Kiekviena kelionė gali tapti piligrimine kelione jums!

Džaganata (Jagannatha), Puri, Indija
Šventa vieta induistams

Šventės yra labai svarbi induizmo dalis, o Rata jatra yra viena iš daugiausiai piligrimų sulaukianti. Šventė vyksta kasmet birželį arba liepą Puryje, rytinėje Indijos pakrantėje.
Džaganata, Puri (Indija)
Kodėl Puri? Jame randasi XII a. šventykla Džaganata su trimis medinėmis skulptūromis. Jos vaizduoja Džaganatą – dievo Krišnos reinkarnaciją, jo brolį Balaramą ir jo seserį Subhadrą. Induistai tiki, kad prieš 5000 metų pasišventę Krišnos garbintojai atgabeno vežimais skulptūras į šias vietas, arti šeimos vaikystės vietų.
Džaganata, Puri (Indija)
Kiekvienais metais daugiau kaip milijonas tikinčiųjų aplanko šventyklą ir atkartoja šį veiksmą, tempdami skulptūras milžiniškais vežimais. Milžiniškais – tiesiogine šio žodžio prasme, 12 metrų aukščio, 16 ratų vežimais. Induistai tiki, kad padėdami tempti vežimą su Džaganatos skulptūra jie nusipelnys garbės tarnauti jam dvasių pasaulyje.
Džaganata, Puri (Indija)
Kai kurie žmonės net puldavo po vežimo ratais, tačiau tokių atvejų paskutiniais metais vis mažėja. Na, o pačios šventės populiarumas – tikrai ne. Tie, kurie negali apsilankyti Puryje – dalyvauja mažesnio kalibro renginiuose vykstančiuose nuo Kuala Lumpuro iki Naujojo Orleano.
Džaganata, Puri (Indija)

Jei manote, kad Džaganata svarbus tik induistams – klystate. Statula yra pripažinta suteikiant angliškam žodžiui „juggernaut“ „nesuvaldomos jėgos“ prasmę. XVII a. britų keliautojai grįžę iš Indijos ir pasakojo apie minias žmonių sutraiškomų vežimais. „Juggernaut“ yra suanglintas Jagannatha žodis, reiškiantis „didžiulė, nepermaldaujama jėga, kuri sutraiško viską savo kelyje“. Tai gana tiksliai apibūdiną keturių aukštų dydžio vežimą.

Šv. Marijos iš Ziono katedra, Aksumas, Etiopija
Šventa vieta krikščionims, o tiksliau Etiopijos ortodoksams

Jei matėte filmą „Indiana Džounsas ir dingusios Sandoros skrynios ieškotojai“, prisimenate, kad Sandoros skrynioje buvo laikomos lentelės su užrašytais 10 Dievo įsakymų. Visa kita, ką matėte filme galite jau ir pamiršti.

Labiausiai įtikinama skrynios istorija yra kilusi iš Etiopijos. Pasak legendos, biblinė Šebos karalienė iš tiesų buvo Etiopijos karalienė Makeda. Kai Etiopijos žmonės priėmė Mozės įstatymus, ji pasiuntė savo sūnų Meneliką su pavaldiniais atgabenti Sandoros skrynią į Aksumą. Manoma, kad čia ji ir laikoma – palyginus kuklioje XVII a. šv. Marijos iš Ziono bažnyčioje.

Kam tenka garbė saugoti vieną švenčiausių relikvijų pasaulyje? Tikima, kad šventam vienuoliui tokia pareiga pereina iš mirštančio pirmtako. Yra pakankamai daug žmonių, kurie tiki šia istorija, nereikalaudami jokių įrodymų.
Piligriminė eisena Etiopijoje

Kiekvienais metais tūkstančiai piligrimų ir turistų atvyksta į Aksumą, nedidelį kalnų miestelį, esantį apie 500 km nuo sostinės Adis Abebos, tam kad aplankytų šventyklą, saugančią Sandoros skrynią. Aksumas yra viena švenčiausių vietų Etiopijos ortodoksams, kurių tikėjimas laikomas viena iš seniausių krikščionybės formų.

