Wadi Rum, Jordanija

Keliauk į Jordaniją su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.
Wadi Rum, Jordanija
Beveik visi turistai, atvykę į Jordaniją, privaloma tvarka siekia pamatyti vaizdingus Wadi Rum dykumos peizažus, čia važinėdamiesi visureigiais. Todėl automobilių ratai taip išraižė kopas, kad rasti nepaliestą vietą beveik neįmanoma.
Wadi Rum, Jordanija
Beduinų gentys, pasidalijusios dykumą į tris dalis, siekia tik uždirbti iš turistų pinigų, tačiau visai nesirūpina nei pastoge keliauninkams, nei perka naujus visureigius, todėl unikalus landšaftas palaipsniui praranda savo patrauklumą, o iš turistų surinkti pinigai nusėda miesto prekybininkų kišenėse, neatnešdami naudos nei pačiai dykumai, nei jos gyventojams.
Wadi Rum, Jordanija

Yangshuo, Kinija

Dar neseniai miestelis Yangshuo buvo tikras keliautojų, pavargusių nuo didžiulių turistų grupių keliamo triukšmo, rojus. Tačiau dabar Yangshuo kasmet aplanko daugiau nei trys milijonai žmonių, pro miestelį tekanti krištolo tyrumo upė praktiškai virto kanalizacija, o vietinių gyventojų namus pakeitė nesuskaičiuojami hosteliai.
Yangshuo, Kinija
Pardavę savo namus svetimšaliams, vietiniai bėga iš miesto, ieškodami prarasto grožio ir nuošalumo. Deja, apylinkėse tylių vietų liko ne per daugiausiai. Tuo lengva įsitikinti išsinuomojus dviratį ir pasivažinėjus po apylinkes.
Yangshuo, Kinija

Stonehenge, Didžioji Britanija

Iki šiol kelionių vadovai kruopščiai nutylėdavo, kad visą XX amžių senovės paminklas buvo restauruojamas. Tiesa, betonuodami ir perkeldami akmenis, statybininkai vadovavosi visai ne istoriniais šaltiniais, o tuo, kaip paminklas atrodys fotografijose.
Stounhendžas

Todėl originalaus akmenų išsidėstymo beveik nebeliko. Netoliese esantys du dideli keliai peizažui grožio taip pat nesuteikia. Šiuo metu aktyvistai agituoja už tai, kad magistrales reikia paslėpti tuneliuose ir atkurti peizažo grožį, tačiau kol kas visos pastangos bergždžios.

Machu-Picchu, Peru
Didžiosios inkų imperijos paminklas, praeityje išgyvenęs nemažai karų ir žemės drebėjimų, pasirodė nepasiruošęs tokiam lankytojų antplūdžiui. Beveik 2500 žmonių, kasdien apsilankančių mieste, inspiravo iniciatyvą įrašyti paminklą į nykstančių architektūros objektų sąrašą.

2007 metais pastatytas tiltas Santa-Teresa rajone tik padidino problemą, kadangi atvėrė dar vieną kelią turistams. Dabar nukeliauti iki senovinių paminklų galima beveik be jokių pastangų.

Tulum, Meksika

Tik prieš trisdešimt metų koralų rifų apsupti platūs Kankuno paplūdimiai buvo kone tušti, o vietiniai gyventojai užsidirbdavo pragyvenimui gaudydami žuvį. Dabar visas krantas nusėtas didžiuliais viešbučiais ir pramogų parkais, o indėnų majų palikuonys pamažu pamiršta savo gimtąją kalbą. Galiausiai civilizacija pasiekė ir paskutinį ramybės uostą – Tulum miestą.
Meksika, kurortas
Tūkstančiai turistų kasmet skuba prie indėnų civilizacijos piramidžių ir kapų, pripildydami miestą triukšmo ir bruzdėjimo. Šiuo metu valdžios planuose – tarptautinio oro uosto ir didžiulio poilsio centro statyba dar neliestoje kranto vietoje. Taip regionas virs įprastu, niekuo neišsiskiriančiu turistų rojumi iš reklaminių lankstinukų...
Meksika, kurortas

Jaisalmer, Indija

Tik per dešimt metų turistų srautas į Jaisalmer, įsikūrusį prekybinių kelių sankryžoje, padidėjo tris kartus, ir vietinė infrastruktūra nebegalėjo susitvarkyti su žmonių antplūdžiu. Pagrindinė problema – pasenusi kanalizacijos sistema.
Jaisalmer, Indija
Vienintelis būdas ją išspręsti – pakeisti visą pasenusią sistemą, tačiau tam pinigų valdžia neturi. Padėtį dar labiau apsunkina tai, kad kas trečia šeima Jaisalmer mieste gyvena iš turizmo, todėl pastangos apriboti atvažiuojančiųjų skaičių iš karto paveikia miesto gyventojų materialinę padėtį.
Jaisalmer, Indija

Jaisalmer, Indija