Taigi, apie viską - iš eilės.

Vikingai

Originali žodžio „viking“ reikšmė – „vykti į ekspediciją“ arba „surengti reidą“. Tačiau pasauliui tai asocijuojasi su ilgais į uodegą surištais plaukais, šalmais su ragais ir ilgais laivais su pirmagalyje išdrožtais drakonais. Mažai kas žino, kad iš tikrųjų šie vaizdeliai yra labiau mitas nei tikrovė.

Vikingai

19 amžiuje vėl atsiradęs domėjimasis vikingais paskatino atsirasti romantiškąją vikingų versiją. Tai vadinama vikingų atgimimu. Dailininkai seras Frank Dicksee, Albert Goodwin, Henryk Hector Siemiradzki ir Robert Gibb pavaizdavo vikingų laidotuves ir reidus. Vėliau nacistinė Vokietija adaptavo vikingus kaip viešpataujančios rasės simbolį, o vikingų pagonybės aspektai buvo pritaikyti nacistų misticizmui.

„Mergina su drakono tatuiruote“
Rooney Mara filme "Mergina su drakono tatuiruote"

Šis švedų romanas buvo publikuotas po autoriaus mirties ir tapo geriausiai parduodama knyga JAV. Vėliau jis virto įspūdingu filmu, režisuotu David Fincher (filmo „Kovos klubas“ (Fight Club) režisierius), o jame pagrindinius vaidmenis atliko Danielis Craigas ir Rooney Mara. Filmui garso takelį sukūrė grupės „Nine Inch Nails“ dainininkas Trentas Reznoras.

Kadras iš filmo „Mergina su drakono tatuiruote“

Knygos autorius Stieg Larsson pirmiausiai ją buvo pavadinęs „Vyras, nekenčiantis moterų“, o ją sukurti paskatino autoriaus kaltės jausmas, atsiradęs todėl, kad jis nepadėjo draugui, kurio užpuolimą matė būdamas 15 metų. Romano veiksmas rutuliojasi tikrose ir išsigalvotose Švedijos vietovėse, pavyzdžiui, Stokholme ir Upsaloje.

Alexanderis Skarsgardas

Šis 194 centimetrų ūgio buvęs Švedijos jūrų pėstininkas išgarsėjo suvaidinęs Eriką Northmaną populiariame HBO seriale „Tikras kraujas“ (True Blood). Jis taip pat vaidino epizodinį vaidmenį filme „Zoolander“ 2001 metais – buvo vienas Zoolanderio kambariokų modelių.

Alexander Skarsgard

Nuo tada A. Skarsgardas vaidino Rod Lurie filme „Šiaudiniai šunys“ (Straw Dogs) ir Lars von Trier filme „Melancholija“ (Melancholia). Pastaruoju metu jis reklamuoja naujuosius Calvin Klein kvepalus „Encounter“, be to, prieš kurį laiką visas pasaulis įdėmiai sekė gandus apie tai, kad būtent jis atliks pagrindinį Christiano Grėjaus vaidmenį būsimojoje E.L. James populiariosios knygos „50 pilkų atspalvių“ ekranizacijoje.

Pepė Ilgakojinė

Pepė Ilgakojinė

Juk dar pamenate serialą ir filmus apie Pepė Ilgakojinę? Ją sukūrė Švedijos rašytoja Astrid Lindgren. Kaip ir kitas populiarus švedų personažas mielas Bamse meškutis, Pepė turi nežmonišką jėgą. Stieg Larsson teigė, kad jo sukurta Lisbeth yra tarsi suaugusios Pepės Ilgakojinės versija.

IKEA

IKEA tapo didžiausiu baldų pardavėjų pasaulyje. 1943 metais kompaniją įkūrė Ingvaras Kampradas, kuris  dalyvavo „New Swedish Movement“ veikloje, Antrojo pasaulinio karo metu rėmusią nacistinę Vokietiją ir prisidėjusią prie švedų nacionalizmo ir fašizmo. Pastarąjį dešimtmetį IKEA buvo kritikuojama dėl Gotų subkultūros ir Danijos įžeidimo. Ant kontraversiškos patalynės pakuotės būta užrašo „Praskaidrins jūsų bendrabučio miegamąjį. Priešingai nei baisusis kambariokas gotas, galintis padaryti jums blogą įtaką“. Jie taip pat visus pigius kilimėlius pavadino Danijos vietovardžiais, o brangiausius baldus - Švedijos vietovardžių pavadinimais.

H&M

Parduotuvė
H&M yra antrasis didžiausias pasaulyje drabužių pardavėjas, po garsiosios Zara ir prieš GAP Inc. Drabužių stilius atkartoja madingiausių dizainerių kuriamus drabužius, o reklamuoja juos tokios garsenybės kaip Davidas Beckhamas. H&M samdo dizainerius, pavyzdžiui, Versace, kad sukurtų jiems sezonines drabužių linijas.
Parduotuvė

Earling Persson įkūrė šią kompaniją 1947 metais, o H&M būstinė įsikūrusi Stokholme. Parduotuvei priklauso daugiau nei 200 parduotuvių JAV. Pavyzdžiui, Las Vege esanti kelių aukštų parduotuvė  dekoruota kabančiais spindinčiais kamuoliais ir manekenais, sustingusiais šokinėjančiose pozose.

ABBA

Visi žinome dainą „Dancing Queen“. ABBA susikūrė 1972-aisiais, o šią dainą išleido 1976 metais. Ji tapo viena populiariausių to laikmečio dainų. Ši grupė įtakojo begalę muzikantų, pavyzdžiui, Lady Gaga daina „Alejandro“ yra panaši į ABBA dainą „Fernando“.

ABBA sceniniai kostiumai buvo ekscentriški: pelerinos, kosminiai batai, parašiutininko kostiumai, chalatai ir maudymosi kostiumėliai. Grupė išsiskyrė 1982 metais.

Ingmaras Bergmanas

Ko gero, visi žinome Ingmarą Bergmaną. Woody Allenas pavadino jį geriausiu visų laikų filmų režisieriumi. Daugumos jo filmų veiksmo vieta buvo Švedija. Filmuose pagrindinis dėmesys buvo skiriamas mirtingumui, beprotybei ir išdavystei. Žinomiausi jo filmai yra „Septintasis antspaudas“ (The Seventh Seal) ir „Žemuogių pievelė“ (Wild Strawberries). „Septintajame antspaude“ yra garsioji scena, kurioje žmogus žaidžia šachmatais su mirties personifikacija.

Dalintis
Nuomonės