2012 m. Lietuvos viešbučiuose ir kitose apgyvendinimo įstaigose apsistojo 1,1 mln. užsieniečių. Iš jų – 214,3 tūkst. rusų, 145 tūkst. vokiečių, 127 tūkst. lenkų, 117 tūkst. baltarusių ir 76,4 tūkst. latvių.

Užsienio rinkų turistų, nors vieną naktį praleidusių Lietuvos apgyvendinimo įstaigose, skaičius 2012 m. padidėjo net 8 iš TOP 10 svarbiausių Lietuvos atvykstamojo turizmo rinkų. Rusija išlaikė lyderio poziciją tiek pagal turistų skaičių, tiek pagal augimo tempus (+46 proc.). Dviženkliu augimu taip pat džiugino Norvegija (+32 proc.), Baltarusija (+27 proc.), Latvija (+16 proc.), Jungtinė Karalystė (+15 proc.), Vokietija (+12 proc.). Turistų srautai iš Estijos (+6 proc.) ir Suomijos (+3 proc.) augo ne taip sparčiai. Turistų sumažėjo tik iš Lenkijos (-9 proc.) ir Italijos (-4 proc.).

Net 92 proc. užsieniečių, nakvojusių Lietuvos viešbučiuose ar kitose apgyvendinimo įstaigose, atvyko iš Europos, 4 proc. – iš Azijos šalių (Japonijos, Kinijos), o 3 proc. – iš Amerikos (JAV, Kanados). Turistų srautai iš Europos padidėjo 11,7 proc., iš Amerikos – 11,9 proc. Didžiausias augimas užfiksuotas turistų iš Azijos – jų Lietuvos apgyvendinimo įstaigose apsistojo beveik trečdaliu daugiau (+ 27,4 proc.) nei 2011 m.

„Ypatingai džiaugiamės rekordiniu vietinio turizmo srautų augimo rezultatu. Pernai net 8 proc. padaugėjo lietuvių, kurie mažiausiai vieną naktį praleido šalies apgyvendinimo įstaigose. Viso jų buvo 852,2 tūkst. Didžioji jų dalis – 39,5 proc. - rinkosi nakvynę Vilniuje, 13 proc. – Druskininkuose, 10 proc. – Palangoje, 9 proc. – Kaune ir beveik 8 proc. - Klaipėdoje“, - akcentuoja VTD direktorė dr. R. Balnienė.

Be to, pasak jos, suvedus metų rezultatus pasitvirtino VTD prognozė, kad Lietuva pagal atvykstamojo turizmo augimo srautus 2012 m. vėl lyderiaus Europoje. Pagal statistiką, Lietuva išlaikė dviženklius užsienio turistų, apsistojusių Lietuvos apgyvendinimo įstaigose, srautų didėjimo rodiklius (+12,1 proc.), kai Estijoje (+3,6 proc.) ir Latvijoje (+3,1 proc.) augimas lėtėjo.

Apgyvendinimo statistika apima tiek Lietuvos gyventojus, tiek užsienio turistus, nors vienai nakvynei apsistojusius apgyvendinimo įstaigoje (viešbutyje, svečių namuose, poilsio namuose, sanatorijose ir reabilitacijos centruose, moteliuose, kempinguose ir pan.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)