Šią dieną jos su grupės merginomis yra laukiamos įvairiose Lietuvos vietose, todėl ir dirbs, ir švęs Jonines kartu su visos Lietuvos žmonėmis.

„Šiemet gavome daug užsakymų koncertuoti trumpiausią metų naktį. Kai kurių netgi turėjome atsisakyti, nes fiziškai neįmanoma pabūti visur, kur buvome kviečiamos“, – pasakojo Kristina. Pernykštės Joninės jai taip pat Joninės buvo viena iš darbingiausių metų dienų.

Mergina paminėjo, kad Jonas yra ir jos tėtis, todėl kasmet jam dovanoja gėlių puokštę ir tą dieną laikosi tradicijos su šeima suvalgyti skanų medaus tortą.

„Vaikystėje Jonines visada švęsdavome Palangoje. Eidavome į koncertus, įvairius renginius, tad tą tikrąjį Joninių šventimą su visomis tradicijomis esu pajutusi vaikystėje“, – sakė Kristina ir pridūrė, kad jai džiugu, jog tokia šventė Lietuvoje nėra pamiršta ir švenčiama iki šiol.

Įsimintiniausias Jonines sutikdavo vaikystėje

Aktorės Eglės Driukaitės–Alesienės tėtis – Jonas, tad Joninių šventė Eglei nesvetima nuo mažų dienų.

„Esu kilusi iš nedidelio miestelio Molėtų rajone, kur Joninėms buvo skiriamas ypatingas dėmesys. Šventės metu ieškodavome Joninių naktį pražystančio paparčio žiedo, juk, kaip sakoma, kas jį randa, tas tampa laimingas, turtingas ir pradeda suprasti paukščių kalbą. Laikėmės ir kitokių tradicijų – upe plukdydavome vainikus su žvakelėmis“, – pasakojo aktorė.

Ryškiausi Joninių prisiminimai Eglei išliko iš vaikystės ir paauglystės, o vėliau šią šventę nustelbė kiti dalykai.

„Kai buvau maža, švęsdavau Jonines smagiai ir trankiai, tačiau viskas pasikeitė jau studijų metais. Kai studijavau Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, birželį vykdavo egzaminai, tad švęsti nelikdavo laiko. Tiesiog mokiausi ir laukdavau egzaminų rezultatų“, – pasakojo E. Driukaitė.

Švenčia dvigubai

Modelis Jonas Stankevičius Jonines švenčia triukšmingai ir dvigubai, mat Joninių išvakarėse yra ir jo gimtadienis.

„Kiekvieną kartą šias šventes praleidžiu skirtingai. Vieną kartą su draugais važiuojame į gamtą, kitą kartą liekame Vilniuje ir einame į renginius. Būna ir taip, kad laiką ramiai leidžiu artimiausių draugų kompanijoje, o kitą kartą šėlstame iki pat ryto. Tad galiu teigti, jog tradicinio plano, kaip švęsti Jonines neturiu ir tuo džiaugiuosi, nes man patinka leisti laiką įvairiai“, – sakė J. Stankevičius.

Jonas teigia nesureikšminantis nei savo gimtadienio, nei vardadienio, o tik džiaugiasi, kad Joninės – visiems laisva diena ir galima švęsti net nelaukiant savaitgalio.

„Kur šiemet sutiksiu savo gimtadienį ir Jonines? Galbūt užsienyje, pavyzdžiui, Ispanijoje, o galbūt ir Lietuvoje. Bet jei liksiu čia, tai norėčiau švęsti atskirtame nuo civilizacijos vienkiemyje“, – sakė J. Stankevičius.

Jis prisipažino, kad kartais Jonines švenčia ir su kitais Jonais bei Janinomis. „Jų pažįstu tikrai ne vieną, bendraujame gana artimai ir niekada nepamirštame vieni kitų pasveikinti vardadienio proga. Manau, kad turėti šį archaišką vardą yra didelė garbė“ – pokalbį baigė pašnekovas.

Kviečia Jonines sutikti kitaip

Grupės „Skamp“ narys Viktoras Diawara šiemet Jonines sutiks kitaip, nei dera muzikantui – ne koncertuos, o šeimininkaus industrinėje apleistų gamyklų aplinkoje įsikursiančiame trijų dienų festivalyje.

„Kone kasmet Jonines švęsdavome su grupe ant scenos įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Žinau, kad Joninės lietuviams – tikrai svarbi šventė. Koncertuodamas su grupe matydavau, kad per Jonines visuomet yra deginamas laužas, plukdomi vainikai, tačiau mano organizuojamame miesto festivalyje to nebus. Joninių tematikos netrūks, bet visos lietuviams žinomos tradicijos bus pateiktos šiek tiek kitaip“, – tikino Viktoras.

Paklaustas, ar pats turi pažįstamų Jonų bei Janinų, muzikantas atsakė trumpai: „Aš per Jonines nuo scenos pasveikinu net tuos varduvininkus, kurių nepažįstu.“