Tailandas – vienintelė pietryčių Azijos šalis, išvengusi kolonijinio valdymo. Todėl ji išlaikė karta iš kartos puoselėjamas tradicijas.

Nuo khmerų imperijos iki čakrių dinastijos

Tailandas, buvusi Siamo karalystė, įsikūrusi pietryčių Azijoje, Indokinijos pusiasalyje. Archeologai mano, kad Tailando istorija prasidėjo prieš 40 tūkst. m. Pirmosios, dabartinėje Tailando teritorijoje, apsigyveno malajų, khmerų ir kitos etninės grupės.

Vėliau jos sukūrė khmerų imperiją. Maždaug X a. iš pietų Kinijos dalies atkeliavusi tajų gentis nuvertė valdančiąją khmerų imperiją ir įkūrė Sukotajaus bei Ajutajos karalystes. Šios ilgainiui ėmė tarpusavyje kovoti dėl teritorijos. Per kelis šimtmečius Ajutaja įsitvirtino ir perėmė ne tik Sukotajų, bet ir didžiąją dalį pietų bei vidurio Tailando žemių.

1767 m. Birmos kariuomenė užėmė Ajutajos sostinę ir padalino karalystę. Birma valdė centrines Tailando žemes vos dvejus metus. Vėliau jas užėmė generolas Taksinas.

Pastarasis teritoriją prijungė prie Siamo karalystės. Tačiau netrukus generolas išprotėjo, o Siamo karalystės valdovu buvo paskirtas čakrių dinastijos atstovas – Rama I. Nuo XIX a. iki šiol Tailando karalystę valdo tik čakrių dinastijos įpėdiniai.

Kolonializmas ir karinė intervencija

XIX a. čakrių valdovai stebėjo Europos kolonializmo politiką kaimyninėse Azijos šalyse. Birma ir Malaizija tapo Anglijos kolonijomis, o Vietnamas, Kambodža ir Laosas atiteko Prancūzijai.

Tailando karalystė dėl karališkosios diplomatijos ir vidinės tailandiečių stiprybės laisvę išsaugojo. 1932 m. karinės pajėgos surengė šalyje perversmą, pakeitusį Tailando politinį valdymą į konstitucinę monarchiją. Per Antrąjį pasaulinį karą japonai įsiveržė į šalį, kurstydami tailandiečius perimti Laosą iš Prancūzijos.

Intervencija buvo sėkminga, tačiau po Japonijos kapituliavimo Tailandas privalėjo Laosą grąžinti atgal. Dabartinis šalies monarchas, Rama IX, valdyti pradėjo 1946 m. po paslaptingos vyresniojo brolio žmogžudystės. Valdovas sėkmingai karaliauja per 60 metų.
Tailandas

Religijos ir filosofijos atspindžiai

Tailando kultūros ir religijos formavimuisi didžiausią įtaką darė senovės Indija ir Kinija. Tailandiečiai priėmė šių šalių pasaulėžiūrą, budizmą ir kai kurias tradicijas.

Theravada budizmas – nacionalinė Tailando religija. Ji itin svarbus veiksnys, formuojantis tailandiečių identitetą. Theravada budizmo tradicijas palaiko ir Tailando vyriausybė, skirianti vienuoliams netgi išmokas ir lengvatas.

Šio budizmo filosofija seniausia ir artimiausia ankstyvajam budizmui. Išvertus iš sanskrito kalbos „therevada“ reiškia „senolių mokymą“. Tailandiečiai brangina protėvių palikimą. Todėl ypač konservatyviai vertina naujoves. Jie stengiasi iš kartos į kartą perduoti svetimų kultūrų nepaliestą tikėjimą bei pasaulėžiūrą.

Budizmas persipynęs su protėvių tikėjimais ir gamtos dvasiomis. Todėl dauguma tailandiečių turi mažus medinius dvasių namelius, kuriuose gyvena jų namus saugančios dvasios. Tikima, kad jas lepinant maisto ir gėrimų aukomis, namie įsivyrauja darna ir ramybė, o užsitraukus dvasių rūstybę – nesantaika ir chaosas.

Hierarchijos reikšmė

Pagarba hierarchijai – viena iš pagrindinių tailandiečių vertybių. Ji įsitvirtinusi ne tik politinėse, bet ir socialinėse institucijose bei šeimoje. Pagal tailandiečių įsitikinimus, tėvai, globėjai, mokytojai ir gydytojai yra verti aukščiausios pagarbos. Vaikų, mokinių prieštaravimai, kalbėjimas pakeltu tonu ar atsisakymas padėti – netoleruotinas ir nepagarbus elgesys.

Tailando vienuoliai užima aukštesnę vietą hierarchijoje. Todėl daugumoje šventyklų įrengtos pakylos, pabrėžiančios pasauliečių ir vienuolių dvasinio lygmens skirtumą. Šios platformos dažniausiai būna tokio aukščio, kad pastarųjų pėdos atsiduria ties pasauliečių galvomis.

Budistų vienuoliams draudžiami bet kokie fiziniai kontaktai su moterimis. Net atsitiktinis prisilietimas laikomas itin nepagarbiu gestu. Dėl to tailandietės viešose vietose stengiasi būti atokiau nuo vienuolių, o šventyklose aukas palikti tiesiog ant tam skirtų pakylų.

Šypsena ir basomis kojomis kuriama pagarba

Tailando kultūroje žmogaus galva laikoma švenčiausia ir švariausia kūno dalimi. Todėl nepriimtina ir nemandagu liesti kito asmens galvą, ypač viešose vietose. Dauguma tėvų neleidžia glostyti ir ką tik gimusio kūdikio galvos. Jie tiki, kad visos neigiamos žmogaus mintys ar emocijos gali užteršti tyrą naujos gyvybės dvasią.

Veidas – žmogaus sielos veidrodis. Todėl sunkiai pavyks išvysti pykčio ar neapykantos perkreiptą tailandiečio mimiką. Kasdieniame gyvenime stengiamasi vadovautis „sanuk“ koncepcija. Ji teigia, kad gyvenimas turi būti linksmas. Todėl nesutarimai Tailando kultūroje sprendžiami nuoširdžiai šypsantis ir vengiant įžeidimų ar pykčio.

Pėdos – purviniausia ir menkiausia žmogaus kūno dalis. Todėl einant į šventyklą privalu nusiauti batus ir įžengti basomis. Tiek vienuoliai, tiek pasauliečiai joje sėdi sukryžiavę kojas ir po šlaunimis paslėpę pėdas – jos jokiais būdais negali būti nukreiptos į Budos statulą ar bet kurį kitą žmogų.

Pėdos negali prisiliesti prie kito asmens, nes tai – didžiausia nepagarbos išraiška. Blogos lemties ženklas – užlipti ant tailandietiškos monetos, kurią puošia karaliaus galva. Tai simboliškai vertinama kaip hierarchijos įžeidimas.

Visuotinės problemos

Nepaisant šimtmečiais puoselėjamų tradicijų ir kultūrinių vertybių Tailande egzistuoja daugumai Azijos šalių būdingos problemos. Šalies vyriausybė skiria daug dėmesio socialiniam ir ekonominiam vystymuisi. Siekiama gerinti ir stabilizuoti ekonomiką, orientuojantis į naftos, chemijos, inžinerijos, elektronikos ir kitų pagrindinių pramonės šakų augimą.

Nuostabaus grožio šalis susiduria ir su tokiomis problemomis kaip gėlo vandens trūkumas, gamtos stichijos, oro užterštumas, ekosistemų naikinimas. Globalizacija Tailande sukėlė ir socialinių rūpesčių. Vis dažniau plėtojamos prostitucijos, abortų, sekso turizmo, nepilnamečių pornografijos ir prievartos prieš moteris temos.

Dėl žemo pragyvenimo lygio, išsilavinimo stokos ir tam tikrų kultūrinių aspektų Tailandas sulaukia nemažai dėmesio ir iš pasaulinių humanitarinės pagalbos organizacijų. Jos siekia padėti šiai unikalaus grožio šaliai susitvarkyti su vidaus problemomis.

Įdomūs faktai

Tailando pavadinimas išvertus iš tajų kalbos reiškia „laisvės žemė“.
Tailandas ribojasi su keturiomis valstybėmis – Mianmaru (Birma), Laosu, Kambodža ir Malaizija.

Tailande yra didžiausia pasaulyje auksinė Budos statula, krokodilų ferma, restoranas ir aukščiausias viešbutis.

Senovėje visi tailandiečiai vyrai bent kelis metus iki 20 gimtadienio praleisdavo budistų vienuolyne.

Tailandas – 51 valstybė pagal dydį.

Šalies sostinė Bankokas vadinama „Rytų Venecija“.

2004 m. Tailandą nuplovęs cunamis nusinešė per 8 000 gyvybių.

Tailande prostitucija nelegali, tačiau 2011 m. duomenimis per pusė milijono žmonių ja užsiima.