Kadangi metai jau besibaigią, U.S. News Travel surankiojo keletą beprotiškiausių, ekscentriškiausių ir siaubingiausių 2013 metų kelionių istorijų. Tad kai kitą kartą kelionėje susidursite su problemomis, prisiminkite, kad gali būti ir blogiau.

Netikėta kelionė į Las Vegasą

Daugelis mūsų trokštame nemokamų skrydžių. Paaiškėjo, kad 9 metų berniukas iš Twin Cities žino sėkmingos kelionės paslaptį: reikia skristi vienam ir be bilieto. Tai suaugusių nelydimas nepilnametis padarė spalio mėnesį, kai su „Delta“ avialinijomis skrido iš Mineapolio St. Paul Tarptautinio oro uosto į Las Vego McCarran oro uostą. Nors berniukas galiausiai grįžo pas savo tėvus, šis nutikimas daugelį keleivių privertė susirūpinti dėl „skylių“ oro uosto apsaugos sistemose.
„Delta“ avialinijų lėktuvas

9 metų berniuką, neturintį įlaipinimo bilieto, patikrino Transporto apsaugos pareigūnai. Tada jis laukė prie įlaipinimo vartų, kol darbuotojų dėmesį kas nors atitrauks ir pateko į lėktuvą. Galiausiai stiuardesės ėmė kažką įtarti, kai nerado vaiko pavardės po vieną keliaujančių vaikų sąraše, tačiau berniukas pasakė joms, kad jo tėvai sėdi lėktuvo gale.

Keleivis, pliaukštelėjęs verkiančiam kūdikiui

Kūdikių verksmas lėktuvuose yra erzinantis (tačiau neišvengiamas) kelionių padebėsyse aspektas, tačiau daugelis mūsų sugebame nepaisyti trukdančių raudojimų. Vasario mėnesį vykusiame tos pačios „Delta“ skrydyje iš Minesotos į Džordžiją verslininkas iš Idaho Joe Rickey Handley, rodos, negalėjo nekreipti dėmesio į žliumbimą. Lėktuve Jessica Bennett ir jos 19 mėnesių sūnus buvo pasodinti prie Handley. Lėktuvui leidžiantis Bennett sūnus Jonah pradėjo verkti, tada 60 metų vyras žeminančiai pavadino vaiką ir pliaukštelėjo jam.
verkiantis vaikas, vaikas verkia

Kitam keleiviui išgirdus triukšmą, sklindantį iš lėktuvo galo, stiuardesės greitai atskyrė Bennett ir Handley bei iškvietė pareigūnus, kad juos pasitiktų atskridus į Atlantą. Spalį Handley buvo pripažintas kaltu dėl šio incidento, po kurio, pasak Bennett, jos sūnui buvo patinusi akis. Jo advokatė Marcia Shein teigė, kad tuo metu Handley buvo apimtas sielvarto, nes buvo ką tik sužinojęs, jog jo sūnus, kuris vėliau mirė, nuo insulino perdozavimo atsidūrė komoje.

Skundas „LIAT Airline“

Protingi nepatenkinto LIAT Airline keleivio Arthur Hicks žodžiai nebūtų patraukę tiek daug žiniasklaidos dėmesio, kaip kitos žymios šių metų kelionių istorijos, tačiau šis nuostabiai sarkastiškas skundas nusipelno pripažinimo. Po to, kai šiomis Karibų oro linijomis Hicks netikėtai skrido „netiesioginiu“ maršrutu į Tortola, laiškas buvo išspausdintas Britanijos Mergelių salų BVI Beacon laikraštyje balandžio mėnesį.

„Dauguma kitų oro linijų, kuriomis keliavau, tiesiog stengiasi mane parskraidinti iš taško A į B kaip įmanoma greičiau“, - rašo Hicks skunde. „Mane suintrigavo, kad vakar mums pavyko sustoti ne šiaip viename ar dviejuose, tačiau net šešiuose oro uostuose“, - rašo jis pasišaipydamas.

Rodos, kad viskas būtų dar blogiau - oro linijos pametė Hicks bagažą. Jo replika? „P.S. Pasilikite lagaminą. Man jis niekada nepatiko“. 

Laišką pamatė Virgin Airlines vadovas seras Richardas Bransonas, kuris pacitavo jį savo tinklaraštyje, pavadindamas „Kaip rašyti skundą“. 2009 metais R. Bransonas sulaukė tokio paties laiško iš nepatenkinto kliento, kuriame buvo rašoma apie prastą Virgin skrydžio iš Mumbajaus į Londoną maistą.

Whitney Houston dainų dainavimas nukreipia lėktuvą

Whitney Houston mirtis buvo tragedija daugeliui jos gerbėjų, tačiau kai kurie su tuo susitvarkė geriau už kitus. American Airlines keleivė privertė lėktuvą nusileisti Kansas City, nes atsisakė nebedainuoti Houston dainos „I Will Always Love You“.

