1. Kur yra „noterdam“ katedra? Paskutinį kartą kartojame, kad Dievo Motinos katedros pavadinimą reiktų tarti „notredam“. Tai 800 šimtų metų senumo katedra, o ne pirmos lygos universiteto futbolo komanda.

2. Ar galiu tai nusipirkti išsinešimui? Nors valgymas pakeliui nėra visiškai neregėtas dalykas Paryžiuje, tačiau šiaip jau tai nėra plačiai paplitęs įprotis, todėl vertinamas nepalankiai.

3. Kur galėčiau nusipirkti meilės spyną? Vietiniai Paryžiaus gyventojai taip nekenčia tų meilės spynų, jog, anot pranešimų, jau bandė jas nupjaustyti nuo tiltų. Prancūzijos sostinės gyventojai įsitikinę, kad šios pakabinamos spynos darko originalią miesto architektūrą, kelia pavojų po tiltais plaukiantiems žmonėms. Negana to, šios spynos prieštarauja minčiai, kad meilė turėtų asocijuotis su laisve, o ne užrakinimu. Vienas Paryžiaus padavėjas neslėpė savo paniekos papročiui ant tilto prirakinti spyną: „Kvailiai! Argi jie supranta bent šį tą apie meilę?“ Taigi nebūkit kvailiais.

4. Ar galiu tai pakeisti į kiaušinių baltymus? Ar galėtumėte padažo įpilti šone? Ar galėtumėte latė kavą padaryti su liesu pienu? Prancūzų virtuvė yra sudievintas reikalas, todėl padavėjai į jūsų įvairiausius pageidavimus nereaguos taip, kaip esat įpratę.

5. Kas yra impresionizmas? Paryžius buvo impresionizmu pavadinto judėjimo lopšys, su juo siejami tokie garsūs vardai kaip Oscaras Claude'as Monet, Paulis Cezanne'as ir Pierre'as Auguste'as Renoir'as. Šie vardai jums nieko nereiškia? Pasidomėkite tuo, kad atpažintumėte impresionistinius paveikslus, kai juos išvysite.

6. Kur yra Eifelio bokštas? Pirma, tai labiausiai lankoma Prancūzijos sostinės vieta, tad turėtumėte žinoti, kur ji yra. Antra, galite tiesiog pakelti akis aukštyn ir jį neabejotinai išvysite.

7. Ar šiuo metu mieste vyksta „Tour de France“? Kiekvienas Paryžiaus gyventojas žino, kad „Tour de France“ vyksta kartą per metus, liepos mėnesį. Kai dviratininkai pasirodys Paryžiuje, jūs neabejotinai tai pastebėsite. Paprastai jie važiuoja Rivoli gatve (Rue de Rivoli), Tiuilri sodu (Jardin des Tuileries) ir pro Luvro muziejų (Musee du Louvre), o finišuoja Eliziejaus laukuose (Champs-Élysées).

8. Ar galėčiau gauti sumuštinį su kruasanu? Kruasanai yra svarbi Prancūzų konditerijos tradicijų dalis, tad jie tikrai neskirti tam, kad atliktų šaltų sumuštinių pagrindo vaidmenį.

9. Ar galėčiau gauti lėkštelę duonai? Paryžiuje duona laužoma, o ne pjaustoma. Ir padėti ją čia reikia ant staltiesės šalia savo patiekalo.

10. Ar gėrimo neturėtų būti daugiau? Prancūzijoje gaivinamieji gėrimai kone pusiau mažesni nei, tarkime, Amerikoje. Taigi, nesiskųskite.

11. Dievulėliau, ar tai yra ta pati kavinė, kurioje jie valgė filme „Pradžia“ („Inception“)?! Tokie klausimai iš turistų lūpų erzina bet kur. Jeigu norite būti diskretiškas paparacas, pabandykite susirasti Bir Hakeimo tiltą (Pont de Bir-Hakeim) iš filmo su Leonardo Di Caprio.

12. Kodėl metro toks netobulas? Paryžiaus metro veikia nuo 1900 metų, taigi jis turi teisę būti šiek tiek pasenusiu.

13. Kokiais kvepalais jūs pasikvėpinote? Prancūzijos moterys, garsėjančios savo kiek apsimestiniu kuklumu ir temperamentu, mėgsta, kai paslaptis tiesiog tvyro ore. Taigi, klausti apie jų slaptąjį ginklą paprasčiausiai nemandagu.

14. Taksi? Taksi?? Kodėl taksi man nesustoja?! Prancūzai nelekia prie taksi, tai taksi prie jų privažiuoja. Taigi, nesistenkite sustabdyti taksi automobilio gatvėje, o verčiau nueikite į jų sustojimo vietą.

15. Ar galėtumėte mus nufotografuoti, kai... pašoksime aukštyn? Pirma, prancūzai nešokinėja, antra, tos nuotraukos pašokus yra visiškai atsibodęs ir pasenęs dalykas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)