Taigi, kuriems mūsų planetos didmiesčiams, mokslininkų bendruomenės nuomone, nelemta pasenti dar šimtmečiu?

1. San Franciskas (JAV)
Priežastis: žemės drebėjimas

Dar turi galimybę pamatyti San Franciską! Perpasaulį.lt skrydžių pasiūlymų ieškok čia.
San Franciskas
Jungtinių Valstijų Kalifornijos universiteto mokslininkai maždaug 2086 metais San Francisko apylinkėse įvyksiančiam žemės drebėjimui prognozuoja 75 proc. tikimybę. Ir nors panašios gamtos išdaigos šiose vietovėse tikrai nėra retenybė, dėl pakankamai tiksliai prognozuojamų tektoninių reiškinių amžiaus pabaigoje numatomas žemės drebėjimas grasina tikra katastrofa – žadamas jo stiprumas siekia mažiausiai 7 balus pagal Richterio skalę.
Žemės drabėjimas San Franciske 1906 m.

Ir tai tik žemutinė riba. Prie šios liūdnos prognozės prisideda ir itin spartus gyventojų mažėjimas šioje, kitados laisvės ir nuotykių ieškotojų pamiltoje Vakarų pakrantės oazėje. Tad netgi nepasiteisinus pirmajai pranašystei, šansų sulaukti kito amžiaus San Franciskas turi itin nedaug.

2. Detroitas, JAV (Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia!)
Priežastis: natūralus gyventojų sumažėjimas

Net didžiausiame košmare nesapnavę miesto bankroto, nuo 1950 m. Detroitą paliko jau trečdalis gyventojų. Neseniai miestas netgi prarado milijoninio didmiesčio statusą. Kadangi nedarbingumo rodikliai šiame kitados klestinčios pramonės mieste šiandien stabiliai kelia šiurpą, o gyventojų mažėjimo tendencijos – vienos stabiliausių šalyje, Detroito veidas turėtų neatpažįstamai pasikeisti jau 2030 m.

3. Venecija, Italija (Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia!)
Priežastis: grunto lygio smukimas
Venecija, Italija

„Kanalų miestas“ be perstojo smunka jau maždaug tūkstantį metų, tačiau pastaruoju metu šis procesas itin suintensyvėjo. Ir nors visai neseniai įrengta sunkiai įsivaizduojamą sumą kainavusi miesto apsaugos nuo potvynių sistema, regis, savo darbą atlieka kuo puikiausiai, žemė po Venecija leidžiasi nenumaldomai.

4. Meksikas (Meksika)
Priežastis: tas pats grunto lygio smukimas ir senkančios gėlo vandens atsargos

Dar turi galimybę pamatyti Meksiką! Perpasaulį.lt skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

AOP nuotr.

Meksikas taip pat skęsta – tiesa, ne vandenyne. Miestas įsikūręs virš vandeningojo sluoksnio, iš kurio tiekiamas geriamasis vanduo Meksiko gyventojams. Tad kiekvieną sykį, kai kuris nors iš 20 milijonų miesto gyventojų geria vandenį iš čiaupo, visas miestas šiek tiek nusmunka – deja, negrįžtamai.
Meksikas

Skaičiavimai rodo, kad per pastarąjį šimtmetį kai kurios miesto dalys jau nusmuko maždaug 9 metrais. Ateitis dar niūresnė – vandeningasis sluoksnis sparčiai senka lygiagrečiai gausėjant Meksiko gyventojų skaičiui. Tad šis liūdnas procesas greitėja sunkiai prognozuojamais tempais.

5. Neapolis, Italija (Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia!)
Priežastis: ugnikalnio išsiveržimas
Neapolis, fone - Vezuvijaus ugnikalnis

Tas pats Vezuvijaus ugnikalnis, sunaikinęs Pompėjos miestą 79 m. prieš mūsų erą, vis dar išlieka vienu aktyviausių Europoje – jis išsiveržia maždaug kartą per 100 metų. Atsižvelgiant į faktą, kad pastarasis išsiveržimas čia užfiksuotas 1944 metais, grėsmė visiems Neapolio įlankos regione įsikūrusiems gyventojams didėja itin sparčiai.

6. Timbuktu (Malis)
Priežastis: dykumos plėtimasis
Malis, Timbuktu

Ši opi problema, susijusi su nuolatiniu dykumėjimu – tikra rykštė visiems, gyvenantiems į pietus nuo Sacharos. Didžiausias pavojaus zonoje įsikūręs miestas – Malio didmiestis Timbuktu. Nepaisant to, kad vietos gyventojai nuolat kovoja su dykumos plėtimusi, o miesto valdžia yra paruošusi ne vieną ambicingą projektą, žadanti agresyviąją dykumą pamažu paversti žaliuojančiais sodais, kai kurie miesto rajonai jau šiandien beviltiškai užpustyti geltonuoju smėliu.

7. Ivanovo (Rusija)
Priežastis: natūralus gyventojų skaičiaus mažėjimas
Ivanovo, Rusija
Vienas pagrindinių buvusios Sąjungos tekstilės gamybos centrų šiandien jau spėjo pamiršti savo aukso laikus. Kadangi pramonės mieste faktiškai nebeliko, išsilavinę jauni žmonės kraunasi lagaminus ir keliauja į Maskvą nepriklausomai nuo to, ar jau yra apsisprendę dėl savo tolimesnių karjeros perspektyvų sostinėje.
Ivanovo, Rusija
Kitados klestintis didmiestis šiandien yra vienas sparčiausiai tuštėjančių miestų visoje Rusijoje, jeigu skaičiuotumėme kiekybinį (o ne santykinį) gyventojų mažėjimą. Pridėkime prie šių aplinkybių ženkliai augantį moterų ir vyrų santykio skirtumą – pastarųjų (ne)naudai - bei drastiškai didėjantį mirtingumą kartu su „dugno“ link sparčiai smunkančiu gimstamumu ir ateities perspektyva nusidažo dar niūresnėmis spalvomis.
Ivanovo, Rusija

8. Kiyosato (Japonija)
Priežastis: natūralus populiacijos „senėjimas“

Dar vienas miestas, kuris šiandien niekuo neišduoda apie savo neišvengiamą išnykimą. Išnykimą, su kuriuo jis veikiausiai susidurs jau artimiausiu metu. Pagrindinė miesto problema – itin spartus bendro gyventojų amžiaus „augimas“ – miestas faktiškai gyvena „paskolinto“ laiko sąskaita.
Yatsugatake, Yamanashi (Japonija)

Ir Kiyosato – tik viena iš maždaug 60 000 po visą šimtamečiais senoliais ir ilgaamžiais sveikuoliais garsėjančią šalį išsibarsčiusių skirtingo dydžio gyvenviečių, kurios – vienos pamažu, o kitos – tiesiog akyse – tuštėja ir nyksta. Prie problemos prisideda ir kai kuriose Japonijos regionuose itin opi mažėjančio gimstamumo problema. Tad šalyje su vienais didžiausių pasaulyje ilgaamžiškumo rodiklių gyvenimas rožėmis klotas tikrai ne visais aspektais.