Džiutamai šokis atskleidžia principinius wabi ir sabi japoniškos estetikos principus. Minimalistinė scenos dekoracija, dėmesys vieninteliam artistutui bei užburianti tradicinių kanklių šiamisen ir tradicinės fleitos šiakuhači muzika.

Apie Džiutamai

Japonijoje išskiriamos dvi judesio formos: mai – sukimasis ir odori – šokimas. Pradžioje išskirtinis mai bruožas buvo sukimasis ratu ir trepsėjimas, o odori – šokinėjimas. Skyrėsi ir tikslai: mai buvo atliekamas kaip malda dievams ar žymiems valstybės veikėjams, o odori buvo savo paties dvasinio pakilimo išraiška.

Džiutamai – viena iš nedaugelio meno šakų Japonijoje, kurias sukūrė ir puoselėjo moterys. Tai itin subtilus, labai didelę reikšmę pauzėms teikiantis menas, gimęs iš mergaitiškų manierų ir pomėgių ankštoje, šiaudiniais dembliais, tatami, iškloto kambario erdvėje.

Čia labai svarbu grakštūs pirštų ir pečių judesiai, žvilgsnis, gebėjimas visu kūnu, jo vidumi, pajusti erdvę. Scenovaizdis nėra derinamas prie kūrinio muzikos, jis kuriamas pasitelkiant tradiciškai japoniškuose namuose esančias stumdomas popierines duris, fusuma, slankiojančias popierines pertvaras, šiodži, širmas, o žvakidės ir jų skleidžiama šviesa naudojamos atskirti šokėjos ir žiūrovų pasaulius.

Japoniškas šokis Džiutamai

Žiūrovo vaizduotę žadina vien tik šis neįmantrus scenovaizdis ir šokėjos žvilgsnio jėga, likusi baltu grimu užmaskavus emocines veido išraiškas. Šokėja grakščiais pirštų ir pečių judesiais bei žvilgsniu ne pažodžiui perpasakoja vieną ar kitą istoriją, bet į atliekamą kūrinį prabyla ir savo pačios mintimis. Žiūrovas taip pat savaip reaguoja į šokėjos pasakojamą istoriją. Taip sukuriamas džiutamai pasaulis, todėl džiutamai, taip pat kaip ir raiškusis skaitymas, visada atliekamas vieno asmens.

Atlikėja:

Tokidžio Hanasaki (gim. 1958 m.). Pirmą kartą pasirodė 1970 m. Kanzaki mokyklos narių susirinkime, Nacionaliniame dramos teatre. Nuo 1978 m. scenoje pasirodė Džiumai Kanzaki ir Tokidžio Kanzaki vardais. 1999 m. surengė pirmąjį kasmetinį Tokidžio mokinių susirinkimą. 2003 m. pradėjo individualią sceninę veiklą Tokidžio Hanasaki vardu ir tapo Hanasaki mokyklos įkūrėja. 2010 m. įkūrė Džiutamai sklaidos draugiją, kuri nuo 2011 m. vykdo Tokijo miesto Minato seniūnijo kultūros ir meno rėmimo paramos programą. Kasmet pasirodo Nacionaliniame teatre, Kioi Hall scenoje, Cerulean Tower No teatre, rengia rečitalius. 2004 m. surengė pasirodymus Prancūzijoje, Paryžiaus universitete. Džiutamai ir tradicinio japoniško judesio paslapčių moko ne tik Japonijoje (pradinėse mokyklose, Keio universitete, šokio dirbtuvėse), bet ir užsienyje (JAV, San Jose moko groti japoniškais būgnais, choreografijos).

2012 m. birželio 26 d. (antradienis) 19 val.
Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)
Bilietų kaina – 20 Lt.
Bilietus galima įsigyti tik renginio dieną, renginio salės kasose
 
2012 m. birželio 28 d. (ketvirtadienis) 19 val.
Druskininkų teatro festivalis 
“Eglės” sanatorijos salė (Eglės g. 1, Druskininkai),
Įėjimas nemokamas

Organizatoriai: Japonijos – Lietuvos draugystes asociacija, Lietuvos-Japonijos draugystes asociacija.
Renginį globoja: Japonijos ambasada Lietuvoje, Lietuvos ambasada Japonijoje, Japan Foundation, EU Japan Festa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją