Pakartok studentų kelionę kartu su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Šiaip ne taip susirandame savo viešbutį, kuriame vos už 33 litus žmogui praleisime vieną naktį. Trijų aukštų pastate – nė gyvos dvasios, išskyrus mus du. Štai taip žiemos sezonu atrodo tikroji Kreta.
Mūsų tikslas, atvykus į Kissamos, vienareikšmiškai buvo Balos lagūna. Tai Kretos perliukas, kur jūros vandens grožis atsiskleidžia begalybėje žydros spalvos atspalvių, kur jautiesi tarsi radęs rojų žemėje.

Visgi, žygį į Gramvousa pusiasalį atidame kitai dienai, kadangi iki jo žiemos sezonu jokie laivai neplaukia, o kitas transportas taip pat nekursuoja. Mūsų mintis eiti ten pėsčiomis iš karto nuvija viešbučio savininkas bei pasiūlo už 5 eurus išsinomuoti dviračius.
Daug laiko grožėtis šiuo gamtos stebuklu neturėjome

Saulei aukštai pakilus į dangų paliekame viešbutį ir sėdame ant rekomenduotų dviračių. Tikra atgaiva po ilgų žygių pėščiomis skrieti lygiais Kretos keliais lyg ant sparnų. Vietomis kelias tai išplatėja, tai susiaurėja. Vienoje kelio pusėje – milžiniškas kalnas, kitoje – skardis be atitvarų žemyn.

Važiuojant visas kelias kyla į kalną, tad paprakaituoti ir stumtis dviračius rankomis teko ne kartą. Bet, pamačius Balos lagūną, pasimiršo visas tas vargas ir tai, kad mūsų burnos buvo nuo karščio ištroškusios vandens. Prisimenu, kaip stovėjau ant kalvos išsižiojęs. Skaičiau, kad per savo medaus mėnesį čia lankėsi gražuolė princesė Diana su princu Charlzu.
Šis kelias veda į Balos lagūną

Gaila, neturėjome daug laiko grožėtis šiuo gamtos stebuklu, kurį skalauja net trys jūros – Egėjo, Libijos ir Jonijos, nes jau vakare mūsų laukė autobusas atgal į Chaniją. Grįžimas atgal su dviračiais užtruko dvigubai trumpiau, o leistis nuo kalno apie 70-80 km/val greičiu buvo puiki pramoga.

Grįžome į Chaniją, iš kurios kitą dieną 14:15 val. turėjome skrydį atgal į Kiprą, Pafosą. Naktį nusprendėme praleisti, kaip jau mums įprasta, oro uoste.
Sunku žiūrėti į kelią, kai tokie vaizdai pašonėje

Kitą dieną, nusileidus jau mums pažįstamame Pafose, iš karto sėdame į autobusą keliaujantį į Limasolį – paskutinę mūsų kelionės stotelę.

Pietinėje Kipro pakrantėje įsikūrusiame mieste atsiduriame tik saulei nusileidus, tad iš karto ieškome būdų kaip nusigauti iki viešbučio.
Trumpas sugrįžimas į Chaniją
Tiesa, mūsų nakvynės vieta yra visai kitame didmiesčio gale, nei esame mes. Autobusai jau nebevažiuoja, bet pamatome dar vieną iš toli atvažiuojantį į mums reikiamą pusę. Bandau iš karto jį stabdyti. Sustojo.
Dviračių žygis Kretoje - itin geras pasirinkimas žiemos sezonu

Už vairo sėdi linksmas vyrukas. Paklausėme jo ar važiuos link mūsų viešbučio pusės, tačiau atkirto, jog savo pamainą jau baigė, bet jeigu palauksime 20-30 minučių, nuveš mus iki pat reikiamo taško.

Jis paliko savo autobusą šalia mūsų, išlipo ir nuėjo į gretimai stovintį pastatą. Kaip ir sakė, po 20 minučių grįžo ir lyg koks taksistas mus nemokamai nuvežė iki pat viešbučio. Iki šiol galvoju ką reikėtų buvę daryt, jeigu nebūtume sutikę tokio malonaus ir rūpestingo kipriečio.

Už 38 litus žmogui naktį praleidžiame trijų žvaigždučių viešbutyje, o kitą dieną neskubant pereiname per pagrindinę Limasolio arteriją – Georgiou A gatvę, kuri tęsiasi apie 20 km. Sėdame vėl į autobusą, ant kurio lango kaba užrašas „Paphos“. Būtent šiame jau trečią kartą lankytame mieste ir baigėsi mūsų studentiška kelionė.
Limasolyje autobuso vairuotojas leido pasijausti lyg važiuojant su taksi

Prieš išvažiuojant išsikėlėme sau tikslą – išleisti ne daugiau 1509 litų. Tai tiesiog simbolinis skaičius, niekaip nesusijęs su Darbo partijos siūlomu minimaliu atlyginimu. Taigi truputi skaičių:

Už keturis skrydžių bilietus iš viso paklojome po 587 litus.

Už keltą iš Pirėjo (Graikija) į Kretą sumokėjome po 100 litų.

Už penkias naktis skirtinguose viešbučiuose sumokėjome po 187 litų (apie 54,3 euro).

Už dvi naktis Atėnų hostelyje piniginę suploninome po 50 litų (14,4 euro).

Už autobusus Kretoje ir Kipre sumokėjome po 142 litus.

Už įėjimą į naktinį klubą Nikosijoje teko sukrapštyti po 52 litus (15 eurai).

Už bilietą į Kirenijos pilį sumokėjome vos po 2,3 lito.

Už dviračių nuomą paklojome po 17 litų (5 eurai).

Už metro Atėnuose sumokėjome po 5 litus (1,4 euro).

Ne kartą teko sustoti ir minutei pasigrožėti vaizdais

Summa summarum iš viso gaunasi maždaug 1142 litų. Taigi maistui dviem savaitėms ir suvenyrams liko apie 367 litai. Aišku, savęs gurmaniškais patiekalais nelepinome, o ir iš Lietuvos nemažai buvome įsidėję negendančio maisto (riešutai, greito paruošimo sriubos, džiovinti ananasai, rūkyta dešra, lašiniai).

Taip pat nemažai pinigų sutaupėme, kadangi tris naktis buvome apsistoję pas mūsų draugus Nikosijoje, o visas tris naktis prieš skrydžius miegodavome oro uostose. Tad mūsų tikslas neviršyti nustatyto biudžeto – įgyvendintas!