Keliauk į Londoną su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Londono akies projektą finansavo bendrovės „British Airways“ ir „Tussauds Group“. O dabar ji priklauso bendrovei „Merlin Entertainments London Eye“. Kiti svarbūs Londono akies statybų dalyviai buvo statybų vadybos įmonė „Mace“, plieno liejykla „Hollandia“, inžinierių konsultacijos įstaiga „Tony Gee&Partners“, atlikusi pamatų kūrimo darbus bei jūros statinių dizaineriai „Beckett Rankine“.
Šimtai žmonių iš 5 skirtingų valstybių prisidėjo prie šios stulbinančios struktūros gaminimo, trukusio septynerius metus. Oficiali Londono akie atidarymo ceremonija įvyko 1999 metų gruodžio 31 dieną, o atidarymo ceremonijai vadovavo Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Tony Blairas. Tačiau visuomenei Londono akis atsivėrė tik 2000 metų kovą.
Londono akis

Londono akis (anksčiau vadinta Tūkstantmečio ratu) yra vienas statinių, kuriais D. Britanijoje įamžintas naujo tūkstantmečio sutikimas. Kitas statinys buvo Tūkstantmečio kupolas.

Giedrą saulėtą dieną žmogus iš Londono akies gali matyti iki 40 kilometrų atstumu – iki pat Vindzoro pilies.
Londono akis
Londono akis yra populiariausias mokamas atrakcionas visoje D. Britanijoje. Teigiama, kad Londono akį kasmet vidutiniškai aplanko 3-3,5 mln. žmonių.
Oficiali kiekvienos iš 32 Londono akies kapsulių talpa - 25 žmonės. Tai reiškia, kad kiekvienu apsisukimu Londono akis gali perkelti 800 žmonių.
Londono akis

Londono akis sukasi 0,9 km/h greičiu. Vienas apsisukimas trunka 30 minučių. Keleiviai į Londono akies kapsulę įlipti ir iš jos išlipti gali nestabdant rato.

Visas Londono akies svoris - apie 2100 tonų, o kiekvienos kapsulės svoris - po 10 tonų.
Londono akis
Londono akies perimetras - 424 metrai, o visą ratą ištiesus ir pastačius, jis būtų beveik 1,75 karto aukštesnis nei aukščiausias Jungtinės Karalystės statinys. O net neištiesinus rato, Londono akies aukštis yra 135 metrai – tai yra penktas aukščiausias Londono statinys.
Londono akis
Ašis, laikanti ratą ir stebulė, besisukanti aplink ašį, sveria apie 330 tonų – tai yra 20 kartų daugiau nei visas Big Beno svoris.
Londono akis

Nuo 2004 metų vasario Londono Akis sukasi net naktimis, kad porelės galėtų romantiškai pasigrožėti Londono vaizdais.