Lėktuvas skrido iš Los Andželo į Niujorką, kai trikdantis keleivės elgesys ėmė trukdyti stiuardesėms „normaliai“ atlikti savo darbą. Uždėjus antrankius ir perdavus lėktuve buvusiam federaliniam maršalui, nevaldoma dainorėlė buvo pašalinta iš lėktuvo, sulaikyta ir galiausiai paleista, keisto elgesio priežastis „paaiškinus“ diabetu. Tačiau ji neišėjo tyliai. YouTube patalpintas įrašas, filmuotas lėktuvo salone, kuriame matoma, kad net išvedama iš lėktuvo moteris ir toliau plėšia Houston hitą.

„Kakučių“ kruizas

2013 metų vasario mėnesį daugiau nei 3000 keleivių, plaukiančių „Carnival Triumph“, suprato, kad jų svajonės apie prabangias atostogas sudužo, nes likus apie 250 kilometrų iki Meksikos pakrantės jie užplaukė ant seklumos. Penkias ilgas (ir siaubingai smirdančias) dienas keleiviai buvo priversti kęsti itin nepatogias sąlygas, nes po variklio gedimo laive nebeliko karšto vandens, turimo maisto kiekis pasirodė esąs itin ribotas, veikiantys tualetai liko vos keli o oro kondicionavimas sugedo nepataisomai.
Paralyžiuotas kruizinis laivas Carnival  atitemptas į JAV uostą
Tam, kad išvengtų tvankių kambario sąlygų ir aštrių kvapų nuo sugedusio maisto, daugelis jų buvo priversti miegoti lauke ant viršutinių denių. Tačiau viskas dar pablogėjo, kai ėmė persipildyti tualetai ir srutų kontrolė tapo rimta problema. Daug keleivių pasidalino su žiniasklaida istorijomis bei nuotraukomis, kuriose šlapimas ir išmatos teka per vidines kambarių sienas ir geriasi į kilimus.
Carnival Triumph
Dėl šių istorijų Triumph kruizas buvo pavadintas „kakučių kruizu“. Iš tiesų, penkių dienų kelionė turėjo vykti tarp Galveston, Teksaso ir Meksikos, tačiau galiausiai Triumph šiaip ne taip pasiekė Mobile (Ala.), kur jau laukė autobusai, kad galėtų pervežti keleivius į patogesnius apartamentus.
Carnival Triumph

Nuramintas lipnia juosta

Sausio mėnesį vykusiame Icelandair skrydyje iš Reikjaviko į Niujorką sąmyšį lėktuve sukėlęs keleivis buvo pritvirtintas lipnia juosta prie savo sėdynės. Pasak keleivių ir valdžios atstovų, vyras pasidarė agresyvus, kai išgėrė didelį kiekį likerio ir ėmė spjaudytis bei mušti kitus keleivius.

Pranešime teigiama, jog vyras garsiai rėkavo ir teigė, kad lėktuvas tuoj suduš. Po 46 metų vyro pykčio proveržio keleiviai ir stiuardesės jį surakino plastikiniais diržais bei pritvirtino prie sėdynės lipnia juosta.

Icelandair atstovas Michael Raucheisen vėliau teigė, jog tokių priemonių lėktuve yra visada, jei netyčia pasitaikytų maištaujančių keleivių. Atskridus į J. F. Kennedy Tarptautinį oro uostą, triukšmingasis vyras buvo nugabentas į ligoninę detoksikacijai, o vėliau buvo paleistas, nepateikus jam jokių kaltinimų. Tačiau istorija patraukė žiniasklaidos dėmesį, kai kito keleivio fotografijos, kuriose matomas lipnia juosta prie sėdynės pritvirtintas nepaklusnusis keleivis, pateko į Internetą.

Costa Concordia iškėlimas

Praėjus beveik 20 mėnesių po to, kai 2012 metų sausio mėnesį Giglio, Italijoje Costa Concordia užplaukė ant seklumos, inžinieriai sėkmingai atvertė pusiau paskendusį 114000 tonų laivą į vertikalią padėtį. Masyvaus kruizinio laivo gelbėjimo operacijai prireikė daugiau nei 500 darbuotojų pagalbos, o ji užtruko apie 19 sunkių valandų.
"Costa Concordia" gelbėjimo operacija
Dėl komplikuoto ir subtilaus metodo, kai laivą reikė apsukti su skriemuliais ir trosais, nuolaužų šalinimo pastangos buvo pramintos „Parbuckling Project“. Costa Crociere ir jūrų nuolaužų šalinimo kompanijos Titan Micoperi vadovaujamas projektas laikomas didžiausia gelbėjimo operacija istorijoje, kainavusia apie 801 milijonų JAV dolerių.

Visai neseniai Concordia buvo paruošta žiemai ir plūduriuodama ilsisi prie Italijos pakrantės - tai parbuckling komanda vadina „nutraukimo ant seklumos“ faze. Planuojama, kad iki 2014 metų vasaros Concordia bus visiškai pašalinta ir galiausiai bus supjaustyta į metalo laužą.