Iš Liucernos patogu traukiniu važiuoti iki Interlaken Ost. Nors atstumas gan nedidelis, nesiekia ir 100 km, kelionė traukiniu trunka apie pora valandų. Vykstant vienai dienai geriau išvykti kuo anksčiau.

Iš Interlaken Ost vyksta traukinys iki Lauterbrunnen. Kelionė trunka apie 20 minučių. Tik tenai nuvykus supratau, kad vienos dienos išvyka nėra geriausias galimas sprendimas. Į tokią vietą reikia vykti keletui dienų. Norisi daug ką pamatyti, o laikas bėga labai greitai. Darosi pikta pagalvojus, kiek norėjau pamatyt ir nespėjau.

Lauterbrunnen, išvertus iš vokiečių kalbos, reiškia garsus fontanas. Vietovė, priklausanti vokiškai kalbančiam Berno kantonui, yra garsi nepaprasto grožio slėniu su 72 kriokliais.

Lauterbrunnen slėnis yra vienas didžiausių gamtos rezervatų Šveicarijoje. Žymiausias slėnio krioklys Staubbach krenta iš 300 metrų aukščio ir laikomas vienu aukščiausių laisvai krentančių krioklių Europoje. Krioklio žinomumą padidino J. Wolfgang von Goethe apsilankymas 1779 metais. Tikriausiai įspūdį paliko nemenką, jei įkvėpė parašyti poemą.

Kitas Lauterbrunnen slėnio gamtinis fenomenas yra Truemmelbach kriokliai. Dešimt krioklių krenta iš 200 metrų aukščio 20 tūkstančių litrų per sekundę greičiu. Kriokliai gali būti aplankyti tik vasarą.

Atvykus į Lauterbrunnen iki Truemmelbach krioklių visai nesunkiai galima nueiti pėsčiomis. Man pasisekė, nes buvo puikus oras. Kai kalnus uždengia debesys, sunku suvokti visą jų grožį ir didybę.

Tik išėjus iš traukinių stoties, stebina nuo uolų krentantys kriokliai čia pat už gyvenamų namų. Lauterbrunnen tėra labai mažas miestelis. Netrunku jį pereiti.

Išėjus iš miestelio, puikus takas veda link Truemmelbach. Turistinės vietos Šveicarijoje pažymėtos labai aiškiai. Nereikia galvoti kur pasukti ir kiek liko eiti. Nuo Lauterbrunnen iki Truemmelbach krioklių apie trys kilometrai.
Lauterbrunnen, Šveicarija

„Įėjimas” į krioklius - 11 Šveicarijos frankų. Atrodo keista, kaip už pažiūrėjimą į krioklius imami pinigai. Tačiau jei ne genialūs inžineriniai sprendimai, mes tų krioklių nei matytume, nei žinotume, kad jie ten tokie yra.

Kriokliai įsikomponavę uolos viduje. Milžiniškas vandens srautas nuo Jungfrau, Moench ir Eiger viršūnių bei tarp jų esančių ledynų teka spirale, lyg per uolos suformuotą sraigtą. Turistus vasaros sezono metu užkelia į viršų liftas, iš kur uolos viduje padarytais tuneliais galima nusileisti žemyn, stebint krioklius.

Atitinkamai vandens kritimo krypčiai padarytos terasos išeiti į lauką. Viskas patogiai ir saugiai pritaikyta eiliniam turistui. Uolos viduje gan tamsu ir šalta. Šiltą saulėtą dieną labai jaučiasi temperatūrų skirtumai. Drėgmės irgi netrūksta. Jei tokie kriokliai tiesiog kristų nuo uolos, įspūdžio nebūtų jokio, nes aplinkui daug tokių.

Buvimas uolos viduje šalia milžiniško vandens srauto daro didžiulį įspūdį. Gal kur nors pasaulyje yra ir daugiau tokio tipo krioklių, bet kad jie būtų prieinami pažiūrėti eiliniams turistams, bent jau man neteko girdėti. Ne veltui jie laikomi vienais unikaliausių Europoje.
Lauterbrunnen, Šveicarija
Taip norisi paeiti toliau slėniu, snieguotos viršūnės atrodo visai čia pat, o atokus Muerren kaimelis, iki kurio veda UNESCO takas, dar arčiau. Deja, artumo įspūdis kalnuose apgaulingas, o dar laukia 3 valandų grįžimas atgal į Liucerną. Suvokiu, kad vienos dienos išvyka, kai kelionei pirmyn-atgal susigaišta šešios valandos, nėra pats geriausias sumanymas arba bent jau tuomet nereikia norėti ir tikėtis pereiti visą slėnį.
Lauterbrunnen, Šveicarija

Pats Lauterbrunnen miestelis nėra įdomus. Visas įdomumas - aplinkui esanti gamta ir ypač kriokliai bei kalnai. Viešbučiai į akis labai nekrito, bet didžiulio puikiai sutvarkyto kempingo nepastebėti tiesiog neįmanoma. Gamtos mylėtojams Lauterbrunnen slėnis yra puiki vieta nepamirštamoms atostogoms.