Šio sąrašo viršūnėje atsidūrė Honkongas (Kinija), galintis pasigirti moderniu dangoraižių nubrėžtu horizontu. Miestas tokio įvertinimo sulaukė, nes čia yra 43 pastatai, aukštesni nei 200 metrų. Du trečdaliai iš jų iškilo 2000 metais ar vėliau. Be to, didmiestyje stovi 15 iš aukščiausių pasaulio pastatų.

Antroji sąrašeČikaga (JAV), kurioje 1885-aisiais iškilo pirmasis dangoraižis po 1871 metų didžiojo gaisro. Tai nebuvo aukščiausias pasaulio statinys, bet pirmas naujoviškos inžinerijos pavyzdys, kuri vėliau turėjo reikšmės kone kiekvienam didmiesčiui. Čikaga laikoma modernių dangoraižių gimtine. Čia stovi 19 pastatų, aukštesnių nei 200 metrų (trys iš jų yra tarp 20 aukščiausiųjų pasaulyje, o vienas – aukščiausias Šiaurės Amerikoje).

Didžiausias JAV miestas Niujorkas, su priemiesčiais turintis 21 mln. gyventojų, pasižymi viena iš „tirščiausių“ ir įvairiausių horizonto linijų. Dėl Holivudo filmų tai yra ir bene geriausiai atpažįstamas miesto paveikslas. Aukštesnių nei 200 metrų statinių čia yra 47 – daugiausia pasaulyje. Keturi iš aukščiausių Niujorko pastatų iškilo dar ketvirtojo dešimtmečio pradžioje. Dabar jau sugriuvę Pasaulio prekybos centro dvyniai, Empire State building, Laisvės statula, Jungtinių Tautų būstinė – vien iš šie statiniai leidžia iš karto suvokti, kad tai yra Niujorkas.

Šanchajus (Kinija) yra didžiausias ir labiausiai išsivystęs Kinijos miestas. Prieš šimtmetį jis buvo laikomas kosmopolitiškiausiu miestu, bet per Mao Zedongo erą šią šlovę prarado. Dabar miestas bando atgauti savo pozicijas, būdamas vienu iš didžiausių pasaulyje ekonominių centrų, kartu – ir modernios architektūros pavyzdžiu. Čia yra 28 pastatai, aukštesni nei 200 metrų.

Daugiausiai pasaulyje gyventojų – 32 mln. žmonių (su priemiesčiais) – turintis Tokijas (Japonija) iš kitų miestų išsiskiria unikalia horizonto linija. 15 pastatų yra aukštesni nei 200 metrų. Tarp jų yra ir Tokijo bokštas, kas naktį keičiantis spalvas. Įdomus faktas: mieste yra didžiausias pasaulyje sraigtasparnių parkas – jų prireikia tuomet, kai eismas tampa pernelyg intensyvus.

Singapūras laikomas vienu geriausiai suplanuotų ir švariausių didmiesčių. Pastatai čia negali būti aukštesni nei 280 metrų, tačiau būtent dėl to jo horizonto linija yra unikali. Trys pastatai yra maksimalaus leistino aukščio, dar penki – aukštesni nei 200 metrų.

Septintasis sąraše – Torontas (Kanada), didžiausias šalies miestas ir daugelio kultūrų bei etninių grupių susikirtimo vieta. Septyni pastatai yra aukštesni nei 200 metrų. Vienas iš jų – 553 metrų aukščio CN bokštas, kuris dažnai vadinamas aukščiausiu pasaulyje neprilaikomu statiniu. Jame yra aukščiausiai esanti apžvalgos aikštelė.

Turbūt pačiame įspūdingiausiame pasaulio mieste – Kvala Lumpūre (Malaizija) gyvena tik 1,6 mln. žmonių. Modernūs pastatai čia beveik remiasi į dangų, tačiau horizonto linija nėra apkrauta dangoraižiais.

Čia yra trys iš 25 aukščiausių pasaulio pastatų, įskaitant tuos, kurie ilgą laiką džiaugėsi pačių aukščiausių titulu – Petronas bokštus dvynius (jie vis dar kartais vadinami antru ir trečiu aukščiausiais pasaulyje).

Bus daugiau.

Keliautojau! Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime universalųjį Barselonos „TOP 10“ vadovą!