Sri Harmandir Sahib, Amritsaras, Indija
Šventa sikhų vieta

Daugelis vakariečių žino Sri Harmandir Sahb kaip Auksinę šventyklą, gavusią vardą dėl to, kad ji visa yra padengta auksu ir aukso dažais. Pasaulyje yra beveik 20 milijonų sikhų, kuriems tai pati švenčiausia vieta.

Tikintieji meldžiasi kasdien vien tam, kad bent kartą gyvenime galėtų aplankyti ją. Pastatyta XVI a. šventykla atspindi sikhų didingumą ir jėgą. Sikhizmas buvo sukurtas Guru Nanako (tuo metu valstybės sąskaitininko) prieš 500 metų, kaip atsvara induizmui ir islamui.

Sri Harmandir Sahib pastatyta mažoje salelėje viduryje baseino ir sujungta su žeme marmuriniu taku. Kasmet ją aplanko milijonai piligrimų.
Sri Harmandir Sahib, Amritsaras, Indija

2,5 milijonų sikhų apsilankė čia per 5 dienų šventę 2004 metais minint šventyklos 400 metų jubiliejų. Labai gaila, kad šventykla patyrė daug smurto aktų, buvo užimta mogolų, arabų, afganų ir britų.

Vienas iš įsimintiniausių atvejų buvo 1984 metais, kai sikhų separatistai, norėdami atsiskirti nuo Indijos, užėmė šventyklą ir atsisakė išeiti. Kai Indijos ministrė pirmininkė Indira Gandi įsakė kareiviams pulti, žuvo daugiau nei 1000 žmonių, daug aplinkinių pastatų su sunaikinti. Gandi buvo grąsinama, o po kelių mėnesių ji žuvo nuo savo asmens sargybinių sikhų rankų.

Šv. Gvadelupės Mergelės bazilika, Mechikas, Meksika
Šventa vieta Romos katalikams

Gvadelupės Mergelės bazilikos istorija prasidėjo 1531 metų gruodį, praėjus vos dešimtmečiui nuo actekų nukariautojo, ispanų konkistadoro Hernando Kortezo mirties. Penkiasdešimtmetis valstietis indėnas Chuanas Diegas klampojo per savo kaimelį, dabartinio Mechiko miesto vietoje ir išvydo Mergelę Mariją, kuri liepusi jam pastatyti bažnyčią toje vietoje, kur ji pasirodė.

Negalėdamas ignoruoti Kristaus motinos nurodymų, valstietis kreipėsi į vietos vyskupą. Nepasitikėdamas Diego žodžiais, vyskupas pareikalavo įrodymų. Mergelė Marija ir vėl pasirodė Diegui ir davė jam puokštę rožių vidury žiemos, taip pat mergelės atvaizdas atsirado ant Diego apsiausto.

Bažnyčia buvo greitai pastatyta. Dabar senoji bazilika yra apsupta naujosios ir milijonai katalikų iš viso pasaulio keliauja čia. Buvo užfiksuoti stebuklingai išgijimai.

Diego apsiaustas eksponuojamas, nors dėl autentiškumo yra daug abejojančių. Vis dėlto popiežius Jonas Paulius II, lankęsis bazilikoje kelis kartus, 2002 metais paskelbė Chuaną Diegą šventuoju.

Lurdas Prancūzijoje ir Fatima Portugalijoje – tai pat piligriminės vietos, kur, tikima, apsireiškė šv. Mergelė Marija.

Satrundžaja (Shatrunjaya) kalnas, Palitana, Indija
Šventa vieta džainistams

Satrundžaja kalnas matyt yra ta vieta apie kurią dainuoja Led Zeppelin dainoje „Laiptai į dangų“ (Stairway to Heaven) - Užlipus 3950 laiptų tikrai galima įtikėti, kad pasiekėte rojų. Šioje vietoje rasite net 863 džainistų šventyklas.

