Jei lankėtės tik Romoje ir Venecijoje, negalite drąsiai teigti, jog pažinote Italiją. Tačiau jau apsilankius šiose vietose verta aplankyti kitas, mažiau žinomas, bet tikrai ne mažiau patrauklias Italijos vietoves.

Žavingieji Šiaurės Italijos ežerai

Apsilankę Šiaurės Italijoje nustebsite – čia nėra nuolat skubančių, signalizuojančių ir garsiai besiginčijančių italų. Tai visiškai kitokia, niekur nelekianti ir idiliška Italija, garsėjanti savo ežerais.

Po šią šalies dalį keliaukite automobiliu arba autobusu. Kelionės po Alpių kalnus tikrai nebus nuobodžios – žavės atsiveriantys kanjonai, snieguotos viršūnės, tyvuliuojantys maži ežeriukai.

Beje, kai kurie ežerai malonūs ne tik akiai, bet garsėja ir gydomosiomis savybėmis. Bene žymiausias ežeras, kurį verta aplankyti – Komos (Como) – jungiasi su Lekos (Lecco) ežeru. Jo smaigalyje įsikūrusio Leko miesto garbės piliečio vardas yra suteiktas ir lietuviui – kunigui monsinjorui Alfonsui Svarinskui.
Arno upė, Italija

Populiariausias kurortas prie šio ežero – to paties pavadinimo nedidelis miestelis prie pat Šveicarijos sienos. Atostogaujant prie Leko ežero funikulieriumi pakilkite į greta kalnuose esantį miestelį, kur galėsite pasivaikščioti bei pasigrožėti nuostabiais vaizdais.

Ne mažiau žinomi ir kiti du didieji ežerai: Madžorės (Lago Maggiore) ir Gardos (Lago di Garda). Ežerai, kurių krantus puošia jaukūs senoviniai miesteliai, o panoramą papildo snieguotos Alpių viršūnės, nepaliks abejingų.
Lingurijos pakrantė, Italija
Gardos ežero apylinkės išsiskiria Alpėms būdingu švelniu klimatu, mat kalnai užstoja jį nuo šiaurės vėjų. Ilsėdamiesi prie šio ežero, esant prastesniam orui, dienai nuvykite į Šekspyro apdainuotąją Veroną, iki kurios yra vos 20 km.
San Gimignano, Italija

Lankantis Šiaurės Italijoje verta užsukti į nedidelį Andalo kurortą, iš kurio lyninis keltas kelia į 2125 metrų aukščio Monte Paganella kalną. Jokia nuotrauka ar atvirutė neperteiks iš šios viršukalnės atsiveriančio vaizdo.

Norėdami pabėgti nuo civilizacijos nukeliaukite iki Tovel ežero, kur pajusite laukinės gamtos atmosferą. Tiesa, kelias iki šio ežeriuko gana sudėtingas ir mažiau patyrusiam vairuotojui jį įveikti gali pasirodyti baisoka.

Nepakartojama Toskana

Dar vienas regionas, kurį verta pamatyti – Toskanos kraštas. Tai vienas svarbiausių Italijos ir visos Europos turizmo traukos taškų ir vienas svarbiausių Italijos tekstilės pramonės centrų.
Toskana, Italija

Toskanoje yra net šeši objektai, įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą: Florencijos senamiestis (1982 m.), Sienos senamiestis (1995 m.), Pizos aikštė ir katedra (1987 m.), San Gimignano senamiestis (1990 m.), Pienzos senamiestis (1996 m.) ir Val d’Orcia senamiestis (2004 m.). Ne mažiau įspūdinga šio vidurio Italijos regiono gamta.

Čia yra du neveikiantys ugnikalniai: pietų Toskanoje esantis Monte Amiata (1738 m) ir Capraia saloje esantis Monte Castello (445 m). O į pietus nuo sienos galima rasti ir 150 kv.km ploto dykumą Deserto di Accona.

Žinoma, žymiausia ir labiausiai lankoma Toskanos vieta – regiono sostinė Florencija. Tai – vienas gražiausių ne tik šio krašto, bet ir visos Italijos miestų, garsus įspūdingais meno ir architektūros šedevrais.
Florencija, Italija

Būtent šiame mieste gimė ir po visą Europą išplito Renesansas. Čia gyveno ir kūrė daugybė garsių kultūros atgimimo epochos menininkų ir mokslininkų, tokių kaip: Leonardas da Vinčis, Botičelis, Donatelas, Dantė, Mikelandželas bei Galilėjo Galilėjus. Renesansas paliko gilų pėdsaką šiame mieste – grakščios bažnyčios, freskomis ištapyti jų kupolai, skulptūros, rūmai, fontanai.

