Kalifornijos mieste Palo Alte gimęs P. Liautaudas, tikisi, kad jo žygio, kuris prasidės gruodžio 3 dieną, vaizdas bus tiesiogiai transliuojamas. Ašigalį jis nori pasiekti per 22 dienas – su bendražygiu keliautoju veteranu Dougu Stoupu. Paskui juos per atstumą važiuos paramos sunkvežimis su palydovine įranga.

Trečiadienį kalbėdamas keliautojų draugijoje „Explorer's Club“ Niujorke, P. Liautaudas, kuris jau tris kartus nužygiavo iki Šiaurės ašigalio, išreiškė viltį, kad jo kelionė atkreips dėmesį į klimato kaitą.

„Turiu būti pasirengęs beveik mėnesį po 12 valandų per parą traukti roges, kurios sveria maždaug 180 svarų (82 kg)“, – sakė jis, sėdėdamas po vienomis tų rogių, kurios 1909 metais buvo panaudotos per pirmąją pasaulyje ekspediciją į Šiaurės ašigalį.

D. Stoupas ir P. Liautaudas, Yale'io universiteto geologijos antrakursis, žygį pėsčiomis pradės Roso šelfiniame ledyne Antarktidos šiaurės vakarų pakrantėje, o pasiekęs Levereto ledyną stos ant slidžių.

Komanda planuoja nukeliauti po 29 km per dieną ir per 22 dienas pasiekti ašigalį. Dabartinis pasaulio rekordas yra 24 dienos, 1 valanda ir 13 minučių; jį 2011 metais pasiekė norvegas Christianas Eide.

Naująjį žygį remia draudimo bendrovė „Willis Group“.

Į P. Liautaudo treniruočių planą įtraukti pratimai su irklavimo treniruokliu, vilkint 32 kg svorio liemenę. Jis per dieną suvartoja 6 tūkst. kalorijų – tiek pat jų turės suvartoti ir Antarktidoje.

P. Liautaudas sakė, jog žino pavojus, kurie jo laukia. Tarp jų yra šaltis iki 60 laipsnių pagal Celsijų ir apakinti galintis sniego tviskesys.

Per P. Liautaudo pirmąjį žygį į Šiaurės ašigalį, kurį jis atliko būdamas 15 metų, komandos vadovas paprašė skubios evakuacijos, kai iki tikslo buvo likę vos 24 km, nes žygeiviai pasiekė atviro vandens plotą.

„Tai buvo kaip antausis, – sakė P. Liautaudas. – Bet dabar daugiau žinau ir esu geriau pasirengęs.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją