Kaip iššifruoti atostogų pasiūlymus ir kas slepiasi po skambiais kvietimais, aiškina ajurvedos gyvensenos konsultantė, SPA SHANTI vadovė Eglė Kauneckienė.

Laiko neturime visi. Ypač tie, kuriuos sudomina tokie skelbimai apie „išsvajotą poilsį jūsų kūnui ir dvasiai“. Todėl ir domimės, nes esame pervargę, išsekę, ligoti. Galbūt todėl, kad mūsų akis nebe tokia aštri ir protas visai nualintas, ramiai panagrinėti atostogų siūlymų nebeužtenka laiko. Atkreipti dėmesio į svarbius dalykus nebesugebame ir ilgai nemąstę čiumpame blizgų popierėlį. Išlupę jį tikėjotės saldainio? O jo ten nėra arba jis nesaldus? Kas kaltas?

Eglė Kauneckienė
Pirmiausiai atkreipkite dėmesį į tris dalykus: kuo jus vilioja, ką iš tiesų reiškia tokie kodai ir ko tiksliai klausti, kad dingtų lūkesčiai, kaltinimai. Tik atsakę į šiuos klausimus tiksliai žinosite, už ką sumokėjote. Arba už tokį poilsį neduosite nė skatiko.

Svarbiausios atostogų stovykloje dalys yra šios: veikla ir programa, bendraminčiai, maitinimas, apgyvendinimas ir papildomos paslaugos. Žinoma, ir kaina.

Štai kas Jums žadama ir ką tai reiškia:

1. Veikla ir programa.

Jums žada: „Galėsite pasirinkti aktyvų ir novatorišką arba ramų ir netrukdomą poilsį“, „vakare pajusite švelnų ir malonų nuovargį, o atsibudę būsite žvalūs ir pailsėję“, „sužinosite begalę naudingos informacijos“, „klausysitės profesionalų paskaitų“ ir pan.

Ar tai reiškia, kad: profesionalas bus tris knygeles perskaitęs kaimynas, naudinga informacija bus iš interneto ištrauktos citatos, o ramus poilsis - tai dykaduoniavimas ir vadinamasis laisvas laikas?

Klauskite konkrečiai: kokie konkrečiai atlikėjai dalyvaus vakaro programose, kuo vardu ir kuo žymūs yra lektoriai, kiek kartų per dieną vyks paskaitos (mankšta, pirtis, masažai ar kitos procedūros), ar dienotvarkė pritaikyta kiekvienai amžiaus grupei ir pan. Programą turite gauti iš anksto, nes teisingai stovyklai rengėjai pasiruošia jau mažiausiai prieš pusę metų.

2. Bendraminčiai.

Jums žada: „Bendrausite su įdomiais žmonėmis“, „rasite naujų draugų“, „susitiksite su stipriomis asmenybėmis“ ir pan.

Ar tai reiškia, kad: čia bus visi, kas tik nori, vieni gers ir rūkys, kiti keps šašlykus, brazdins gitaras, o treti gal neleis ištart nė žodžio, nes visa savaitė bus skirta tobulėti skatinančiai tylos praktikai?

Klauskite konkrečiai: kiek žmonių bus stovykloje (rengėjai puikiai žino, ar ruošia programą 20, ar 80 asmenų), kokio amžiaus, kokio socialinio statuso ir šeimyninės padėties (ar su senais tėvais, ar su mažais vaikais, vienišiai ar romantikai). Jei stovykla tinkama šeimoms, galite pasiteirauti, kaip bus užimami vaikai, ar jiems paruoštas specialus meniu, priežiūra, edukacinė programa?

Atkreipkite dėmesį, jei norite pabūti ramiai - vaikų išdykavimas ir klegesys pradės erzinti. Taigi Jūsų poilsis tiesiogiai priklauso nuo stovyklos žmonių gausos - taigi turite teisę žinoti iš anksto, o ne nustebti atvykus, kad valgyti gausite iš metro dydžio puodo, o prie arbatos reikės laukti pusvalandį. O gal Jūs pasiilgote siautulingo bendravimo ir kamerinė, į kiekvieno konkrečius poreikius orientuota programa Jums visai pro šalį?

