Atostogos „tinginio“ rėžimu neišvaduoja smegenų nuo rūpesčių – jie įkyriai sukasi net ir tada, kai gulite po skėčiu net prabangiausiame paplūdimyje. Jeigu tikrai norite pailsinti galvą ir kūną, stenkitės vienas (nemalonias) mintis, pakeisti kitomis (netikėtomis) ir pasisemti kuo daugiau įspūdžių.

Galiu nesunkiai įrodyti, kad už 2000-2500 Lt galite nuostabiai, nepakartojamai, smagiai pailsėti 10-12 dienų San Tropeze. Beje į šią sumą įeina ir daug daug šviežių jūros gėrybių, kokybiško maisto ir neišdildomų įspūdžių.

Kelionės kryptis

Manau, kad už San Tropezą (kalbant apie Europos šalis) nieko geresnio ir būti negali. Tai sąlyginai visai netoli, reikia tik pasirinkti tai, kas jus labiausiai vilioja, atlikti nedidelius namų darbus, tada - 2-3 val. ore ir jūsų nuotykiai bei nuostabus poilsis prasideda.

Geriausias laikas

Sakyčiau, kad geriausias laikas keliauti į Pietų Europos šalis yra rugsėjis. Visa Europa atostogauja rugpjūtį, o po to prasideda ramybės metas. Tuo metu jūra būna labai šilta, o kainos jau nukritusios. Europiečiai juokauja sakydami, kad rugsėjį atostogauja tik patys didžiausi ponai, nemėgstantys didelio vasaros šurmulio. Aš taip pat rekomenduoju rinktis šį metą ir pasimėgauti vasara lyg desertu.

Blogo oro nebūna

Pietų Europoje, kaip ir Lietuvoje, orai būna įvairūs. Kartais kelias dienas lyja... Bet tai suteikia tam kraštui ypatingą nuotaiką ir atmosferą. Vienais metais atostogaudami Pietų Prancūzijoje susidūrėme su mistraliu (taip prancūzai vadina smarkius sezoninius vėjus), todėl kelias dienas neturėjome galimybės pasivartyti paplūdimyje.

Tačiau tas pojūtis, kai šiltas smarkus vėjas pagauna tave į savo glėbį ir, rodos, tuoj tuoj pakels nuo žemės yra toks neįtikėtinai smagus, kad tikrai išliks atmintyje visą gyvenimą. Linkėčiau tai patirti kiekvienam.

Pietuose, net jei lyja, tai būna šilta, gaivu ir gera! Tokios dienos ypatingai tinkamos ekskursijoms.

Kaip planuoti išlaidas

Didžiausia pigios kelionės paslaptis – į „brangią“ šalį keliauti su didesne kompanija. Taip visos išlaidos (automobilio nuoma, kuras, kelių mokesčiai, apartamentų nuoma, maistas, bei kitos išlaidos) dalinasi, mažėja. Lėktuvų bilietai iš Vilniaus, Kauno, Rygos ar Varšuvos būna ypač pigūs jeigu perkate juos prieš 4-6 mėnesius.

Taip pat pigiai keliauti galima ir didesniu automobiliu arba autobusiuku. Šiuo atveju sumokėsite už vieną papildomą nakvynę pusiaukelėje ir papildomą kurą, bet jums nereikės lėktuvų bilietų bei nekainuos automobilio nuoma.

Apartamentai

Kaip ir Palangoje apartamentus galima susirasti prie Viduržemio jūros. Internete galite rasti daugybę tinklalapių, kuriuose žmonės talpina tokius skelbimus. Rugsėjo viduryje galite rasti tvarkingus apartamentus pasakiškoje vietoje - ant jūros kranto (20-30 km nuo San Tropezo). Pavyzdžiui 6 asmenims už 12 naktų reikėtų mokėti apie 4000 Lt. Vadinasi naktis žmogui kainuotų apie 56 Lt.

