Vietinių Pemon indėnų, gyvenančių Gran Sabana, kalba Tepui reiškia „dievo namai“. Pavadinimas atsiradęs dėl jų aukščio.

Tepui dažniausiai būna pavieniui, ne kalnų grandinėmis, ir ten aptinkama šimtai endeminių augalų ir gyvūnų rūšių, kai kurie jų būdingi tik tai vietovei. Iškilę virš aplink supančio miško, Tepui pasižymi kone visiškai vertikaliais šlaitais ir daugelis jų iškyla apie kilometrą virš supančių džiunglių. Aukščiausias jų - daugiau nei trijų kilometrų aukščio.

Dėl kone vertikalių šlaitų ir tankaus aplink supančio miško Tepui nepasiekiami pėsčiomis. Tik trys iš Gran Sabana kalnų gali būti pasiekiami pėsčiomis, tarp jų lengviausiai pasiekiamas yra 2180 metrų aukščio Roraima.

Šie kalnai yra didelio kvarcinio smiltainio plokščiakalnio likučiai, kurie kažkada dengė granito pagrindo kompleksą tarp šiaurinio Amazonės baseino pakraščio ir Orinoko baseino. Per milijonus metų viskas, kas liko iš plokščiakalnio, tebuvo šie izoliuoti plokšti kalnai. Ir nors jie atrodo gan skurdžiai, iš tikro viršūnėse apstu gyvybės.
Dėl aukščio skirtumo viršūnėse skirtingas nuo papėdėje esančio miško klimatas. Viršūnėse vėsiau, dažni lietūs, o papėdėse - tropinis, šiltas ir drėgnas klimatas. Prie tos aplinkos prisitaikė nemažai išskirtinių augalų. Venesuelos Gvijanoje užfiksuota apie 9400 augalų rūšių, kurių 2322 - iš Tepui. Apie trečdalio jų nėra niekur kitur pasaulyje.

Gran Sabana regione pietryčių Venesueloje yra 115 tokie stalakalniai, būtent čia didžiausia jų koncentracija. Žinomiausias jų - Roraimos kalnas, kuris buvo netyrinėtas iki pat 1884 metų. Šiandien ši viršūnė - populiari turistinė kryptis. Sakoma, kad Roraimos kalnas įkvėpė škotų rašytoją Arturą Konan Doilį parašyti knygą „Prarastas pasaulis“.

Kitas žinomas kalnas - Auyantepui, kur yra didžiausias pasaulyje krioklys Angel Falls. Taip pat tai didžiausias iš visų Tepui, jo paviršius sudaro 700 kvadratinių kilometrų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)