Džainizmas atsirado Indijoje panašiu metu kaip ir budizmas. Jis moko, kad kelias į dvasinį tyrumą eina per discipliną, asketizmą ir neprievartą. Šis neprievartos principas skatina džainistus atsisakyti bet kokios veiklos valdžios institucijose. Jų šventyklose jūs nerasite dramblio kaulo (nes tai reikštų mirusį dramblį) ar net molio (nes jame būna negyvų vabzdžių ar mikroorganizmų).

Jei keliausite į Satrundžają – nevilkėkite odinių, kailinių drabužių, neturėkite daiktų, kuriuose gali būti mirusio gyvūno dalių (raginės sagos ar pan.). Priklausomai nuo jūsų fizinio pasirengimo – užlipti laiptais jums gali užtrukti iki 3 valandų.

Seni ir ligoti žmonės į viršų kyla kėdutėje, kurią pakabintą ant bambuko lazdos neša du vyrai kopdami iš karto per kelias pakopas. Jei kas ir nusipelno arbatpinigių pasaulyje – tai jie!

Šri Pada, Šri Lanka
Šventa vieta daugeliui religijų

Šri Pada (arba dar kitaip Adomo kalnas) yra vienintelis kalnas šventas 4-ioms pagrindinėms religijoms. Jo viršūnėje – 500 m² aikštelė, kurioje rasite žmogaus kojos įspaudą. Budistai tiki, kad tai Budos pėda.

Induistai tiki, kad ji priklauso dievui Šivai. Krikščionys sako, kad įspaudą paliko šv. Tomas, prieš pakildamas į dangų. Musulmonai tiki, kad čia iš rojaus nusileido Adomas (taip kilo ir antrasis, populiaresnis kalno vardas).
Satrundžaja (Shatrunjaya) kalnas, Palitana, Indija

Pakilti į viršūnę užtrunka nuo 3 iki 4 valandų. Šioje kelionėje jums padės ir arbatinės, kur galima pailsėti, ir geležinės grandinės, kurios padeda prisitraukti. Sakoma, kad grandines paliko Aleksandras Didysis, kuris lankėsi čia 324 m. pr. Kr. Nėra duomenų, ką manė Aleksandras apie šį įspaudą, bet gali būti, kad savo žmonėms jis pasakė įmynęs čia pats.

Meka, Siaudo Arabija
Musulmonų švenčiausia vieta
Hadžą atliekantys musulmonų maldininkai plūsta į Meką
Kelionė į Meką yra turbūt viena iš žinomiausių piligriminių kelionių. Nuobodžiame, smėlėtame slėnyje, apie 80 km nuo Raudonosios jūros, kur vasarą temperatūra pakylą iki 45 laipsnių – tai tikrai ne atostogų vieta. Bet ji privaloma aplankyti visiems musulmonams – tai vienas iš 5 islamo priesakų.
Hadžą atliekantys musulmonų maldininkai plūsta į Meką
Mekoje gimė islamo pranašas Mahometas. Kasmet čia atvyksta viršs 2,5 milijono tikinčiųjų, daugiausiai jų per hadžą, t.y. paskutinį musulmonų metų mėnesį (pagal mėnulio kalendorių jo laikas gali kisti).
Meka
Tikintieji eina ratu aplink kubo formos šventyklą Ka‘abą ir bučiuoja juodąjį akmenį. Nors pastarasis ir nėra oficialus garbinimo objektas, piligrimams šis meteoro akmuo yra vienas iš Meko simbolių. Pasak legendos, jį gavo Adomas ištremtas iš rojaus ir per amžius akmuo iš balto virto juodu, sugerdamas į save visas nuodėmes tų, kurie jį pabučiavo. Į Meką gali patekti tik musulmonai.
Hadžą atliekantys musulmonų maldininkai plūsta į Meką

