Faktai:

Tbilisis (gruz. თბილისი) – Gruzijos sostinė, šalia Kuros (Mtkvari) upės.

Gyventojai: ~1,2 mln.

Miesto plotas: 372 km².

Iki 1936 m. miesto pavadinimas buvo Tiflisas.

Tbilisyje gyvena daugiau nei 100 tautybių žmonių. Apie 80% gyventojų sudaro gruzinai, taip pat yra gana gausios rusų, armėnų bei azerbaidžaniečių bendruomenės. Mažesnėmis grupėmis gyvena abchazai, osetinai, ukrainiečiai, graikai, žydai, estai, vokiečiai, kurdai.

**********

Trys keliautojai – Diana, Dainius ir Sigitas, Gruziją aplankę gegužę, pažintį su šalimi pradėjo Tbilisyje.

„Į Gruziją skridome lėktuvu: iš Vilniaus į Rygą, kur kito skrydžio laukėme apie 2-3 valandas, o Tbilisyje nusileidome po 4 val. nakties“, - pasakojo Dainius.

Anot keliautojų, lėktuvui nusileidus naktį, galimi du pasirinkimai: kviesti taksi, nes naktį nevažiuoja jokie autobusai, o iki centro yra apie 16 kilometrų, bet jau turite būti rezervavę viešbutį, ir už taksi sumokėsite apie 20-30 larių (1 laris - 1,67 Lt); arba galima likti miegoti oro uoste, sulaukti 7 val. ryto ir autobusu iki centro nudardėti už maždaug 0,5 lario.

„Geriausia būtų susirasti draugų, - pataria Sigitas, kuris oro uoste susipažino su dviem lietuviais, atvykusiais į Gruziją praleisti medaus mėnesį. - Važiavom taksi trise, tad pasidalinome ir pinigus. Gruzijoje įprasta mokėti ne už paslaugą, bet už automobilį, t.y. už keturias vietas, todėl draugų ieškoti pravartu ir keliaujant į atokesnes lankytinas vietas, į kurias nuvykti galima tik taksi“.

„Dar vienas variantas – keliauti traukiniu, tačiau kaip patyrė kiti mūsų draugai, kelionė gali ir neįvykti. Juos informavo, kad tądien traukinys tiesiog nevažiuos“, - pasakojo Dainius.

Keliautojai apsistojo Tbilisio centre esančiuose svečių namuose, kur lova kelių vietų kambaryje kainavo apie 20 larių, dvivietis kambarys – 60 larių.

Atvažiuoji ir atsipalaiduoji

„Atvažiuoji ir turi atsipalaiduoti, - sako Dainius. - Man iš pradžių buvo kilusi įtampa dėl rusų kalbos, nes dar nelabai žinojau, kokie ten santykiai su Rusija ir pan. Dėl to iš pradžių pasiklausdavau, ar galima kalbėti rusiškai, o vėliau supratau, kad tai kvailas klausimas (juokiasi). Tiesiog kalbėkite rusiškai ir nekompleksuokite klausti, jei ko nors nežinote. Gruzijoje neišgirsite „atsikabink, ko čia nori“, jei pasiklydai, tai ir sakai praeiviui, kad pasiklydai, ir žmogus mes visus darbus, paliks draugus, ir nuves tave ten, kur nori. Gruzinai be galo paslaugūs, nuoširdūs ir draugiški žmonės - visada patars, paaiškins, palydės ir dar į duris pabels“.

„O jei nežinos pats, tai surinks kompaniją ir tikrai suras, kur tave nuvesti“, - juokiasi Diana.

Piktavalių yra kiekvienoje šalyje, tačiau, anot Sigito, centre, senamiestyje yra saugu: „Vietiniai sako, kad po policijos ir kadrų reformos, kuomet nieko neliko iš senų korumpuotų darbuotojų, buvo pakelti atlyginimai ir pan., policijos korupcija praktiškai išnyko.

Tiesa, nustebino tai, jog Tbilisio gatvėse labai daug elgetaujančių močiučių, kurios prašo pinigų“

Tbilisis naktį būna labai, labai apšviestas, kad atrodo, jog ten trykšta nemokami elektros energijos šaltiniai...

Ką pamatyti

Keliautojai džiaugiasi, kad spėjo pajusti „tikrą ir nenupoliruotą“ Tbilisio dvasią, nes miestas sparčiai renovuojamas.

„Man labai patiko senamiestis, kur gali nueiti toliau ir pamatyti išlikusius istorinius autentiškus Tbilisio kvartalus, tada pajunti to seno miesto dvasią“, - sako Sigitas.

„Nebijokite nukrypti nuo turistinių maršrutų, palandžiokite po kiemelius, kurie yra tiesiog pasakiški“, - pataria Diana.

Verta pamatyti neseniai pastatytą Tsminda Sameba katedrą.

„Einant link centro yra ir naujas, prieštaringai vertinamas, modernus „Taikos“ tiltas, kuris esą nelabai dera prie Tbilisio senamiesčio. Prie pat jo ir naujas parkas, kur įrenginėjamas funikulierius, kelsiantis iki Narikala tvirtovės griuvėsių, nors iki pilies nėra sunku nueiti ir pėstute“, - pasakoja Dainius.

Šalia pilies yra garsioji Tbilisio statula, apibūdinanti ir pačią tautą, - Motina Gruzija, kuri vienoje rankoje laiko vyno taurę, kitoje – kalaviją. Supraskit, mes svetingi, bet jei prireiks, galime būti ir karingi.

„Būtinai apsilankykite sendaikčių turguje, kuris įsikūręs prie „Sauso tilto“. Milžiniškame turguje rasite ir tarybinių rakandų, ir paveikslų, ir pan. Netoliese yra ir ganėtinai didelis knygų turgus“, - vardina Diana.

Sigitas pataria užsukti ir į „Borjomi“ turgų, kur akys raibsta nuo įvairių prieskonių, daržovių bei vaisių: „Mums pasisekė, nes tuo metu kaip tik buvo braškių ir vyšnių sezonas. <..> Būtinai paragaukite vietos gamybos gardžių sūrių!"

„Vienintelis, ko neradome - Vilniaus skveras. Klausinėjom ir vietos gyventojų, ir taksistų, kurie, atrodo, jau viską turėtų žinoti, deja, rasti nepavyko. Nors, tiesą pasakius, taksistai ne visada viską žino, bet tarpusavyje labai komunikuoja, sustoja, pasikalba“, - sako Dainius.

Like?

Sigitas rekomenduoja apsilankyti pirtyse, esančiose pačiame Tbilisio senamiestyje.

„Tai milžiniškas pirčių kompleksas, kuriame apsilankyti valandai mums kainavo 35 larius - gavome baseiną, į kurį mums iš pirmo karto nepavyko įlipti, nes ten žvėriškai karštas vanduo, sako, daugiau nei 60 laipsnių karščio. Iš pradžių bandėm kišti koją, vėliau visgi atsukome šaltą vandenį, palaukėme gal 15 minučių, ir vėl bandėm, - juokiasi Sigitas. - Geriausia, kad tai natūralus vanduo - pats miestas įkurtas ant sieros šaltinių. Procedūros, žinoma, po kelionės labai gerai atpalaiduoja, bet reikia nepersistengti, nes galva gali apsisukti ir teks eiti miegoti“.

Bus daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)