Kalėdinis laikotarpis išties nepaprastas ir viltingas, todėl kasmet laukiame mažyčio stebuklo – o jeigu ... Mus įtraukia kalėdinė muzika, spalvos, blizgesys, kvapai, tačiau kartais pritrūksta kitoniškumo. Gal todėl kartais norisi išvykti ir atrasti kitokias Kalėdas, todėl kelionių agentūros kuria gurmaniškus turus po įdomiausias ir skaniausias Europos vietas ir visada prisimena Kalėdų valstybę – Vokietiją.

Spalvotos, kvapnios, skanios, jautrios Kalėdos tikrai gyvena Vokietijoje.

Čia nuo XIII – XIV a. advento laikotarpis gyventojus įtraukia į kalėdinį šurmulį. Nors, sakoma, jog didžiausios ir įspūdingiausios kalėdinės mugės yra Niurnbergo, Frankfurto, Miuncheno Brėmeno, ar Kiolno miestų aikštėse, tačiau lankydamiesi Vokietijoje nuo lapkričio pabaigos iki beveik Kalėdų pradžios kiekviename, net ir mažiausiame šalies miestelyje pajusite gyvą Kalėdų dvasią ir ja garsiai besidžiaugiančius miestelėnus.

Kalėdinės mugės

Tokios Kalėdinės mugės vyksta centrinėse miestų aikštėse, lempučių girliandomis išpuoštuose mažuose mediniuose namukuose. Jų būna tiek daug, jog aikštė rodos virsta atskiru Kalėdų miesteliu. Vietiniai, įsikūrę jaukiuose medinukuose, pardavinėja rankų darbo suvenyrus, kalėdinius žaisliukus, kvapnų ir salstelėjusį karštą vyną ar kaitintą obuolių sidrą (gėrimai dažnai pilstomi tik į molinius puodelius).

Iš kitų namelių sklinda gomurį glostantys skrudinamų kaštainių ar migdolų kvapai, imbierinių, marcipaninių sausainių aromatai. Didelėse keptuvėse tradiciškai kepamos bulvės, skrudinamos sultingos dešrelės ar kaitinamas kvapnaus kopūstų troškinio kubiliukas.

Kalėdinę atmosferą dar labiau sustiprina aikštėse skambančios gyvos chorų giesmės ar pučiamųjų orkestrų muzika. Čia nėra netikrų dalykų...

Šypsenų apsuptyje

Visoje Vokietijoje nuo jūros iki Alpių šiuo laikotarpiu žmonės kuria ir vienas kitam dovanoja Kalėdas – dalinasi šypsniais, nuoširdžiais karšto vyno palinkėjimais, skambiom dainom. Kalėdų mugėje pasijusti vienišam tiesiog neįmanoma! Mugėse labai daug turistų, tačiau ir vietiniai po darbų stengiasi neaplenkti šventinio šurmulio, pagurkšnoti karšto gėrimo, pasimatyti su draugais.

Kalėdų valstybės titulas - Vokietijai

Ne be reikalo Vokietija turi Kalėdų valstybės titulą. Juk čia prasidėjo kalėdinės mugės, čia išpūsti pirmieji kalėdiniai stiklo žaisliukai, čia pradėti pinti vainikai namų durims papuošti. Iš čia atkeliavo skanusis „Advento kalendorius“ (apie tokį, kur po kiekviena diena iki Kalėdų slepiasi šokoladinis saldainis, tikriausiai žinote kiekvienas). Net kalėdinis vyno gėrimas (vok., Glühwein) geriausias yra tik vokiškas!

Tad jei vis dar sunkiai sekasi Kalėdų dvasią pričiupti išmintose savo miesto gatvėse, turite dar pakankamai gražaus laiko ją pagauti ten, kur tikrai kalėdinei nuotaikai dažnai net ir sniego nereikia. Juk nesvarbu iš kur, svarbu, kad Kalėdų dvasia pasiektų ir pripildytų kiekvieno jūsų širdį.