Deja, XXI amžiuje į Jaropolcą reti turistai užklysta vedini visai kitų tikslų. Prie šių nepriskiriami netgi tvenkinių parkas su nedideliu obelisku Jekaterinos II garbei ar užtvanka, kurios statybas tolimaisiais 1920-aisiais palaimino asmeniškai su žmona čia atvykęs pats Vladimiras Iljičius Leninas.

Smalsuoliai iš Rusijos sostinės ir aplinkinių regionų atvyksta į miestelį tyrinėti gausaus Antrojo Pasaulinio karo „palikimo“ - retas iš šiandien vien vadovėliuose apie jį perskaityti spėjęs jaunuolis įsivaizduoja, kokio mąsto ir žiaurumo mūšiai vyko Jaropolco apylinkėse.

Šių įvykių liudininkai - ne tik gausūs kariniai įtvirtinimai, „išsimėtę“ po visą rajoną. Nuo pat nacių pajėgų atsitraukimo beveik visiškai nepaliestais liko ir keletas miestelio klestėjimo laikus menančių Jaropolco statinių.

Tarp jų - Černiševų dvaras ir jam priklausiusi Kazanės cerkvė. Pastarojoje „turistaujantys“ smalsuoliai bando išgirsti caro laikais čia skambėjusių giesmių aidą, kai kurie - vėliau jos patalpose vykusius susišaudymus. Bet kuriuo atveju, tol, kol šventyklos nenuspręsta restauruoti ir, atgaivinus, pritaikyti vietinės tikinčiųjų bendruomenės poreikiams, istorijos entuziastams tai - didelio dėmesio verta vietelė.

Apie 40 kilometrų nuo Čikagos centro nutolęs Garis - devintas pagal dydį Indianos valstijos miestas. Niekas iki šiol negali paaiškinti, dėl ko šią 80 tūkst. gyventojų glaudžiančią gyvenvietę nuo pat devinto praėjusio amžiaus dešimtmečio taip pamėgo Holivudas - čia jau spėjo susukti nemažus gabalus visiems žinomų užjūrio šedevrų - nuo „Transformerių“ iki „Košmaro Guobų gatvėje“. Pastarasis Garyje nufilmuotas praktiškai nuo pradžios iki galo.

Košmarais ilgą laiką kvėpavo ir po internetą klaidžiojančios nuotraukos iš įvairių apleistų miesto pastatų - nors Garyje jų nėra daugiau nei aplinkinėse gyvenvietėse, „atradėjų“ ir panašių megėjų forumuose prieš porą metų jis spėjo pasipuikuoti ir taip išgarsėti iš naujo. Žemiau matote nuotrauką iš apleistos Gario metodistų bažnyčios. Ne tokia niūri, kadangi niūrios mados, čia, regis, jau praėjo.

Kita nuotrauka - kiek šiurpesnė. Bažnyčia, kurioje ji padaryta, vis dar laukia atgimimo.

Dar vienas vaizdelis iš Amerikos - Albertos miestelio apylinkės.
Apleista bažnyčia, Alberta (JAV)