Keliauk į Nepalą su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Apdovanojimą pelnęs Didžiosios Britanijos fotožurnalistas Adrew Newey sugebėjo fotografijose užfiksuoti šiuos bebaimius medaus kopėjus pačiomis pavojingiausiomis proceso akimirkomis. Tai tradicija, galinti priversti gailėtis palietus avilį… arba džiaugtis, išlikus gyvam.
Medaus kopimas Nepale
Drąsiuoliams gresia ne tik užsimušti nukritus iš didelio atstumo, bet ir nuolatinis pavojus būti sugeltiems didžiausios pasaulyje bitės darbininkės (iki 3 centimetrų ilgio).
Medaus rinkėjas Nepale
Ir visgi ne vieną šimtmetį kartų kartos praleido praktikuodamos šį unikalų meną. Naudodami tik rankomis pintas virvines kopėčias pasiekti viršūnei, rinkėjai gremžia medaus kupinus avilius su tango – ilga aštria bambukine lazdele – ir galiausiai meta medų į apačioje laukiančius krepšius.
Medaus kopimas Nepale

Derliaus nuėmimo ritualas yra pradedamas malda, palydima gėlių, ryžių ir vaisių aukomis. Tada kalvos apačioje uždegamas laužas, skirtas nuvyti bites nuo savo medaus korių.

Pasiruošimas medaus kopimo procesui Nepalo aukštikalnėse - laužo uždegimas

Padidėjęs verslininkų susidomėjimas, besaikis medaus kopimas, klimato pokyčiai ir nepalankios sąlygos medaus produkcijai smarkiai sumažino tiek vietinių bičių, tiek pačių medaus rinkėjų skaičių.
Medaus kopimas Nepale
Entomologai praneša, kad bitės Nepalo Himalajų kalnų regione apdulkina apie 25 procentus laukinių augalų nuo 5 iki 14 kilometrų plote. Ekspertai teigia, kad drastiškas bičių sumažėjimas neigiamai paveiks ekosistemą ir visą maisto tiekimą regione.
Medaus kopimas Nepale
Apis Laboriosa medus surenkamas pavasrį, kai žydi rododendrai. Pastebima, kad jau ir taip didelis jo poreikis dar labiau išaugo, kadangi gydomosios medaus savybės plačiai vartojamos tradicinėje japonų, kinų, korėjiečių medicinoje.
Medaus kopimas Nepale
Todėl medaus kaina rinkoje gali kilti ir aukščiau 40 lt už kilogramą. Senieji tradiciniai kopimo metodai garantavo normalų derlių ir padėjo išlaikyti pastovią bičių populiaciją. Deja, modernūs metodai – nebe.
Medaus kopimas Nepale
Nuo šiol kalvos nebepriklauso tradicinėms Nepalo bendruomenėms. Šalies valdžia ir miškininkystės departamentas perdavė kopimo teises rangovams, kurie surenka medų atsižvelgdami tik į trumpalaikį piniginį pelną. Todėl panašu, kad potenciali naujų medaus rinkėjų karta iškeis šią profesiją į labiau apmokamą darbą turizmo sektoriuje.
Medaus kopimas Nepale
Tai didelis smūgis tradicijų puoselėtojams, ekologams ir praeitų kartų medaus rinkėjams – visi jie bijo, kad senoji medaus kopimo praktika liks tik gražiu prisiminimu.
Nepalas, medus