Vaikščiojant Florencijos senamiesčio gatvelėmis nesunku pasijusti tarsi muziejuje po atviru dangumi. Lankydami šį miestą užeikite į Uffizi meno galeriją, čia galima išvysti vienus garsiausių pasaulio meno šedevrų – Botičelio „Veneros gimimą“ ir Mikelandželo „Šventąją šeimą“.

Poilsis Ligūrijos Rivjeroje

Dar vienas vertas dėmesio turistų traukos centras – Ligūrijos rivjera. Tiems, kurie nori ne tik ramaus poilsio, bet ir įdomių ekskursijų, tai – nuostabi vieta. Šiaurės Vakarų Italijoje esantis regionas pietuose ribojasi su Ligūrijos jūra, vakaruose su Prancūzija, šiaurėje su Pjemontu ir Emilija-Romanija, o rytuose – su Toskana.
Montecatini Alto, Florencija (Italija)

Regiono sostinė – žymioji Genuja, Kristupo Kolumbo gimtinė. Kolumbo namas – viena iš mėgstamiausių turistų lankytinų vietų. Viešėdami šiame krašte apsilankykite Lanterna švyturyje bei didžiausiame Europoje akvariume. Maloniai nuteikia ir viduramžiškas senamiestis, kurį vienur kitur puošia renesanso stiliaus rūmai bei įspūdinga romaninės architektūros katedra, todėl galėsite mėgautis įdomiu pasivaikščiojimu.

Ne mažiau garsūs Genujos priemiesčiuose įsikūrę vaizdingi paplūdimiai, kurių vienas žymiausių – Boccadasse. Įspūdingomis pakrantėmis garsėja visa Rivjeros pakrantė, besitęsianti nuo Prancūzijos sienos iki Italijos La Spezia regiono. Rytinis Rivjeros krantas uolėtas ir labai vaizdingas.
Genuja, Italija

Lankantis šioje vietoje būtų nuodėmė neaplankyti Cinque Terre regioninio parko su penkiais ant uolų stūksančiais žvejų kaimeliais - Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola ir Riomaggiore. Aplankykite bent vieną iš jų ir pasijausite lyg nusikėlę į senovę.

Nepakartojama Italijos virtuvė

Apsilankius bet kuriame regione, nuodėmė būtų nepasimėgauti visame pasaulyje garsėjančia Italijos virtuve. Neveltui sakoma, kad tikros picos, spagečiai, makaronai, ledai bei nuostabi kava yra gaminama tik Italijoje.

Nors šie patiekalai gaminami ir populiarūs visame pasaulyje, visur kitur jie, italų teigimu (ir jie greičiausiai teisūs), tėra prastos tėvynėje pagamintų patiekalų kopijos. Sakoma, kad Italijos patiekalai ne tik gardūs, bet ir sveiki. Čia virtuvė labiausiai atitinka sveikos mitybos piramidę – vartojama daug daržovių, vaisių ir žuvies.

Apsilankę bet kurioje maitinimo įstaigoje įsitikinsite, kad italai laikosi savo priežodžio, jog geriau nevalgyti, nei imti į burną bet ką.
Cinque Terre, Italija

Net paprasčiausias užkandis gaminamas taip, kad pavergtų savo skoniu ir ingredientais bet kurį gurmaną.

Paragaukite įvairių rūšių sūrių, vyno, kavos bei vietinių saldumynų (beje, tai yra ir puikiausios lauktuvės iš Italijos). Mėgaukitės tradicine virtuve, šviežiais vaisiais bei daržovėmis ir nuostabiomis Viduržemio jūros gėrybėmis – pajuskite Italiją!

Keliaudami į šiaurinę Italijos dalį nepamiškite geros nuotaikos ir kompanijos bei pasiruoškite patirti neišdildomų įspūdžių. Poilsiaudami niekur neskubėkite, pažinkite vietinių gyventojų kultūrą, nuostabią gamtą bei architektūrą. Pažadame, jog po šios kelionės Italiją aplankyti norėsis dar ir dar kartą!