Balearų salyną sudaro 3 salų grupės, skiriamos 40-80 km sąsiaurių. Didžiausios salos: Maljorka, Menorka, Ibica, Kabrera ir Formentera.

Balearų salos turi autonominio regiono ir provincijos statusą.

Savo žymę Maljorkos istorijoje paliko finikiečiai, graikai, romėnai, bizantiečiai ir arabai. XIII a į salą atsikėlė katalonų naujakuriai ir atnešė savo kalbą, kuria čia kalbama iki šių dienų. Salos sostinė ir viso Balearų salyno administracinis centras – Palma de Mallorka. Palma de Maljorka įsikūrusi didžiulėje 25 km ilgio ir 20 km pločio įlankoje.

Maljorkos sala tęsiasi 100 km iš rytų į vakarus ir 75 km iš šiaurės į pietus. Ši vietovė labiau panaši į žemyną, o ne į salą. Poilsiautojus čia žavi itin įvairus kraštovaizdis ir gamta. Siera de Tramuntanos kalnuose galima gėrėtis tipiškais kalnų peizažais. Šioje, pačioje aukščiausioje salos vietoje, yra tokie dailūs miesteliai kaip Valldemossa ir Soller.

Šiaurinė Maljorkos dalis, kuria 100 kilometrų nusitęsia kalnagūbriai, išsiskiria skardingais krantais, priglaudusiais jaukias įlankėles, kurių daugelis prieinamos tik iš jūros pusės, ir laukiniais paplūdimiais. Pietinė Maljorkos dalis – karšta ir sausa. Joje puikuojasi patys gražiausi salos paplūdimiai ir įlankos. Kiti kurortai įsikūrę pietvakarinėje pakrantės dalyje, iš abiejų Palmos įlankos pusių. Maljorkos rytuose galima aplankyti Coves d`Arta urvą, o šiaurės rytuose - didžiules Alcudia ir Pollenca įlankas.

Dėl itin palankaus Viduržemio jūros klimato Maljorka priskiriama prie tų kurortų, kuriuose turistai lankosi ištisus metus. Net ir pačiame vasaros įkarštyje čia nebūna pernelyg alinančio karščio ir vidutiniškai temperatūra siekia 27-29 °C, o žiema išsiskiria savo švelnumu ir temperatūra čia būna apie 15 °C. Santykinė drėgmė ištisus metus sudaro apie 70 proc. ir kartu su palankia temperatūra leidžia kurorto svečiams puikiai jaustis.

Maljorka taip pat garsėja folkloru ir tradiciniais amatais, tarp kurių – medžio raižymas, molinių puodų žiedimas, keramika, perlų apdirbimas, nacionalinis siuvinėjimas ir daugelis kitų. Važiuojant po salą galima pasigėrėti Maljorkos simboliais laikomais vėjo malūnais.

Maistas ir gėrimai

Balearų salų valgiai atspindi Katalonijos virtuvę. Čia, kaip ir katalonų virtuvėje, juntamas saldžiai aštrių patiekalų skonis, o riešutai ir džiovinti vaisiai suteikia patiekalams savitumo. Dauguma patiekalų gaminami iš kiaulienos, bet taip pat gausu žuvies, jūros gėrybių bei daržovių valgių.

Langosta a la parrilla – dygliuotas omaras su vietos majonezu, gaminamu iš alyvuogių aliejaus ir kiaušinių.

Berenjenas relleenas - baklažanai, prikimšti svogūnų, prieskonių, žolelių ir duonos, dažnai su kiauliena ir pomidorais.

Ensaimada - per pusryčius valgoma spiralės formos bandelė.

Tumbet – pipirų, pomidorų ir bulvių troškinys.

Vokiški kurortai

Į pietryčius nuo salos sostinės driekiasi kurortai Arenalis, Plaja de Palma ir Kan Pastilja, kurie vadinami vokiškais kurortais, nes juos itin pamėgę poilsiautojai iš Vokietijos. Šie kurortai driekiasi palei pakrantę kaip vienas kurortas, tik pagal administracinį suskirstymą jie turi atskirus pavadinimus. Vietovėje beveik nėra gyvenamųjų namų, nes visą teritoriją čia užima viešbučiai, apartamentai, barai, restoranai, diskotekos, parduotuvės ir prekybos centrai ir kt.

Šios trys turistinės zonos sujungtos bendru, pačiu ilgiausiu Maljorkoje, 5 kilometrų paplūdimiu.

Tai arčiausiai oro uosto esantis rajonas, iki kurio vos 10 minučių kelio.

Kala Majoras ir Iljetas

Kala Majoras ir Iljetas – tai arčiausiai salos sostinės esančios kurortinės zonos, įsikūrusios vos 7-9 km nuo Palmos centro.

Kala Majore daugiausiai įsikūrę turtingi sostinės gyventojai, todėl turistinė infrastruktūra pirmiausia orientuojasi į pasiturinčius turistus ir vietos gyventojus. Pagrindinis šios vietovės pasididžiavimas – Ispanijos karaliaus vasaros rezidencija, kurioje karalius su šeimyna ilsisi rugpjūčio mėnesį. Čia taip pat įsikūrusi Nacionalinė buriavimo mokykla ir seniausias saloje golfo klubas Son Vida.

Ypatingo reljefo dėka Kala Majoras – labiausiai nuo šaltų šiaurės vėjų apsaugotas paplūdimys, todėl šią vietą Maljorkos gyventojai labiausiai mėgsta tais mėnesiais, kai Viduržemio jūros vanduo nėra labai šiltas.

Kala Majoras – viena iš jaukiausių ir daugialypių Maljorkos kurortinių zonų, tačiau daugiau skirta suaugusiųjų poilsiui, kadangi infrastruktūra nėra labai išvystyta poilsiui su vaikais.

Iljeto vietos pavadinimas (illetes – isp. „salelės") kilęs dėl trijų mažyčių uolelių, vos kyšančių iš vandens netoli kranto. Gyvenamieji rajonai, apstatyti įspūdingais namais ir vilomis, yra išsidėstę kalno šlaite, besileidžiančiame link jūros. Jie tik prie pat paplūdimio užleidžia vietą prabangiems viešbučiams – vieniems geriausių visoje saloje. Pakrantės linijos lūžiuose susidarė nedidelės įlankėlės, taigi kai kurie viešbučiai turi nuosavus paplūdimius, o tai Ispanijoje – didelė retenybė.

Šiame kurorte yra trys paplūdimiai: Iljeto – balto smėlio paplūdimys, su itin patogiu įėjimu į jūrą ir erdviomis terasomis deginimuisi; Kala Kontesa – miniatiūrinis balto smėlio paplūdimys su akmenuotu jūros dugnu, apsuptas pušų giraitės; Es Forti – didžiausias šio kurorto paplūdimys su puikiu vaizdu į mažas saleles.

Iljetas – vieta ramiam poilsiui gamtos prieglobstyje ir liukso klasės viešbučiuose. Šis kurortas itin tinka poroms ir jaunavedžiams.

Magalufas ir Palmanova

Į vakarus nuo salos sostinės Palmos driekiasi Magalufo ir Palmanovos kurortai, dar dažnai vadinami angliškaisiais, nes juos itin pamėgę britų poilsiautojai.

Palmanova įsikūrusi vos 14 kilometrų nuo salos sostinės Palmos. Šiuos miestus jungia reguliariai kursuojantis transportas, taigi vos per pusvalandį galima nuvykti iki sostinės centro.

Greta esantis Magalufo kurortas – vienas iš seniausių kurortų visoje saloje. Magalufe įsikūrę pagrindiniai jaunimo mėgiami naktiniai klubai, diskotekos ir barai. Į juos atvyksta poilsiautojai ir iš kitų salos kurortų. Viešbučiai, esantys pačiame Magalufo centre, orientuoti į linksmybes mėgstančius poilsiautojus. Šeimoms su vaikais čia būtų per daug triukšmo.

Magalufo paplūdimys tęsiasi beveik kilometrą ir yra 35 metrų pločio. Tiesiai priešais paplūdimį, apie 1000 metrų atstumu nuo kranto, yra nedidelė ištįsusi salelė La Porasa, kuri yra tikra šios zonos įžymybė ir įamžinta beveik visuose atvirukuose.

Šiuo metu Palmanovos ir Magalufo kurortai yra virtę viena turistine zona. Čia galima aplankyti du didžiulius vandens parkus, nuostabų delfinariumą, kartingą ir, žinoma daugybę diskotekų, naktinių klubų, parduotuvių ir prekybos centrų, barų bei restoranų.

Santa Ponsa

Nedidelis kurortinis miestelis Santa Ponsa įsikūręs vakarinėje Maljorkos dalyje, to paties pavadinimo įlankoje. Nuo salos sostinės kurortas nutolęs apie 20 km. Santa Ponsa vilioja turistus iš viso pasaulio dėl nuostabaus gamtos grožio. Čia paplūdimiai driekiasi daugiau nei kilometrą ir yra apie 100 metrų pločio.

Pačiame sezono įkarštyje čia tvyro jauki ir rami aplinka, dėl ko šį kurortą labai pamėgo airiai. Apie 80 proc. visų vasarą kurorte apsilankančiųjų yra būtent šios tautos atstovai, todėl daugelyje vietos barų, restoranų tvyro airiška atmosfera, groja gyva airiška muzika.

Kala Doras

Kala Doro kurortas įsikūręs pietrytinėje Maljorkos salos dalyje, kurios kraštovaizdį sudaro nedidelės įlankos ir užutekiai. Poilsiautojus vilioja įlankose įsikūrę nedideli, puikūs smėlio paplūdimiai: Cala Esmerelda, Cala Gran, Cala Des Pou, Cala Egos, Cala d’Or, Cala Ferrera, Cala Serena. Nuo salos sostinės kurortas nutolęs 65 km.

Kala Doras, tai buvęs žvejų kaimelis, kuris išaugo į dabartinį kurortą, tačiau išlaikė pirmykštę dvasią bei jaukumą. Čia buvo apribotos statybos ir vyrauja neaukšti, balti pastatai. Tai kompaktiškas kurortas, todėl nereikia rūpintis transportu, viskas pasiekiama pėsčiomis.

*********************

Kviečiame iki gegužės 17 d. registruotis ir dalyvauti konkurse, kurio nugalėtojas gaus puikią atostogų dovaną sau ir vienam savo draugui - „Tez Tour“ kelionę dviems asmenims į Graikijos salą Kretą!

P.S. Užsiregistravę dalyviai gaus po 10 Lt, kuriuos galės išleisti parado.lt pirkiniams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)