Mados atstovų pasirinkimo dėka šie mados ženklai puošia garsius pramogų pasaulio žmones ir supermodelius.

Nors dabar Milanas yra kunkuliuojantis, šurmuliuojantis ir energingas, vos prieš daugiau nei pusę šimtmečio jo vietoje buvo griuvėsiai – Antrojo Pasaulinio karo metu miestas buvo sugriautas, sunaikinta daugybė istoriškai vertingų architektūros ir meno kūrinių.

Tačiau po karo dauguma jų buvo atnaujinti ir prikelti iš griuvėsių. Miestas atsigavo po nelaimių, iškėlė aukštai galvą ir tapo klestinčia Italijos verslo sostine bei pagrindiniu prekybos ir industrializacijos centru Europoje.

Ši mados, dizaino, muzikos ir verslo sostinė sugebėjo atkurti praeities prisiminimus, vertingus ne tik dabarties, bet ir ateities kartoms. Taigi, prieš jus – šiek tiek faktų apie mėgstamiausią įžymybių ir mados fanatikų miestą.

Įdomūs faktai apie Milaną

„Milan“ – angliškas pavadinimas, išvestas iš Lombardijos dialekto. Itališkai jis skamba „Milano“.

Insubrių (Insubrijos (dabar – Lombardija) teritorijoje gyvenę keltai) gentis įkūrė senąjį Milaną, tačiau 2 a. pr. Kr. jį užgrobė romėnai.

Milaną valdė keltai, romėnai, gotai, lombardai, ispanai ir austrai.
Kai 1796 metais Napoleonas įsiveržė į Italiją, Milaną paskelbė Cizalpinės respublikos sostine. Vėliau, būdamas valdžioje, miestą paskelbė Italijos karalystės sostine.

Austrijos imperijos valdymo laikotarpiu, Milanas tapo lyrinės operos centru, o „Teatro Regio Ducal“ salėje pirmą kartą nuskambėjo trys vieno iš žymiausių visų laikų klasikinės muzikos kompozitorių – Mocarto – operos.

1629-31 metais pratrūkusi maro epidemija nusinešė maždaug 60 000 Milano gyventojų gyvybių.

„Pinacoteca di Brera“ – labai populiari meno galerija Milane. Joje eksponuojama viena iš Italijos ankstyvųjų tapybos darbų kolekcijų.

Tokius šedevrus, kaip šv. Luko altorius (aut. Andrea Mantegna), „Madona su kūdikiu ir šventieji“ (aut. Piero della Francesca), „Mergelės Marijos vestuvės“ (aut. Rafaelis), „Vakarienė Emause“ (aut. Karavadžas), ir daugelį kitų galite apžiūrėti šioje galerijoje.

Tik dėka Viskončių ir Sforcų šeimų bei renesanso menininkų, Milanas gali didžiuotis savo vaizduojamuoju menu. Viskončių šeima buvo pirmieji stambūs meno mecenatai, vėliau meną rėmė ir Sforcų šeima.

Renesanso laikotarpiu renesansinį stilių kūrė, išvystė ir visam pasauliui pristatė tokie žymūs menininkai kaip išradėjas ir tapytojas Leonardas da Vinčis, tapytojas ir skulptorius Mikelandželas, architektai Antonio Filarete ir Donato Bramante.

Milanui teko garbė turėti didžiausią operos teatrą – „La Scala“. Sakoma, kad „La Scala“ – vienas prestižiškiausių operos ir baleto teatrų visame pasaulyje. Jame vienu metu pasirodymą gali stebėti du tūkstančiai žiūrovų. Po „La Scala“ stogu taip pat įsikūręs „La Scala“ teatro choras, „La Scala“ teatro baletas ir „La Scala“ teatro orkestras.

Milano centre stūkso „Duomo di Milano“ – ketvirta pagal dydį katedra visame pasaulyje. Statybos darbai pradėti dar 1385 metais, juos iniciavo tuometinis Milano kunigaikštis Gian Galeazzo Visconti.
Prireikė net 600 metų katedrą užbaigti – 1965 metais ji atvėrė duris visuomenei. Nors yra įvairių stilių mišinys, statinio unikalumas ir grožis tiesiog užburia.

Sforcų pilis (it. Castello Sforzesco) – vienas svarbiausių Milano istorinių paminklų. Šie rūmai žymi vietinių ir svetimšalių valdymo laikus. Pilies statyba užtruko 10 metų (1358 – 1368 m.).
Pradžioje, Sforcų pilies aukštis siekė maždaug 180 metrų, tačiau dėl svetimšalių invazijų ir įvairių rekonstrukcijų pilis „susitraukė“ iki 31 metro aukščio.

Architektūriniu požiūriu, „Santa Maria delle Grazie“ bažnyčia Milane yra viena populiariausių, mat joje susilieja tiek renesanso, tiek ir gotikinis stiliai. Tačiau ji labiau žinoma ne dėl stiliaus, bet dėl joje esančios Leonardo da Vinčio freskos „Paskutinė vakarienė“.

Milanas – verslo namai 12 000 įmonių, 800 parodų salių, 6000 prekybos vietų, keturias savaites per metus skiria drabužių kolekcijų pristatymams ir kitiems renginiams, todėl nenuostabu, kad užima 12 vietą tarp brangiausių pasaulio vietų.

Didžiausias algas Italijoje gaunantys asmenys gyvena Milane.

Perkamosios galios pariteto (angl. Purchasing Power Parity) duomenimis, Milanas yra 26 miestas pagal turtingumą visame pasaulyje.

2011-aisiais vykdytos apklausos duomenimis, 20% Milano populiacijos sudaro imigrantai iš užsienio. Šalių, iš kurių atvyksta imigrantai, dešimtukas: Filipinai, Ekvadoras, Šri Lanka, Egiptas, Kinija, Peru, Rumunija, Marokas, Ukraina ir Albanija.

Masinė migracija Milaną pavertė daugiakultūriu centru. Stebėtina, tačiau jame tebegyvena seniausia ir didžiausia bendruomenė visoje Italijoje.

Mados sostinėje Milane, savo būstines turi daug žymių mados namų – „Versace‘, „Pucci“, „Gucci“, „Dolce & Gabana“, „Prada“, „Armani“. Čia gyvenantys žmonės nuolat eina koja kojon su mada.

Dvi geriausios pasaulyje futbolo komandos – „F.C. Internacionale Milano“ („Inter Milan“) ir „A.C. Milan“ – yra įsikūrusios Milane. Inter Milan 2010-aisiais laimėjo Italijos taurę ir Europos čempionų lygą.

Turbūt nustebsite sužinoję, kad „A.C. Milan“ priklauso buvusiam Italijos premjerui Silvio Berlusconi. Šis – didelis futbolo fanas.

Kasdien 19-21 valandomis, Milane vyksta Aperityvo valandos, kuomet restoranuose ir kavinėse švediški stalai lūžta nuo gardžių užkandžių, valgomų rankomis. Restoranų ir kavinių lankytojai itin džiaugiasi šiomis valandomis – mėgaujasi puikiu maistu, plepa ir šauniai leidžia laiką su draugais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)