1. Roswelle, Nju Meksiko valstija

Roswelle'as – miestelis, kur 1947 metais rančoje neva nukrito paslaptingas skraidantis objektas. Niekas šio įvykio nebūtų sureikšminęs ar prisiminęs, jei ne didžiulis kariškių sambrūzdis, kuris daugeliui vietinių gyventojų buvo patvirtinimas – ateiviai čia tikrai nusileido.

Tarptautinis susidomėjimas ir vietinių gyventojų smalsumas nedidelį miestą pavertė klestinčia nežemiška zona, kurioje pilna pailgų baltų galvų, dengiančių miesto centro gatvės šviestuvus.

Tikintieji ateiviais ir kičo mėgėjai tiesiog privalo aplankyti Tarptautinį NSO muziejų ir tyrimų centrą. Prisiminkite: tiesa slypi kažkur anapus.

2. Kadilako ranča

Važiuodami 66 greitkeliu (Route 66) pamatysite daugybę kičinių amerikietiškų reginių, taip pat ir Kadilako rančą netoli Amarilo miesto (Teksaso valstijoje). Vietinis ekscentriškas Stanley Marshas 1974 metais apleistoje dykynėje žibintais į žemę įkasė 10 automobilių „Cadillac“.
Kadilakų ranča (JAV)

Nuo to laiko ir kiti amerikiečiai sumanė padaryti kažką panašaus – atsirado Karhendžas ir „Cars-on-a-Spike“.

Lankytojams leidžiama automobilius apipurkšti dažais, taip paliekant savo žymę šiame meno kūrinyje. Siekiant populiarinti krūties vėžio prevencijos bei gydymo projektą „Breast Cancer Awareness“ šie automobiliai netgi buvo nudažyti rožine spalva.

3. Liberace muziejus

Nenuostabu, kad muziejus, skirtas vienam iš Amerikos ekstravagantiškiausių scenos žvaigždžių yra įkurtas Las Vegase – besaikiško blizgesio sostinėje. Klasikinio pianisto išsilavinimą įgijusio Wladziu Valentino „Lee“ Liberace karjera, trukusi 4 dešimtmečius, pasiekė viršūnę 1960 metais, kai muzikantui buvo skirta žvaigždė Holivudo Šlovės šaligatvyje.

Jo charizma, ryškūs kostiumai ir manieringi pasirodymai padėjo užkariauti visą pasaulį. Muziejus, kuriame eksponuojami su Liberace gyvenimu susiję dalykai: šeimos nuotraukos, sceniniai kostiumai ir šio didžio žmogaus pianinų kolekcija, buvo atidarytas 1970 m. ir yra trečias pagal populiarumą Nevados valstijos objektas.

4. Greislendas

Dauguma karalių gyvena rūmuose, bet Elvis turėjo dvarą Memfyje. 1957 metais, būdamas 22 metų, jis sumokėjo 100 tūkst. JAV dolerių už namuką ir žemės sklypą. 1974 m. remontuotame dvare dabar sienos išklijuotos geltonais viniliniais tapetais, žaliais puriais kilimais išklotos lubos ir yra dirbtinis krioklys.

Elvis šiame dvare gyveno iki pat mirties 1977 metais bei yra palaidotas greta baseino, o greta jo ilsisi ir jam artimi žmonės. 2006 metų vasarį pardavus dvarą pramogų kompanijai, rengiančiai konkursą „American Idol“, galima tikėtis didelių pasikeitimų.

5. Dolivudas

Taip, Tenesio valstijoje išreikšta pagarba ir kitam muzikos pasaulyje svarbiam vardui: pūstaplaukei didžiakrūtei kantri muzikos dainininkei Dolly Parton.

Šiame 125 akrų žemės plote, įkurtame teminiame atrakcionų parke, yra Apalačų kalnų temos karuselių ir atrakcionų - nuo „Mistery Mine“ linksmųjų kalnelių iki baltagalvių erelių draustinio - bei improvizuotos vieno kambario koplytėlės, pavadintos vardu gydytojo, kuris priėmė Dolly.

6. Vigvamo motelis

66 greitkelio entuziastai pasidžiaugs atradę 400 mylių kelio dangos, kertančios Arizonos valstiją – įskaitant ilgiausią vientisą seno kelio atkarpą, likusią visose JAV. Šis praeities atgarsis veda jus pro pakelės motelį Holbruke, kurio kambariai yra betoninių tipių formos.

Penktą praėjusio amžiaus dešimtmetį menantys pastatai yra pasenę ir nušiurę, bet tuo pačiu ir keisti, bei intriguojantys. Ši „Americana“ dozė dar paskaninta senais automobiliais, visiems laikams pastatytais priešais kiekvieną tipį ir didžiuliais krovininiais traukiniais, visai šalia pravažiuojančiais kiekvieną valandą (jūsų tipis drebės į traukinių stuksėjimo taktą).

7. Džekalopės

Galima lažintis, kad nežinojote, jog Duglo miestas Vajomingo valstijoje yra pasaulio džekalopių sostinė. Juolab kad 2005 metais Vajomingo valstijos valdžia paskelbė, jog džekalopės yra valstijos „oficialus mitinis gyvūnas“. Vis dar nesupratote apie ką kalbama?

Džekalopės yra kiškiai (jackrabbit) su antilopių ragais, pardavinėjami turistams skirtų suvenyrų parduotuvėse visoje vakarinėje JAV dalyje. Šiuos gyvūnus 1939 metais sukūrė vietinis iškamšų meistras Douglas Herrickas. Džekalopių atvaizdai puošia reklaminius stendus, viešbučių iškabas ir parko suoliukus priešais policijos nuovadą.

Geriausias šių neegzistuojančių gyvūnų įamžinimas – betoninė džekalopės statula pačiame miesto centre.

8. Didysis viščiukas

Palinkęs virš KFC restorano lyg plunksnotas Godzila ir taikliai pavadintas Didžiuoju viščiuku milžiniškas mechaninis paukštis turi judantį snapą ir akis. O pastatytas jis buvo paėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio viduryje.

Po šio paukščio sparnu besiglaudžiantis KFC restoranas po 7,99 JAV dolerius pardavinėja sumažintas pliušines paukščio-milžino kopijas. Didžiojo viščiuko istorija išsaugota ant restorano sienos ir po stiklu, o taip pat restorane išsaugoti ir vaikų piešiniai, kuriuos įkvėpė šis viščiukas.

9. Didžiausi pasaulyje dinozaurai

Pavažiavus 17 kilometrų į vakarus nuo Palm Springso, Kabazono miestelyje, aptiksite du įdomius dalykus: pirmasis – gigantiškas tiranozauras ir apatozauras, antrasis – šių dinozaurų dabartinė, jei taip galima sakyti, rinkodara.

Šie betoniniai milžinai (17 m ir 14 m aukščio atitinkamai) buvo statomi 11 metų ir iš pradžių jie buvo skirti Knotto Berry ūkiui.

Jie buvo kičo mėgėjų turistų traukos centras iki 2005 metų, kuomet juos įsigijo grupė mokslininkų kreacionistų, kurie tvirtina, kad Dievas tikruosius dinozaurus sukūrė šeštąją kūrimo dieną kartu su kitais gyvūnais. Dovanų parduotuvėse galima įsigyti paprastų dinozaurų figūrėlių ir „įrodymą“, kad dinozaurai ir žmonės kadaise gyveno vienu metu.

10. SPAM muziejus

Ieškote švelnios kiaulienos magijos? Netoli Duluto miestelio (Minesotos valst.) įkurtas SPAM muziejus – visa įstaiga, skirta nuostabiai ir visoje Amerikoje žinomai konservuotai mėsai. Kas galėjo žinoti, kad konservuota kiauliena galėtų būti tokia žavinga? Šis muziejus, kurio šūkis yra „Be jokios abejonės, įdomiau nei meno muziejus“, yra tiesiog nepakartojamas kriuksintis stebuklas.