Maistas

Jei nuomositės apartamentus, turėsite savo virtuvę. Pirkdami vietiniame prekybos centre maistą (6 asmenims), mokėsite daugmaž tiek pat kiek ir Lietuvoje, tačiau maisto kokybės neįmanoma sulyginti. Ypač žuvies ir jūros gėrybių. Todėl viskas, ko reikia, įsimesti į kelionę HDLIFE išleistą receptų knygą. Ruošdami maistą patys tikrai sutaupysite ir galėsite kartą kitą pavakarieniauti restorane.

Veikla

Netįsokite per ilgai paplūdimyje, aplinkui tikrai yra daugybė unikalių vietų, kurias tiesiog būtina pamatyti, pajusti, pamilti. San Tropezas yra labai dėkingoje vietoje – kiekvieną dieną galima aplankyti vis kitą, visai šalia esantį, miestelį.

100-150 km spinduliu yra Monakas, Nica, Kanai, Grasas, Aix-En-Provence, Lavandu, Tulonas, Marselis, Fajansas ar Ezė. Nuostabu atsidurti bet kuriame iš jų, pasivaikščioti gražiomis gatvelėmis, pajūrio takais arba, užsukus į kokią nedidelę kavinaitę, pailsinti kojas, tingiai stebėti praeivius ir sugerti į save ore tvyrančią ramybę.

Kliūtys

Viena didžiausių kliūčių, dėl ko dažniausiai nedrįstame patys organizuoti kelionių - kalbų nemokėjimas. Tačiau galiu patikinti, kad visur vienaip ar kitai galima susikalbėti. Vienas moka kelis žodžius viena kalba, kitas kita, o keliaujant su šešių žmonių kompanija susikalbėsite visame pasaulyje. Kita vertus, nemokant kalbos būna dar smagiau, tai tik požiūrio į kliūtis reikalas.

Reziumė

Pateiksiu panašios kelionės (praktiškai patikrintą) sąmatą:

Lėktuvo bilietai apie 300-350 Lt žmogui į abu galus (skrendant su pigiomis avialinijomis). Viso 6 asmenims apie 1800-2100 Lt. Imkim vidurkį 1950 Lt.

Šešiaviečio automobilio nuoma 12 dienų kainuotų apie 550 eurų – apie 1900 Lt. Kiek kainuotų 1 žmogui (iš 6) nesunku paskaičiuoti.

Kuras. Tarkim per 12 atostogų dienų nuvažiuosite po 150 km per dieną. Viso gausis apie 1800 km. Su sąlyga, kad automobilis sudegins apie 8 litrus dyzelino / 100 km, jums viso reikės apie 140-150 lirų kuro. Prancūzijoje vidutinė 1 litro kaina 2013 gruodžio mėn. yra apie 1,35 eurų. 150 x 1,35 = apie 200 eurų / 690 Lt. viso.

Apartamentų kaina 12 naktų, 6 asmenims viso apie 4000 Lt.

Maistas. Parduotuvėje nelabai taupydami prisipirksite pilnus krepšius maisto (6 asmenims, 12 dienų) už daugmaž 800-1000 eurų. Įskaitant smulkius užkandžius, jūros gėrybes, šviežią žuvį, kokybišką vyną, bei kitus gėrimus. Imkim vidurkį 900 eurų – 3100 Lt.

Dienpinigiai bei kitos išlaidos. Turint omeny, kad pusė dienų praleisite paplūdimyje, papildomų išlaidų neturėsite. Todėl vienam žmogui reikėtų skaičiuoti apie 15 eurų parai. 15 x 6 asmenys x 12 dienų = apie 1080 eurų. Imkim 1100 eurų – apie 3800 Lt.

Viso 6 asmenims 12 dienų Sen Tropezo apylinkėse gali kainuoti apie 15 500 Lt.

Vienam asmeniui - apie 2583 Lt. (netaupant).