Vakarų siena, Jeruzalė, Izraelis
Šventa vieta žydams

Hebrajų kalba ši siena vadinama ha-kotel ha-ma'aravi, mums ji labiau žinoma kaip Raudų arba Vakarų siena. Tai - viskas, kas liko iš Jeruzalės Antrosios šventyklos.
Karalius Solomonas pastatė Pirmąją šventyklą 960 m. pr. Kr., bet ją sugriovė babiloniečiai. Antrosios šventyklos likimas ne ką geresnis – ją su žeme 70 metais sulygino romėnai - išliko tik Vakarų siena. Kai kurie istorikai teigia, kad imperatorius Titus paliko nedidelę dalį tam, kad žydai žinotų, kas valdovas.
Žydai tiki, kad taip Dievas parodė, jog neužmiršo išrinktosios tautos – milijonai žmonių čia meldžiasi ir palieka savo prašymus tarpeliuose tarp akmenų. Deja, kaip ir viskas Vidurio Rytuose, Raudų siena yra ir nesutarimų tarp musulmonų ir žydų vieta. Tai kartu ir vienos iš švenčiausių musulmonų šventyklų dalis – jie tiki, kad iš čia Mohametas pakilo į dangų kartu su arkangelu Gabrieliumi.
Raudų siena

Atoso kalnas, Graikija
Šventa vieta rytų ortodoksams

Priklausomai nuo jūsų požiūrio į lyčių lygybę, ši vieta privilios jus arba supykdys. Ji skirta tik vyrams. Bizantijos imperatorius Konstantinas IX uždraudė moterims patekti čia 1045 metais. Ir ne tik moterims – bet ir vaikams, eunuchams ir moteriškos lyties gyvuliams.

Šias laikais gal nėra taip griežtai laikomasi taisyklių tarkime vištų atžvilgiu, bet feministės ir Europos Sąjunga vis dar nesėkmingai bando šį sprendimą atšaukti. Atoso kalnas tai savarankiškas regionas šiaurės rytų Graikijos pusiasalyje, kuriame 20 vienuolynų išsibarstę po nuostabias marmuro uolas ir miškus.
Atoso vienuolynas Graikijoje

Čia vienuoliai praktikuoja ir siekia dieviškos ramybės. Rytų ortodoksai atsiskyrė nuo Romos bažnyčios 1054 metais nesutarę dėl popiežiaus valdžios. Norėdami aplankyti vienuolynus, vyrai turi iš anksto gauti leidimą. Per dieną čia gali patekti ne daugiau 100 lankytojų.

Bodgaja (Bodh Gaya), Indija
Šventa vieta budistams
Mahabodhi šventykla Indijoje
Daugelį metų princas Sidharta Gautama ieškojo, kas galėtų užbaigti žmonių kančias. Jis badavo, buvo asketas, bet kai tai nepadėjo – nusprendė atsisėsti medituoti po medžiu. Ir būtent čia princą aplankė nušvitimas – supratimas, kad kančios ateina iš troškimų – ir jis tapo žinomas kaip Buda.
Mahabodhi šventykla Indijoje

Taip prasidėjo viena iš didžiųjų pasaulio religijų. Štai dėl ko daugybė žmonių aplanko mažą miestelį šiaurės rytų Indijoje – čia auga Bodi medis, tiesioginis palikuonis to, po kuriuo sėdėdamas Buda patyrė nušvitimą. Kita šventa budistams vieta yra Lumbini – Budos gimimo vieta Nepale. Trečioji – Sarnatas, miestelis greta Varanasio Indijoje, kur Buda pasakė savo pirmąjį pamokslą.

Kumano senasis kelias, Japonija

Zen aplinka skatina zen būseną. Išpopuliarintas imperatorių X amžiuje, Kumano kelias veda į 3 šventyklas. Jis randasi Ki kalnuose netoli Osakos. Kelionės metu jus lydės nuostabūs vaizdai, o pavargusias kojas leis atgaivinti karštosios versmės viešbutėliuose. Praeiti visą kelią gali užtrukti iki 6 savaičių.

Šv. Jokūbo kelias (Camino de Santiago), Ispanija

Tai Europoje bene labiausiai žinomas piligriminis kelias iki Santjago de Compostela mieste esančios katedros, kur palaidotas šv. Jokūbas. Kelią žymi kriauklių simboliai, o jūs galite pasirinkti norimą nueiti atstumą.
Piligriminė kelionė Šv. Jokūbo keliu

Visas kelias driekiasi apie 780 km, kuriuos turėtumėte nueiti per mėnesį. Maži miesteliai ir puikus riochos vynas palengvins jūsų dalią.