3. Maistas.

Jums žada: „Kiekvieną dieną siūlysime sočius, skanius ir subalansuotus patiekalus“, „džiugins sveika mityba“, „išbandysite valomąsias ir atjauninančias dietas“ ir pan.

Ar tai reiškia, kad: persivalgyti yra nuodėminga? Juk kas paneigs, kad pusė morkos per dieną, stiklinė sulčių ir samtis košės be sviesto yra labai sveika dienos norma?

Klauskite konkrečiai: ar aš taip noriu? Organizatoriai puikiai žino, kas bus jų virėjas, kokią virtuvę jis siūlys, kokią naudą duoda jų maistas (lieknina ar stiprina), kiek kartų per dieną bus valgoma ir ar bus galima specialiai pageidavus gauti Jums įprasto maisto (pvz., ryto kavos ar šilto pieno prieš miegą)? Visi atsakymai turi būti aiškūs ir tikslūs.

4. Apgyvendinimas.

Jums žada: „Mėgausitės švaria, prižiūrėta ir išpuoselėta gamta“, „apgyvendiname jaukiuose ir patogiuose kambariuose“, „patirkite romantiškos nakvynės žavesį po žvaigždėtu dangumi“, „pailsėkite nuostabioje gamtos oazėje“.

Ar tai reiškia, kad: dalinsiuos kambariu su dar trimis likimo draugais? Žvaigždėtas dangus palapinėje per lietų? O jei visą savaitę? Nuostabioji oazė - tai kilometras iki ežero ir jokios priebėgos nuo uodų? Čiužiniai, sava patalynė, rankšluosčiai ir dušas po medžiu?

Klauskite konkrečiai: keliese gyvensite kambaryje? Kur yra ta sodyba, viešbutis, kempingas? Kokios sąlygos praustis, miegoti? Ar kambariai valomi? Ar yra sąlygos pabūti vienumoje? Miegas ir sava poilsio zona iš tiesų yra labai svarbūs faktoriai, kai kalbame apie poilsį. Kad ir kokia nuostabi būtų programa, leistis į ekstremalius žygius po atviru dangumi gali tik švilpaujantis jaunimas, bet ne Jūs, sunkiai dirbę visus metus.

5. Papildomos paslaugos ir kaina.

Svarbu žinoti, kad tai, kas marguose bukletuose žadėta, kartais tarsi netyčia, bet į kainą... įtraukta nebuvo. Susimokėkite papildomai už pirtį, antrą porciją pietų, antklodę, įdomią paskaitą ar vakaro koncertą, taip pat dar už priėjimą prie liepto, o gal ir už švarą kambaryje. Kiek ji Jums kainuoja geriau skaičiuokite prieš, o ne po stovyklos. Realiai skaičiuokite realią kainą.

Ji svyruoja nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių už tą patį laiką. Užsikimškite ausis, ką žada. Klauskite konkrečiai - už ką moku ir kiek pinigų dar pasiimti papildomai? Ar atostogos bus pigios, ar brangios suprasite, vos tik prasidės aptakios vingrybės arba tikslus ir konkretus sąmatos išaiškinimas. Kaip sako amerikiečiai, pietų dykai nebūna. Arba britai - skūpus moka du kartus. Nepasimaukite ant kabliuko.

Ir dar. Venkite organizatorių gundančių kaip slidūs unguriai: „kokybiškas poilsis prabangiomis sąlygomis“, „užmiršite darbus ir rūpesčius,“ „išmoksite, pamatysite, sužinosite, išgirsite ir pajusite dar neatrastų pojūčių, žinių ir įgūdžių“, „mėgausitės įvairiausiais užsiėmimais“, „garantuojame aukščiausius standartus“ ir pan. Tai tušti žodžiai, nes galbūt man „ramus poilsis“ ir „aukščiausi standartai“ yra tik... mano lova. Bet už ją aš juk nemoku nieko. O jei jau norite man pasiūlyti standartus už pinigus, tai tegu mūsų sutartis bus abipusiai garbinga ir abipusiai naudinga.

Gerų ir brangių (pinigais, investicijomis ir atminimais) Jums atostogų!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)