonas pateisina triukšmingą jo reklamą.

Patyrinėkite Amalfi pakrantę – pietine Cinque Terre pussesere esanti Amalfi pakrantė yra žymiai rečiau lankoma, bet ne mažiau graži (kai kurie teigia, kad gražesnė). Išvysite nuostabius įkalnėse įsikūrusius miestus, gražius paplūdimius ir žydrynės mėlynumo vandenį, kuriame galima atsivėsinti.

Atsipalaiduokite ežeruose – šiaurėje esantys nuostabūs ežerai (tokie kaip Komo ežeras) yra italų, turtingųjų ir George Clooney vasaros poilsio ir pasilinksminimų vieta. Atvykite čia, papramogaukite ežeruose, pamatykite nuostabias vilas ir pasivaikščiokite po kaimo vietoves.

Patyrinėkite Florenciją – Tai – Florencija. Nereikia net aiškinti, kodėl verta ten vykti. Viskas, ką žmonės apie ją kalba, yra tiesa. Puikus maistas, nuostabūs muziejai, senoviniai pastatai, mažos gatvelės ir nuostabūs ledai. Būdami čia, būtinai sudalyvaukite keliose vyno ekskursijose po Toskanos regioną, kad pajustumėte vietos dvasią.
Toskana, Italija

Pavažinėkite po „Kulną“ – niekas niekada nevyksta į pietinį Italijos „bato kulną“. Visgi, jei turite laiko, atvykite čia. Iš čia Italijoje atkeliauja dauguma vaisių ir daržovių. Kelionė į čia leis geriausiai pajusti Italijos kaimo gyvenimą.

Pavalgykite Sicilijoje – Sicilija garsėja savo mafija, bet saloje yra daugiau, nei gangsteriai. Ji turi savo unikalų kulinarijos stilių, nuostabius, vasaros mėnesiais šiltus pakrantės paplūdimius, draugiškas, mažučiukes Italijos močiutes ir dideles vyno daryklas.

Sudalyvaukite Settimana Santa – tai yra paskutinė Gavėnios savaitė, vadinama Šventąja savaite. Šiuo metu visoje Italijoje vyksta keletas procesijų, pritraukiančių tūkstantines minias. Savaitės metu vyksta įvairūs susibūrimai Apulijoje, Abrucuose ir Sicilijoje, bet svarbiausias renginys vyksta Šv. Velykų sekmadienį, kuriam vadovauja popiežius.
Popiežius Pranciškus šventė Didįjį ketvirtadienį

Apsilankykite Alberobele – Tai yra UNESCO pasaulio paveldo vieta, įdomus ir vaizdingas mažas miestelis, kuriame verta apsilankyti lapkričio-balandžio mėnesiais (kad išvengtumėte būrių ir pulkų turistų). Yra keli muziejai patyrinėti bei keletas puikių restoranų, barų ir turgų.

Pasigrožėkite Vatikano muziejais – Jei turite kantrybės laukti eilėse ir jūsų troškimas yra pakankamai stiprus, tai yra viena didingiausių kolekcijų, kurias verta pamatyti būnant Romoje. Tai yra XVI a. pradžioje įkurtas muziejų kompleksas, išsidėstęs daugiau kaip 5 ha. teritorijoje. Yra tiek daug neįkainojamų objektų, kad galite praleisti valandų valandas vien žiūrėdami į juos ir apžiūrinėdami tūkstančius kitų kūrinių.

Užeikite į Chiesa di Sant’Efisio – Atsidūrus Kaljaryje, jums vertėtų nueiti į Stampace kvartalą pamatyti šios bažnyčios. Šventajam Ephisius skirta bažnyčia yra pati svarbiausia bažnyčia mieste, beje, ji buvo pastatyta ant kalėjimo, kuriame kalėjo šventasis.